GOCLEVER v Česku: díky nízké ceně se nám daří dobře (rozhovor)

21

Na českém trhu působí v oblasti mobilních telefonů řada známých i méně známých značek. Každý se snaží prosadit, každý má jinou strategii a zároveň se setkává s odlišným úspěchem. Jednou ze stálic v Česku, i když méně známou, je značka GOCLEVER. Jak se jí daří, jsme zjišťovali v rozhovoru s Michalem Harenčárem, Country Managerem pro Českou a Slovenskou republiku.

Michal Harenčár Goclever

1) V České republice je velká konkurence značek. Jak si stojí GOCLEVER? Jaká je vaše obchodní strategie a cenová politika?

Obecně se používají termíny A brand, IT brand a B brand. Zůstaneme-li u tohoto označení, pak se zařadíme ke stabilním B brandům na trhu, přičemž u prodejů od začátku letošního roku zaznamenáváme vzestupný trend.

Naší strategií je nabízet zákazníkům zařízení s novými technologiemi za dostupné ceny. To znamená, že se snažíme přinášet na trh produkty v co nejlepším poměru cena/výkon při zachování kvality.

2) Je český trh dostatečně velký pro uvedení menších značek? Nejsou náklady na marketing a prodej příliš vysoké?

Z důvodu pronikání asijských značek na trh konkurence samozřejmě roste, a zejména v první polovině roku 2014 jsme to pocítili také my. Český zákazník, jak pravděpodobně všichni víme, je orientovaný především na už zmíněný poměr cena/výkon, ovšem s důrazem na to první. Takže v tomto směru nebývá rozhodujícím faktorem marketing a povědomí o značce, ale spíše cena na pultu v porovnání se specifikacemi a kvalitou prodávaného produktu, resp. jeho konkurence. Když se nad tím zamyslíme, tak právě to je příčinou toho, proč se novým značkám daří na českém trhu o mnoho lépe než na trzích v okolních zemích.

3) Jaký je prodej v ČR ve srovnání s jinými zeměmi? Kde všude ve světě jsou produkty značky GOCLEVER k dostání?

Česka republika spolu se Slovenskem patřily v minulosti k lídrům v absolutních prodejích a hned po Polsku a Ukrajině zaujímaly třetí a čtvrté místo. Aktuálně nás v prodejích předběhly země jako Velká Británie, Německo a v neposlední řadě také Itálie, kde se značce GOCLEVER spolu s domácím polským trhem daří zřejmě nejlépe. Je nezbytné připomenout, že společnost GOCLEVER působí již téměř na každém kontinentu – od střední, východní a severní Evropy přes Balkán až po severní Afriku. Máme zastoupení také na Blízkém východě, konkrétně v Izraeli, a v poslední době také v Jižní Americe.

GoClever Quantum 600

4) Kde má značka GOCLEVER vývojové a designové středisko? Kde produkty GOCLEVER vznikají a kde se vyrábějí?

Společnost má dvě centrály. Jedna je vývojově-produktová, jež sídlí v čínském Shenzenu a tvoří ji nejen místní čínští zaměstnanci ale i tým polských pracovníků. Další obchodní centrálou je polské město Poznaň, kde sídlí vedení společnosti, servisní a obchodní středisko a řídí se odtud logistika.

5) Firma GOCLEVER je známa především výrobou tabletů a chytrých telefonů. Jaké další produkty najdeme v portfoliu společnosti GOCLEVER?

Kromě tabletů a chytrých telefonů lze na našich internetových stránkách a u našich partnerů najít ještě produkty z kategorie navigace, se kterými GOCLEVER v minulosti začínal. Dále nabízíme outdoorové kamery a také kamery do automobilů. Samozřejmostí je příslušenství a novinkou pro letošní podzim a zimu jsou produkty z kategorie „wearables“, jež zahrnuje chytré hodinky a sport trackery.

6) V diskusích o produktech GOCLEVER si čtenáři často stěžují na jejich kvalitu a poruchovost. Jaká je realita? Máte nějaké údaje a čísla, která popisují počet oprávněných reklamací a vývoj v tomto směru?

S radostí mohu konstatovat, že u všech stávajících produktů řady Quantum a Insignia můžeme garantovat, že poruchovost se může pohybovat řádově pouze v jednotkách procent. V minulosti se poruchovost u jednotlivých tabletů pohybovala kolem deseti procent, ale výrobu těchto produktů jsme ukončili začátkem roku 2014, po mém nástupu do společnosti. Na druhou stranu musím uvést, že také v minulosti jsme měli bezporuchové produkty, jako je například Orion 785 nebo kompletní portfolio kamer. Aktuálně počet reklamací v servisním středisku klesl od začátku roku o více než polovinu, přičemž je nezbytné dodat, že drtivou většinu aktuálních reklamací stále tvoří zejména již zmíněná starší zařízení s vyšší poruchovostí, jež jsou v dvouleté záruce. Společnost GOCLEVER se poučila z minulosti a snaží se opět získat důvěru zákazníků kvalitními produkty i vylepšenými servisními procesy.

GoClever Quantum 4

7) Chystáte nějakou novinku, překvapení nebo zajímavý produkt?

Novinkou jsou již zmíněné chytré hodinky a sport trackery, které by na český a slovenský trh měly dostat v tomto období a rozšířit tak naše portfolio. Kromě těchto produktů máme ještě jedno eso v rukávu, ale obávám se, že o tom ještě nemohu prozradit víc. Každopádně je to projekt, jenž v Polsku testuje vybraný mobilní operátor. Je zde předpoklad, že po jeho úspěšném aplikování bychom jej přenesli v časovém horizontu několika měsíců také na český trh.

Diskuze ke článku
pedro
Měl jsem v ruce jeden telefon a dva tablety této značky a hrůza optimalizace a tak. Už je to lepší?
mental.disease
Máme doma omylom jeden tablet. Už rok naň sadá prach. Bol to nevhodný darček. Vtedy to stálo 160€, ale už za 200 bol Nexus :-D
Nebol tam ani Google Play. Obsahoval micro USB, ale nabíjanie prebiehalo cez taký tenký konektor, ktorý tam ani nedržal. Takže keď niekto prešiel okolo nabíjanie sa prerušilo.

Odladenosť systému bola kapitola sama o sebe. Fakt len pre silné nátury..
Mar-tin
V ruce jsem tuto značku ještě nedržel, ale subjektivně se mi jeví tak nějak odpudivě. A to vyloženě lowendu fandím.
Martin je nej
chtěl jsem si koupit guantum 600 a teď jsem rád že jsem si uvědomil že je to na nic.. kámoš ho má a nedal bych za něho nic.. je to naprd

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze