FreeBox: české RPG Brány Skeldalu a další zajímavé hry zdarma

5

Je tu pátek a s ním i další díl FreeBoxu, kde si ukazujeme zajímavé hry zdarma. Dnes dostanete příležitost se proletět ve vesmíru a nebo zakysnout ve světě plném kouzel a magie. Troufnete si na legendární české RPG? Pokud ne, tak můžete třeba shazovat plechovky nebo dobývat galaxii v jedné umělecky pojaté strategii.

Vysokoškoláci teď lednu kvůli zkouškám asi moc času na hraní mít nebudou. Ale na druhou stranu mohu z vlastní zkušenosti říci, že se nejde tu filosofii učit celý den a člověk potřebuje sem tam pauzu. Dát si jednu nebo dvě kratší hry není vůbec špatný nápad. Přesně pro vás je tu dnes hra Space Heads, která je podobná nekonečným běhačům, ale nabízí novoty i zábavu. Na takový oddych se bude hodit i hra poslední, ve které se prověří vaše schopnosti házení. Třetí hrou bude strategie, která vám sebere času hodně, ale rozhodně stojí za to. A pokud máte zkouškové, tak vůbec nevím, jestli je morální vám doporučovat druhou hru – jedno oldschool krokové RPG. To je totiž pekelný žrout času, ale rozhodnutí je na vás, tak pojďme na to.

FreeBox #25 – Space Heads, Brány Skeldalu, Auralux, Can Knockdown 3

Space Heads

Příležitostným hráčům jsou nekonečné úrovně velmi dobře známé. Dřív hra musela mít nějaký opravdový cíl – dnes je cíl pouhým prostředkem k dalšímu cíli, který opět nebude cílem skutečným. Tak se hráči udržují u jedné hry, kterou díky tomu hrají stále dokola a dokola. Tento princip už velmi dobře známe díky hrám jako je Subway Surfers a podobné běhače. Space Heads je taky takovou hrou.

Zde neovládáte přímo postavičku, ale rovnou vesmírné plavidlo. To prolétává jakýmsi potrubím a další pravidla už vás moc nepřekvapí – sbíráte drahokamy a vyhýbáte se překážkám. Samozřejmě můžete narazit na bonusy, jako je magnet, násobič skóre nebo rovnou teleport do bonusové úrovně, ve které nenarazíte na překážky, ale jen cestičky z drahokamů. Kromě tří základních drah tu ale máte rovnou devět pozic, ve kterých se můžete pohybovat. Kromě toho vaše loď ještě umí změnit polohu z horizontální do vertikální.

Stáhnout Space Heads

Brány Skeldalu

V roce 1998 vyšla dnes už legendární česká kroková RPG hra Brány Skeldalu. Začínáte s trojicí hrdinů a vaše skupinka se může rozrůst až na celkový počet šest. Tito hrdinové byli povoláni na ostrov Rovenland, aby zabránili nástupu zla v podobně pěti odpadlých učedníků mága Nimetha. Při tvorbě postav je plně ve vaší kompetenci, zda půjde o kouzelníka, bojovníka a podobně, během hraní také musíte sledovat, zda není vaše skupinka unavená.

Samozřejmě bojujete s nepřáteli, ať už to jsou příšery v lese, nebo zákeřní skřeti schovaní v horách. Je také vhodné zmínit, že port této hry mohl vzniknout jen díky úspěšné kampani na serveru Startovač.cz. Jiří Rohlík – tvůrce hry – zde požadoval od fanoušků 180 000 Kč, které nakonec také vybral, ale bylo to napínavé do poslední chvíle. Nyní hra vyšla a vy si ji můžete stáhnout zdarma pro Android i iOS a strávit dlouhé hodiny v kouzelném světě.

Stáhnout Brány Skeldalu

Google Play (zdarma) App Store (zdarma)

Auralux

Strategické hry byly vždy doménou počítačů – dokonce ani na konzolích se tolik neusadily. To je způsobeno náročným ovládáním. Pro komplexní strategii je potřeba rychle přesouvat jednotky, sledovat mapu a tak dále a tak dále. Ovládat Stronghold na tabletu by bylo asi peklo, ale vývojáři přišli s vlastní podobou jednoduchých strategií, které se dají v pohodě ovládat gesty. Hezkou ukázkou je právě Auralux.

Na herním poli je několik planet. Podle jejich barvy poznáte vlastníka. Kolem planet se vám tvoří jednotky, které můžete tažením vybrat. Pak už stačí kliknout kamkoliv na mapě a ony je se vydají za cílem. Musíte samozřejmě zlikvidovat všechny nepřátele v úrovni, čehož docílíte jedině dobrou taktikou, hrubá síla zde nehraje žádnou roli. To vše je doprovázeno velmi jednoduchým vzhledem a působivým zvukovým doprovodem.

Stáhnout Brány Skeldalu

Google Play (zdarma) App Store (zdarma)

Can Knockdown 3

Začali jsme něčím jednoduchým, tak také něčím jednoduchým skončeme. Can Knockdown 3 je už třetím dílem prostého shazování plechovek. I takovou pouťovou zábavu jde ovšem udělat zajímavě a poutavě. Přitažlivý je hlavně vizuál, který působí opravdu dobře. Principem hry ale není nic složitějšího než prosté shazování plechovek míčky. Házíte tažením a ovládání je velmi intuitivní – po chvilce hraní ho jistě dostanete do ruky.

Aby toho nebylo málo, tak autoři připravili řadu speciálních plechovek, které se po strefení aktivují. Tak třeba červené výbušné plechovky explodují a rozmetají vše okolo. Zajímavé jsou třeba úrovně, kde musíte trefit kutálející se plechovku přesně ve správný čas. Další může být třeba plechovka, která vám po trefě přidá jeden míček. Za každou úroveň dostáváte hvězdičky, a když jich nasbíráte dostatečný počet, tak se vám otevře nová kapitola s dalšími levely.

Stáhnout Can Knockdown 3

Google Play (zdarma) App Store App Store (zdarma)

Diskuze ke článku
Arnold
Brány skeldalu super, ale dosud nevim, jak zvednout pergamen hned na začátku a vložit do inventáře - iPhone 4s. Možná to je bug, možná ne.
Ivan Káčer
Ivan Káčer
Auralux som si stiahol hneď po vydaní Freeboxu a tak ma to chytilo..., ale jeden level je tam tak na polhodinu takže žiadna 5-minútová prestávka...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze