GoClever Insignia 800 WIN
recenze

GoClever Insignia 800 WIN

Levný, ale vybavený
9

Většina zákazníků se rozhoduje podle ceny a v GoCleveru to vědí. Dnes se tak podíváme na Windows tablet Insignia 800 WIN, který za cenu 3 700 Kč nabídne nejen designově povedený model, ale také praktický obal s Bluetooth klávesnicí. GoClever je tak levný, ale přitom nabízí i něco extra. To jsou vlastnosti, které obvykle nejdou dohromady, podařilo se je GoCleveru správně skloubit?

Levných 8palcových Windows tabletů je na trhu více než dost. Pro zákazníky je to dobře, protože vyšší konkurence zvyšuje kvalitu a snižuje cenu. Přesně tak to vypadá i v případě modelu Insignia 800 WIN, který nabídne slušný hardware, bohatou výbavu a nízkou cenu. Na první pohled nám ale připadá až moc dobrý, podívejme se, kde se šetřilo.

GoClever Insignia 800 WIN

Obsah balení

  • tablet
  • nabíjecí adaptér
  • dvakrát USB kabel
  • OTG kabel
  • obal s Bluetooth klávesnicí
  • stručný návod

Technické parametry GoClever Insignia 800 WIN

Kompletní specifikace
Konstrukce215 × 128 × 9,3 mm, 350 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 8" (1 280 × 800 px)
Fotoaparát5 Mpx (2 560 × 1 920), , autofocus
ChipsetIntel Atom Z3735G, CPU: 4×1,33 GHz, GPU: ano
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 16 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémWindows 8.1
Akumulátor4 300 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnostprosinec 2014, 3 690 Kč

GoClever Insignia 800 WIN – videopohled

Design a konstrukce: opravdu je tak levný?

I když je GoClever Insignia 800 WIN levný tablet, na první pohled byste to do něj rozhodně neřekli. S rozměry 215 × 128 × 9,3 mm a hmotností 350 gramů sice nijak neoslňuje, ale na Windows tablet to není vůbec špatné. Tablet navíc hned potěší přední stranou, kde se nachází klasické Windows tlačítko, to sice nevibruje, ale mnohá konkurence jej v rámci úspory zcela vynechává. Nad 8palcovým displejem se nachází ještě 2Mpx fotoaparát a senzor světla.

GoClever Insignia 800 WIN

Překvapeni budete po otočení. Záda jsou vroubkovaná a vypadají velmi elegantně. I mnohé tablety s cenovkou kolem 10 000 Kč by se mohly učit. Na zadní straně nalezneme také reproduktory a 5Mpx fotoaparát bez přisvětlení.

GoClever Insignia 800 WIN

Boky přístroje jsou zaoblené a přecházejí v záda. Ovládací tlačítka se tak nacházejí blíže zádům. Pro jejich snadné a pohodlné ovládání jsou tlačítka vystouplá a snadno se díky tomu nahmatají. Na bocích ještě nalezneme slot pro microSD kartu s vyjímatelnou krytkou, 3,5mm jack a microUSB. Škoda, že se zde nenachází i microHDMI.

GoClever Insignia 800 WIN

Tablet se díky rozměrům i zpracování dobře drží, a to i jednou rukou. Nikde nic nevrže a zpracování lze považovat za velmi kvalitní a povedené. Rozhodně byste dle designu netipovali tak nízkou cenu. Tablet ale nebude nutné pořád jen držet, GoClever byl štědrý a do balení přibalil i Bluetooth klávesnici s obalem.

Magnetické pouzdro s klávesnicí ochrání celý tablet. Je v něm navíc integrovaná klávesnice. Ta je sice menší, než jste zvyklí, je vystouplá, nemá české znaky a je typu QWERTY, ale píše se na ní až nezvykle pohodlně. Bez problémů na klávesnici odpovíte na mail a usnadníte si ovládání. Na pravidelné psaní delších textů ale není vhodná. Pouzdro s klávesnicí lze využít i jako stojánek, a to hned ve dvou polohách. Polohy se nastavují dle složení jedné magnetické strany.

Displej: průměr neurazí

8palcový IPS zobrazovač nabídne rozlišení 1 280 × 800 pixelů. Při běžné práci v interiéru jsou jeho kvality dostačující, pozorovací úhly jsou dobré a i jemnost 189 bodů na palec není v samotném prostředí, při práci nebo brouzdání internetem omezující. Horší je to venku, kde je světla již příliš a displej odhaluje své nedostatky. V těchto podmínkách aspoň potěší automatická regulace jasu. Celkově je ale displej dobrý, i včetně oleofóbní vrstvy, a na danou kategorii podává slušné výsledky.

GoClever Insignia 800 WIN

Zvuk: pořád stejná písnička

Zvukový výstup neurazí, ale ani nenadchne. Hlasitost je dostatečná, basová složka stejně jako u většiny jiných tabletů chybí, ale zvuk je čistý a na video, případně i celovečerní film dostačující. Pro lepší kvalitu je nutné připojit sluchátka. S nimi již nebudete o nic ochuzeni.

GoClever Insignia 800 WIN

Baterie a výdrž: nenasytné Windows

O co nejdelší chod se postará Li-Pol baterie o kapacitě 4 300 mAh. Při našem testu streamování 720p videa na 50% jas a 50% zvuk do sluchátek vydržel GoClever Insignia 800 WIN pracovat pouze 3 hodiny a 24 minut. To je jen o 3 minuty déle než Pipo W2f. Jen trochu rychleji, konkrétně za 2 hodiny a 52 minut, se GoClever nabije z 0 na 80 %, do 100 % si ještě 57 minut počkáte. GoClever Insignia 800 WIN je typicky jednodenní tablet a ani celý náročný den nezvládne. Dle GoClever má Insignia 800 WIN vydržet až 7 hodin bez nutnosti nabíjení. Této hodnoty je možné dosáhnout jen s úsporným nastavením.

Hardware: především na práci

Uvnitř tabletu se nachází čtyřjádrový Intel Atom Z3735G o frekvenci 1,33 GHz s možností přetaktování až na 1,83 GHz. O grafický výkon se stará čip Intel HD a 1 GB RAM, jenž je největší slabinou. GoClever Insignia 800 WIN se často zadýchá, a to především chodem více aplikací najednou. Práce je tak značně omezena, ale pokud budete pracovat jen s pár méně náročnými aplikacemi, chod je plynulý. Na data vám z 16 GB zůstane pouze 3,01 GB. Paměť je možné rozšířit microSD kartou až do velikosti 32 GB.

GoClever Insignia 800 WIN zvládne jen ty nejjednodušší herní tituly. Celkový výkon bohužel omezuje RAM. Znát je to i v benchmarcích. Výsledek CineBench 11.5 je slabých 4,33 snímků za vteřinu v OpenGL pak jen 0,33 fps u CPU. Lépe jsme na tom v rychlosti samotného disku, který zvládal čtení až 170,6 MB/s a zápis 42,6 MB/s.

Operační systém a uživatelské prostředí: Windows 8.1 with Bing

Uvnitř se nachází Windows 8.1 with Bing. Doplňku with Bing se netřeba obávat. Za předinstalovaný vyhledávač Bing v Internet Exploreru dostanete MS Office 365 na jeden rok zdarma, a to je myslím férová nabídka. Žádné zásadní rozdíly tedy nenajdete a jedná se o klasický operační systém, který většina z vás využívá i na svém PC. V praxi to přináší řadu výhod, především se nemusíte učit s ničím novým a můžete využívat software, na který jste zvyklí. Instalovat můžete jak aplikace pro klasickou pracovní plochu, tak samozřejmě stahovat moderní aplikace z Windows Store. Potěšit vás mohou také starší herní tituly, které tento tablet bez problémů zvládne.

GoClever Insignia 800 WIN

U Windows 8.1 navíc na tak malém displeji určitě využijete ovládání gesty, které známe již z Windows 8. Například tažením z levé strany se přesunete do předchozí aplikace, nedokončením gesta a vrácením prstu zpět k okraji zobrazíte běžící aplikace, tedy multitasking. Máme zde i možnost spuštění dvou aplikací na jedné ploše a další gesta, která lze vyvolat tažením z horní, dolní nebo pravé části obrazovky.

Přizpůsobení i ovládání gesty rozhodně doporučujeme. Prostředí v Modern UI se pomocí gest ovládá pohodlně. Klasická pracovní plocha na Windows 8.1 už je na tak malou obrazovku nevhodná. Mnoho titěrných příkazů se zadává velmi špatně a snadno se přehmátnete, a to i když si položky zvětšíte. A to je další důvod, proč gesta používat. Je ovšem nutné přiznat, že ovládání značně usnadňuje přiložená klávesnice a Windows tlačítko.

Fotoaparát a videokamera: pouze základ

Zadní fotoaparát s automatickým ostřením je, jak už jsme u tabletů zvyklí, bez přisvětlení. Nabídne rozlišení 5 Mpx a jednoduché prostředí. V praxi si kvalitu příliš nevychutnáte, ale na momentku na sociální sítě, naskenování QR kódu nebo ofocení stránky dostačuje a aspoň tento základ splňuje. Počítejte ale s vyšším šumem a občasnou neostrostí.

Video zvládá GoClever nahrávat ve FullHD rozlišení s 30 snímky za vteřinu a ve formátu mp4. Kvalita na danou cenu není špatná. Posuďte sami.

U videohovorů určitě oceníte přední 2 Mpx kameru. Ta dostačuje, ale kvalitní selfie ani od ní nečekejte.

Multimediální a organizační funkce: prostě Windows

GoClever Insignia 800 WIN nabídne plnohodnotné Windows a tak můžete používat, případně doinstalovat vše, na co jste zvyklí. V samotném prostředí samozřejmě již naleznete e-mailový klient, kalendář a kontakty, vše s možností synchronizace s Microsoft, Google i dalšími službami. Nechybí také předinstalovaný Skype a další užitečné aplikace.

GPS a datové funkce: když cena nedovolí

Cena je tak nízká, že GPS modul je potřeba oželet. Využít můžete pouze Bing, kde si lze mapy na Wi-Fi prohlédnout. Stáhnout si můžete HERE Mapy s možností uložení map celého světa do paměti a k prohlížení off-line. Na to ale bude nezbytné mít dostatek paměti.

Datové funkce: existuje alternativa

GoClever Insignia 800 WIN disponuje pouze Bluetooth 4.0 a Wi-Fi 802.11 b/g/n. Příjem signálu je průměrný a s připojením jsme neměli problémy. V tabletu chybí slot na SIM kartu. Pokud by to bylo překážkou, existuje i 3G verze, která podporuje i telefonní funkce. Na českém trhu se ale zatím neprodává. Při přenosu dat vám pomůže OTG kabel z balení, který z microUSB udělá klasické USB 2.0.

Závěr: za málo peněz hodně muziky

GoClever udělá na mnoho zákazníků dojem cenou a nadstandardní výbavou. Své zájemce ale nezklame ani designem, který je na vysoké úrovni a učit by se od něj mohl nejeden výrobce. Jak ale obstál GoClever Insignia 800 WIN v našem testu?

GoClever Insignia 800 WIN

Jak již bylo naznačeno, chválit musíme za vzhled, zpracování, cenu a štědrou výbavu v podobě OTG kabelu a magnetického pouzdra s Bluetooth klávesnicí. Potěší také Windows tlačítko, které není u takto levných tabletů standardem.

GoClever Insignia 800 WIN

Tablet vypadá skutečně dobře, ale po zapnutí nadšení opadne. Interní paměť nabídne pouze 3,01 GB volného místa. Rychle se zaplní také operační paměť, která dostačuje pouze na chod několika málo nenáročných aplikací. Je zde i klasický nedostatek Windows tabletů v podobě nízké výdrže baterie. Uživatelé by také potěšil microHDMI konektor, který by se například hodil pro připojení k externímu monitoru.

Za cenu 3 700 Kč toho nedostanete málo. Pro nenáročného uživatele, případně jako kompaktní zařízení na cesty, a především na práci Insignia 800 WIN rozhodně nezklame a lze ji doporučit.

Konkurence

Téměř stejné parametry má Acer Iconia Tab 8 W. Důležité specifikace se zdají být stejné – procesor, RAM i displej jsou shodné, ale Acer nabídne 32 GB interní paměti oproti 16 GB. GoClever je zase o 300 Kč levnější a přidává klávesnici s pouzdrem.

Acer Iconia Tab 8 W

S příplatkem 800 Kč lze zvolit Pipo W2f, které odstraňuje největší problém, malou RAM. 2 GB RAM již stačí pro základní práci i příležitostnou hru, zbylé parametry jsou opět shodné a GoClever menší RAM dohání výbavou.

Pipo W2f

Zvolit lze také Lenovo Miix 3 8. Tento model za stejné peníze nabídne 2 GB RAM a to je poměrně zásadní rozdíl. Zbylé parametry jsou již téměř shodné.

V dané cenové kategorii si rozhodně vyberete i u Android tabletů. Za stejnou cenu si můžete užít s Asusem MeMO Pad 7 ME176CX více zábavy a dlouhou výdrž na baterii. Pouze na plnohodnotnou práci a PC software zapomeňte.

goclever-insignia-800-win
Klady
  • Windows talčítko
  • příslušenství - klávesnice, obal, OTG kabel
  • cena
  • design
  • Windows 8.1
Zápory
  • malá vnitřní paměť
  • pouze 1 GB RAM
  • nekvalitní fotoaparát
  • nízká výdrž na baterii
  • absence microHDMI konektoru
Diskuze ke článku
LukinM26
Budete někdy recenzovat Lenovo MIIX 3 (8 palců)? Myslím, že v kategorii kolem 3,5 tisíc Kč dobrá volba, sice horší displej, ale 2 GB RAM.
blue.sun
Dotaz na uživatele Windows tabletů: je ten 1GB opravdu tak velkou překážkou pro použití jako cestovně-čtecího zařízení? Chci tablet na drobnou tvorbu na cestách (mail, mít uloženo pár důležitých PDF, pár knih jako čtečka atd.), jako "kalendář" do práce, pracovní diář. Možná mi to nebude vyhovovat a po roce se vrátím k papíru, ale na zkoušku nebudu kupovat zařízení za deset tisíc, proto mě zajímá taková věc. Z popisu v recenzi mám pocit, že tohle by měl zvládat bez problémů.
duruz
Video recenze mi pripada, jako sprint na 400m ... sice je dlouhá, ale strasne rychlá. Možná by nižsí rychlost a lepsi artikulace byla lepsi.
Petr Laudát
Petr Laudát
Mam tento tablet goclever insignia 800win v2 a nemam k němu sice klávesnicí ale za to má hdmi. Nevíte někdo jak to bude s tímto talebletem s aktualizaci na win 10? Jestli bude ta klasika win 10 nebo ty win 10 bez plochy. Zatím nedorazila ani rezervace.diky

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze