Vodafone v Karlových Varech spustí nejmodernější vysílač s rychlostí až 2,2 Gb/s

1
Vodafone v Karlových Varech spustí nejmodernější vysílač s rychlostí až 2,2 Gb/s
Fotografie: Vodafone
  • Návštěvníci se mohou těšit na novou festivalovou mobilní aplikaci Vodafone KVIFF Guide
  • Chybět nebudou ani lekce animovaného filmu nebo na závody miniaut poháněných 5G sítí

Plán Vodafonu, jakožto hlavního partnera Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary, je jasný: nabídnout nejmodernější mobilní síť 5G rychle co největšímu počtu zákazníků. Aktuálně je v jejím dosahu přes 70 % obyvatel Česka a firma je v rozsahu pokrytí jasným lídrem. Důležité technologické milníky Vodafone často představoval v Karlových Varech, ať už šlo o 5G holografický hovor nebo o komerční spuštění 5G sítí v Česku. Další krok představí i letos.

Ve městě totiž firma spouští svůj nejmodernější a nejrychlejší 5G vysílač v zemi. V jeho dosahu bude Spa Hotel Thermal i okolí, takže hosty i v davu filmových fanoušků obslouží opravdu nadprůměrné mobilní připojení. „V Karlových Varech jsme už před lety předvedli špičkové rychlosti a unikátní příklady využití 5G. Náš nový vysílač ale přináší zásadní pokrok v tom, že dokáže zajistit rychlost jednotlivých připojení vysoce přes 1 Gb/s a je připraven datovou kapacitou zásobovat velký počet návštěvníků Karlových Varů. Kombinací nejmodernějších technologií a spojením 4G a 5G kapacit startujeme další multi-gigabitovou kapitolu. Vysílač už ve městě zůstane a další takové vysílače budeme postupně budovat v rušných místech napříč celým Českem,“ vysvětluje Tomáš Elbl, ředitel strategie Vodafonu.

Maximální rychlost připojení, kterou vysílač dokáže teoreticky nabídnout, jsou až 2,2 Gb/s, v praxi pak záleží právě na počtu připojených zákazníků a samozřejmě je nutné mít vhodný telefon. Zákazníci Vodafonu s běžným 4G nebo 5G telefonem i v rušnějším dni mohou počítat s rychlostí v řádu stovek Mb/s, což dnes stále nemá k dispozici ani značná část českých domácností u pevného internetu. Důležitý je také vhodný mobilní tarif, tzv. Zrychlení na maximum dnes nabízejí všechny neomezené tarify Vodafonu.

Nová festivalová aplikace

Další letošní novinkou je Vodafone KVIFF Guide, nová mobilní festivalová aplikace, která návštěvníky provede celým děním. Obsahuje kompletní katalog projekcí, trailery a program festivalu. Ten si registrovaní uživatelé mohou sestavit na míru, stejně jako tvořit seznamy oblíbených filmů. Držitelé Festival Passů pak mohou v aplikaci rezervovat vstupenky.

Vodafone v Karlových Varech 2022

Kromě filmů najdou uživatelé v aplikaci podrobné informace i o doprovodném programu, mapy, tipy, rady a novinky, které jim usnadní orientaci ve festivalovém labyrintu. Ty nejdůležitější informace, které by divákům rozhodně neměly uniknout, pak dostanou i formou notifikací. Jako bonus se uživatelé aplikace Vodafone KVIFF Guide mohou těšit na vysílání oficiální festivalové televize KVIFF.TV LIVE, které nabídne živé přenosy z červeného koberce, rozhovory nebo úvody k filmům, zpravodajské a publicistické pořady k dění na festivalu, průvodce s Jankem Rubešem, talk show Čestmíra Strakatého, soutěže, debaty, ankety a mnoho dalšího.

Vodafone KVIFF Guide je zkrátka aplikace, bez které se na letošním filmovém festivalu v Karlových Varech neobejdete. Zároveň myslíme i na ty, kteří se na místo osobně nedostanou. Karlovarskou atmosféru a dění přeneseme spolu s influencery na Facebook i Instagram Vodafonu, vše doplní soutěže o hodnotné ceny,“ říká Barbora Kožíšková, ředitelka pro značku a komunikaci Vodafonu.

Dvořákovy sady v Karlových Varech se letos opět promění na Vodafone Relax zónu.

Důležitým rozcestníkem bude stránka vodafone.cz/vary. Výběr desítek českých i zahraničních snímků, které v karlovarských kinosálech nejvíce rezonovaly v uplynulých letech, přinese speciální sekce Vodafone TV s názvem Vary u vás doma. Další sekce nazvaná KVIFF Speciál bude přinášet zprávy o aktuálním dění na festivalu (pořad KVIFF Guide) a přinese třeba i Příběhy znělek.

Vodafone Relax zóna a lekce animovaného filmu

Dvořákovy sady v Karlových Varech se letos opět promění na Vodafone Relax zónu (dříve Vodafone pláž), v provozu bude každý festivalový den od 10:00 do 21:00. „Roztočit u nás můžete nejen pravou festivalovou zábavu, ale třeba i svůj první animovaný film. Lektoři z Aerofilms vám poradí, jak na to, a výsledek uvidíte nejenom vy, ale také ostatní návštěvníci festivalu v našem přilehlém Vodafone TV letním kině,“ popisuje Barbora Kožíšková. Kromě animovaných filmů vytvořených společnými silami na lekcích budou moci návštěvníci ve Vodafone Relax zóně sledovat i další krátké filmy nebo festivalové dění.

Vodafone v Karlových Varech 2022

Zákazníci Vodafonu, kteří ještě nevyužívají tarif s neomezenými daty, si po načtení QR kódu budou moci v Karlových Varech aktivovat neomezený objem dat na 24 h zdarma, a to i opakovaně. Kódy najdou jak v Relax zóně, tak na dalších vybraných venkovních místech ve městě, a mohou tak být stále online i „z červeného koberce“.

Červený stan a rehabilitace ve virtuální realitě

Ve čtvrtek 7. a pátek 8. července bude v Relax zóně připravený červený stan Nadace Vodafone. V něm bude čekat tým aplikace Záchranka a návštěvníci se zde naučí správný postup resuscitace. K vyzkoušení bude i rehabilitace ve virtuální realitě, a to v podobě úspěšného projektu VR Vitalis, který prošel akceleračním programem Laboratoř Nadace Vodafone.

V prostorách Vodafone Lounge bude technická ukázka Mobile Private Network.

Ve stanu se představí také projekt Slyším očima, loňský vítěz soutěže Vodafone AR Challenge zaměřené na využití rozšířené reality a 5G. Slyším očima využívá brýle Nreal pro rozšířenou realitu, které mají vestavěné mikrofony. Pokud na neslyšícího začne někdo mluvit, převedou brýle řeč na titulky, které promítnou do zorného pole. Laboratoř Nadace Vodafone poskytla projektu nejen půlroční intenzivní mentoring a 100 tisíc korun, ale zajistila mu i spolupráci s klíčovými firmami Virtual Lab a NEWTON Technologies.

5G závody miniaut a privátní mobilní síť

Točit se letos budou i kola závodních miniaut, a to přímo 5G rychlostí. Závod proběhne v neděli 3. července ve Dvořákových sadech a ukáže, jak rychle dokáže jet miniauto poháněné 5G sítí.

V prostorách Vodafone Lounge ve Spa Hotelu Thermal bude připravená ještě jedna technická ukázka. Jde o 5G izolovanou mobilní privátní síť (MPN – anglicky Mobile Private Network), kterou Vodafone přichystal spolu se společností Nokia. Tento typ mobilní privátní sítě najde využití v prostředích, kde je potřeba zajistit rychlé, stabilní a maximálně bezpečné bezdrátové připojení. Například v továrnách může být MPN instalovaná přímo v lokalitě, dedikovaná pouze pro jednoho zákazníka a plně oddělená od veřejného internetu. Tím se zajistí nejbezpečnější a nejstabilnější bezdrátové připojení, které je poté možné využít například pro vzdálené ovládání robotů, vozidel nebo dronů i pro kritickou komunikaci mezi zaměstnanci.

56. ročník Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary se koná od pátku 1. července do soboty 9. července. Další informace najdete na webové stránce vodafone.cz/vary.

tisková zpráva,