Zlom: Samsung smí prodávat Galaxy Tab 10.1 v EU (2x aktualizováno)

Apple je se společností Samsung na ostří nože a mezi společnostmi zuří takzvaná patentová válka. Nyní Apple zbrojí proti tabletu Galaxy Tab 10.1. Podal návrh na zákaz prodeje na území Evropské Unie a soud v německém Düsseldorfu mu vyhověl.

Aktualizováno 16. 8. 2011 - 17:00

Podle deníku Wall Street Journal německý soud v Düsseldorfu částečně zrušil předběžné opatření, které vydal minulý týden. Zákaz prodeje Samsungu Galaxy Tab 10.1 se tak nyní vztahuje pouze na Německo. V ostatních zemích EU včetně České republiky je tedy prodej povolen. Za zmírněním předběžného opatření stojí podle prvních zpráv právní nejasnosti kolem působnosti a pravomoci okresního německého soudu. Ten podle všeho nebyl oprávněn vydat předběžné opatření, obsahující zákaz prodejů jihokorejské společnosti mimo Německo. Podle všeho tak rozhodnutí soudu není reakcí na údajně zfalšované důkazy Applu, který fotografie iPadu 2 a Galaxy Tabu 10.1 upravil tak, aby tablet od Samsungu více připomínal ten od Apple. S tímto odhalením přišly některé zahraniční servery v neděli a v pondělí. Více informací zjišťujeme a připravujeme.

Původní text z 11. 8. 2011 - 22:00

Apple iPad 2 - oficiální fotografie
TIP: Čtěte Recenze Apple iPad 2 – Evoluce průkopníka

Apple je jedním z nejaktivnějších hráčů na bitevním poli co se týče softwarových patentů. Jeho poslední kroky jsou směřovány vůči novému tabletu Galaxy Tab 10.1. Podle německé tiskové kanceláře DPA bylo vydáno předběžné rozhodnutí německého soudu v Düsseldorfu o okamžitém zastavení prodeje tohoto zařízení na území EU. Výjimku tvoří pouze Nizozemsko. Samsung v tomto případě porušil práva související s Applem zaregistrovaným průmyslovým vzorem společenství definující podobu, vzhled a zpracování výrobku Apple iPad. V této souvislosti vede Apple také druhý spor, kdy se domáhá zastavení prodeje i v Nizozemí.

Samsung Galaxy Tab 10.1 - oficiální fotografie
TIP: Čtěte Samsung Galaxy Tab 10.1 - větší, lepší, silnější

Důvodů, proč Apple vede soudní spory, je hned několik. Prvním je porušení práv z průmyslového vzoru společenství i patentů a dalším důvodem je údajná nekalá soutěž ze strany Samsungu. Zjednodušeně tedy Applu vadí, že Samsung kopíruje design a další prvky jeho iPadu, parazituje na jeho pověsti a navíc tak údajně činí se zájmem obohatit se. Předběžné opatření vydané německým soudem se zatím týká pouze věci porušení práv duševního vlastnictví, konkrétně porušení práv z průmyslového vzoru. Dle Applu se Samsung Galaxy Tab 10.1 až příliš podobá Applu iPad 2 a na straně spotřebitele by tak mohlo dojít k záměně. Předběžné opatření vydané soudem nabývá okamžité platnosti ve všech státech EU kromě Nizozemí vzhledem k tomu, že v tomto předmětném případě se jedná o porušení práva z průmyslového vzoru (evropského) společenství, který je registrován centrálně u úřadu OHIM ve španělském Alicante. V jednotlivých zemích však může mít vydání předběžného opatření různý dopad. O konkrétních krocích Samsungu, distributorů a prodejců se dozvíme v následujících dnech.

Apple jde ale v soudních sporech mnohem dále. Požádal okresní soud v Düsseldorfu o vydání soudního příkazu obsahující finanční sankci 250 tisíc eur v případě porušení každého patentu, průmyslového vzoru či jiného protiprávního jednání. Pokud tedy nedojde na mimosoudní vyrovnání či zvrat v rozhodování soudu a skutečně se dočkáme vynesení rozsudku ve věci, může přijít místy zřetelné kopírování designu Samsung velice draho. Apple obrátil svoji pozornost i na prodej Galaxy Tabu 10.1 na území Austrálie. Také zde se domáhá zastavení jeho prodeje. Samsung v reakci na tento krok pozdržel zahájení prodeje svého tabletu.

Souhlasíte s právními kroky, které jsou ze strany Applu vedeny vůči společnosti Samsung, konkrétně týkající se zastavení prodeje Galaxy Tabu 10.1? Myslíte si, že Galaxy Tab 10.1 porušuje patenty nebo kopíruje design?

Doplněno - oficiální vyjádření Samsungu

Níže přikládáme oficiální vyjádření českého zastoupení společnosti Samsung:

Společnost Samsung je zklamaná rozhodnutím soudu. Hodláme jednat okamžitě tak, abychom ochránili naše duševní vlastnictví prostřednictvím dále pokračujícího soudního řízení v Německu. Budeme také pokračovat v aktivní ochraně těchto práv po celém světě.

Učiníme veškerá nutná opatření, abychom zajistili dostupnost inovativních produktů mobilních komunikací společnosti Samsung všem zákazníkům v Evropě a po celém světě.

Toto rozhodnutí soudu v Německu nijak neovlivní další soudní řízení, která jsou zařazená u soudů v Evropě i jinde.

Zdroje: fosspatents.blogspot.com, news.cnet.com, bloomberg.com, androidcentral.com, online.wsj.com

Diskuze ke článku
Láďa
To je jasný, když je konkurence schopná být lepší než Apple, tak si Apple jednoduše vyškemrá prachy a zákaz prodeje. Tadle společnost je už opravdu trapná.
Ondřej Čech
Taky už mě tato snobská značka leze na nervy a všem výrobcům taky.Někdo by jim už měl šlápnout přes prsty.
jose
Chtelo by to poradnyho cerva, at to jabko konecne schnije...
Neo
jako urcita inspirace vzhledem, tam asi je, ale v tomhle je podle me nemozne definovat nejakou hranici mezi kopii a vlastnim napadem. Vsechny taby vypadaji podobne... jestli tohle apple projde, tak uz fakt nevim. Kdyz si vzpomenu na iOS5 a notifikacni listu z Androida, tak ani nevim jak bych to komentoval.

Samsung lame rekordy v podobe SGII a apple neumi jinak odpovedet. Hlavne je minimalne divne, ze toho rozhodnuti padlo tesne pred prodejem. Njn uplaci se vsude. Vzdy jsem bral apple jako takovou tu zdravou konkurenci, ale ted bych byl rad, kdyby nebyla.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze