Galaxy S23 naživo! Kompakt od Samsungu dostává větší baterii a procesor Qualcomm

Představení včetně videa
5
Galaxy S23 naživo! Kompakt od Samsungu dostává větší baterii a procesor Qualcomm
Fotografie: Petr Vojtěch, mobilenet.cz
  • Navzdory větší kapacitě baterie zůstaly rozměry stejné a hmotnost se zvýšila jen o 3 gramy
  • Novinka má rovněž vylepšené chlazení a ultravýkonný Snapdragon 8 Gen2 for Galaxy
  • Základní velikost úložiště zůstává i letos na 128 GB

Samsung Galaxy S22 je jedním z mála kompaktních telefonů se skutečně vlajkovou výbavou, kterému oproti konkurenci neschází vyšší obnovovací frekvence displeje, trojnásobný teleobjektiv ani bezdrátové nabíjení. Příchod nástupce byl proto bedlivě sledován a nyní se s vámi můžeme podělit o naše první dojmy z krátkého používání Galaxy S23.

Samsung Galaxy S23 a S23+ jsou ještě stylovější

Změny nejen na povrchu, ale také uvnitř

Samsung Galaxy S23 je na první (i druhý) pohled designově pouze velmi mírně upraveným modelem Galaxy S22, o čemž svědčí vesměs stejné rozměry i identická hmotnost. Hlavní rozdíl tak najdeme na zádech, která přišla o ikonický fotomodul napojený na bok zařízení, nahradily jej tuctověji vypadající kruhy. Design rozhodně působí čistším dojmem a obávat se pochopitelně nemusíte ani houpání na rovném povrchu, ovšem je pravda, že právě fotomodulem se Galaxy S22 odlišoval od konkurence.

Designové změny oproti loňské Galaxy S22 hledejte především na zádech

Zmizení původního designu fotomodulu však naštěstí neznamená, že by došlo k jakýmkoliv ústupkům v oblasti odolnosti, ba právě naopak – displej i záda kryje nejnovější Corning Gorilla Glass Victus 2, které si u řady Galaxy S23 odbylo premiéru, samotné sklíčka objektivů pak Gorilla Glass 3. Standardem u Samsungu je pochopitelně i certifikace odolnosti IP68 či umístění ovládacích prvků na pravém boku, kde je kolébka ovládání hlasitosti i vypínací tlačítko.

Samsung Galaxy S23

Které novinky si na první pohled všimnout nelze, to je přítomnost nejvýkonnějšího procesoru pro Android současnosti, kterým je Snapdragon 8 Gen2 for Galaxy. Poslední dvě slova potvrzují dřívější domněnky, tedy že se jedná o speciálně přetaktovaný čipset pro řadu Galaxy S23, na němž Samsung úzce spolupracoval s Qualcommem.

Kromě výkonu se však můžeme těšit také na vylepšené chlazení, jež bude mít o 30 % větší plochu oproti řešení použitému u Galaxy S22. Velikost úložiště pak startuje na 128 GB a maximálně lze pořídit 256GB variantu, což je jeden z rozdílů oproti dvojici větších (a dražších) sourozenců.

Plochý displej s novou selfie kamerkou

Vzhledem k zachování kompaktních rozměrů výrobce ponechal i uhlopříčku displeje, která činí 6,1", stejně jako fakt, že je obrazovka kompletně plochá. Podobně jako u designu pak i u displeje platí, že oproti Galaxy S22 lze pozorovat pramálo rozdílů, pokud vůbec nějaké – stejná je šířka rámečků, ultrazvuková čtečka i maximální 120Hz obnovovací frekvence. Výrobce uvádí, že se jedná o Dynamic AMOLED 2X displej se schopností frekvenci měnit v rozsahu 48 až 120 Hz, nejedná se tedy o LTPO panel, což je trochu škoda, zejména když Samsung tyto obrazovky vyrábí.

Displeje modelů Galaxy S23 a S23+ se kromě uhlopříčky ničím neliší

Stejně vypadá i selfie kamerka, která však měla být vyměněna za nový 12Mpx snímač s clonou f/2.2 a automatickým ostřením Dual Pixel. Podle všeho se tak můžeme těšit na vysoce kvalitní selfie snímky, na což se rozhodně hodláme zaměřit. Samsung také upozornil na vylepšenou kvalitu focení v noci (třeba i portrétních snímků) či natáčení videí, skladba senzorů na zadní straně však zůstává stejná – 50Mpx hlavní snímač, 10Mpx trojnásobný teleobjektiv a 12Mpx ultraširokoúhlý objektiv, bohužel stále bez AF. Menší novinkou je pak schopnost natáčet v 8K s 30 FPS oproti loňským 8K s 24 FPS.

Větší baterie, ale stále „jen“ 25W nabíjení

Vzhledem k vyššímu výkonu, ačkoliv letos v podobě procesoru od Qualcommu, nikoliv Exynosu od Samsungu, jistě přijde vhod i větší baterie, jež má nově hodnotu 3 900 mAh. Jedná se tedy o slušný 200mAh nárůst při zachování rozměrů a hmotnosti. Galaxy S20 a S21 sice měly 4 000mAh baterii, byly však rozměrově větší.

Samsung Galaxy S23

V kombinaci s procesorem se tedy můžeme těšit na mezigeneračně lepší výdrž, na druhou stranu nabíjení je možné stále pouze výkonem 25 W a lze předpokládat, že tak stále bude poměrně hodně zaostávat oproti leckterým konkurentům z Číny. Výrobce však slibuje alespoň schopnost nabít baterii na 50 % během 30 minut, navíc nechybí bezdrátové nabíjení o výkonu až 15 W či reverzní bezdrátové nabíjení s polovičním výkonem.

Cena a dostupnost

Samsung Galaxy S23 bude výhodné pořídit hned po představení, chcete-li využít speciální nabídky společnosti Samsung. Ta se letos rozhodla vydat trochu jiným směrem a namísto pobízení zákazníků k nákupu formou dárků v podobě chytrých hodinek, sluchátek a dalšího příslušenství, nabízí možnost zakoupit dvojnásobnou porci úložiště „zdarma“. Za cenu 128GB varianty tak můžete získat mnohem praktičtějších 256 GB a ušetřit tak 1 500 Kč.

Mezigeneračně je pak prodejní cena zhruba o 1 500 Kč vyšší a 128GB varianta se bude prodávat za doporučenou cenu 23 499 Kč (949 eur), zatímco 256GB varianta bude dostupná za 24 999 Kč (1 009 eur). Navíc nechybí možnost odkupu starého zařízení, a to klidně i hloupého (avšak funkčního) telefonu z šuplíku s výkupním bonusem 3 000 Kč, která by měla motivovat uživatele starších telefonů k přechodu na nový model.

Samsung Galaxy S23

Novinka, která dorazí s Androidem 13, nadstavbou One UI 5.1 a tradiční softwarovou podporou (4 roky aktualizací systému a 5 let bezpečnostních záplat) bude dostupná v černé, krémové (bílé), zelené a fialové již od 6. února, ovšem pouze ve 256GB variantě, nižší 128GB verze pak od 17. února.

Novinky od Samsungu lze zakoupit u všech autorizovaných prodejců včetně MP.cz.

Samsung Galaxy S23 256+8 GB

Rozměry146,3 × 70,9 × 7,6 mm, 168 g
DisplejAMOLED, 6,1" (2 340 × 1 080 px)
Fotoaparát50 Mpx, video: 7 680 × 4 320 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 8 Gen 2, 1×3,2 GHz + 4×2,8 GHz + 3×2 GHz
PaměťRAM: 8 GB, úložiště: 256 GBne
Akumulátor3 900 mAh
Diskuze ke článku
Martin Jeřábek
Martin Jeřábek
Naposledy upraveno: 1. 2. 2023 20:03
Takže bez OIS u telephoto, pomalejší bezdrátové nabíjení z 15W na 10W.. no nevím ústupků docela dost, proč nemá LTPO stále nechápu. Ultra má ale 1gen, někteří už mají 4.gen, je tam spíš vic downgrade než upgrade.
Tomáš Janovský
Tomáš Janovský
Už objednáno S23 256GB. Prostě pecka v "malém" těle. Se Samsung DEX je to bomba, není nic lepšího, než si z hloupé televize, nebo monitoru udělat Android počítač.
Některé informace se rozchází, ale S23 má vše co předchůdce S22, včetně OIS i na 3x zoom objektivu a 15W bezdrátového nbíjení. Zatím nemám potvrzno, ale prý i snímače jsou o něco lepší. A Snapdragon 8 Gen-2 s větší baterií je taky parádní upgrade. Odzkouším a někam napíšu recenzi.
Třeba na GSMARENA mají špatně informace jak o OIS, tak o bezdrátovém dobíjení, ale i tam říkají, že informace můžou být nepřesné a bohužel taky jsou.
Petr Basa
Petr Basa
Zajímalo by mne, jak teď to bezdrátové nabíjení vlastně funguje. U mojí staré S10e to probíhá tak, že telefon se bezdrátově nabije, ale pak se nabíjení ukončí a ráno když ho z nabíječky zvednu má třeba 87%, jelikož se přes noc stihne zase trochu vybít. Protože se tak chová co ho mám, nezkoumal jsem, jestli je to vlastnost nebo závada. Nicméně úplně dokonalé mi to nepřipadá. Očekával bych, že i při bezdrátovém nabíjení by mohlo jít zařídit, aby po dosažení 100% nabití, došlo k aktivaci nějakého udržovacího režimu. Ví někdo, jak to má S23 s fungováním bezdrátového nabíjení? Výkon neřeším, 10 nebo 15W je mi jedno, beztak to dávám nabít přes noc. A pomalejší nabíjení je šetrnější k baterii.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze