Galaxy S II a Ace se nesmí prodávat v části EU: může za to Apple

Pokud odchod Steva Jobse zmírní soudní útoky na rivalské společnosti, budeme skákat štěstím. Apple totiž opět dílčím způsobem zvítězil, opět proti Samsungu. Německý soud vynesl předběžné opatření, které zakazuje prodeje přístrojů Samsung Galaxy S, Galaxy S II a Ace téměř po celé Evropě do té doby, než se bude konat řádné jednání před soudem ve věci.

Předběžné opatření se naštěstí nevztahuje na tablety série Galaxy Tab a zákaz platí pouze v evropských zemích, kde je v platnosti patent softwaru společnosti Apple. Vezmeme-li ale v úvahu, že jsou výše zmíněné modely jedny z nejprodávanějších, jedná se o těžkou ránu. Naštěstí se najde i mnoho států, které do této kategorie nezapadají a Apple tam nemá platný patent, protože za něj buď nezaplatil nebo podal přihlášku s chybami. Patří mezi ně například Rakousko, Belgie, Estonsko, Řecko, Itálie, Lotyšsko, Litva, Portugalsko, Rumunsko, Slovensko, Slovinsko, Španělsko a ano, také Česká republika. U nás tedy žádné změny neočekávejme.

TIP: Přečtěte si také naši recenzi na Samsung Galaxy S II.

Předběžné opatření se na korejskou centrálu Samsungu samozřejmě nevztahuje, ale tímto zákazem budou postiženy zejména hlavní evropské kanceláře společnosti, které jsou právě jsou v Nizozemí. Zde se také nachází hlavní distribuční centrála pro evropský kontinent. Výrobce tak musí během sedmi týdnů přehodnotit svou organizační strukturu na evropském kontinentě, než zákaz vstoupí v platnost.

Není to poprvé, kdy se Apple tímto způsobem snaží zamezit Samsungu v prodeji jeho výrobků. V Německu se mu to povedlo u tabletu Galaxy Tab 10.1, protože tamní soud vydal předběžné opatření, zakazující prodej tohoto tabletu pro porušení práva z průmyslového vzoru. Galaxy Tab má potíže také v Austrálii, kde si Samsung s tímto tabletem také neškrtne. Uvidíme, zda se pod novým ředitelem Applu změní strategie společnosti nebo zda se bude nadále pokoušet vytlačit své konkurenty tímto způsobem.

Zdroje: gsmarena.com, slashgear.com

Diskuze ke článku
Macik
To maj z toho, že patentujou kdejakou hloupost. Dneska psali v HN, že jeden smartfone může mít až 250 tisíc patentů :)
michal
Ale vždyť to přeci tak horké není, apple v Haagu žaloval samsung kvuli deseti patentům, které se týkali i designu, v devíti dal soud za pravdu samsungu a pouze v jednom ho shledal vinným, ten se týká posouvání v galerii, paradoxní je , že samsung žádnou svou galerii nemá, ale používá klasickou androiďáckou. Samsung udělá softwarovou změnu aby vyhověl a může prodávat vesele dál.
Radim
Zákaz GS II by byla blbost, ale Galaxy Ace je sprostá kopie iPhone.
FRY
ja vyzývam na bojkot všetkého od applu. lebo čo si títo namyslení nenažraní amyci dovoľujú už presahuje všetky medze. terorizujú a ničia celú zemegulu. a to vojensky, ekologicky aj ekonomicky.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze