Fotí lépe Huawei Mate 30 Pro, nebo Samsung Galaxy S20 Ultra 5G?

Test standardního a ultraširokoúhlého snímače
Fotí lépe Huawei Mate 30 Pro, nebo Samsung Galaxy S20 Ultra 5G?
Fotografie: Ioannis Papadopoulos, mobilenet.cz
  • Otestovali jsme standardní snímač a ultraširokoúhlý objektiv
  • Kvalitu snímků můžete porovnat v naší galerii v plném rozlišení
  • O váš názor se nezapomeňte podělit v komentářích pod článkem

Před pár dny jsme vám přinesli srovnání loni představeného Huawei P30 Pro s nejnovějším Samsungem Galaxy S20 Ultra 5G, ve kterém jsme se zaměřili primárně na test teleobjektivů. Tentokrát jsme se však rozhodli porovnat vlajkovou loď jihokorejského výrobce s Huawei Mate 30 Pro. Telefon „s příchutí zakázaného ovoce“ se začal na našem trhu oficiálně prodávat v únoru, avšak pouze na stránkách Huawei a (v době testování) bez oficiální podpory Google služeb a Obchodu Play.

V tomto testu se zaměříme na hlavní fotoaparát a ultraširokoúhlý objektiv v denních podmínkách (noční srovnání pro vás rovněž chystáme). V přiložených tabulkách si můžete prohlédnout technické specifikace jednotlivých snímačů.

Hlavní snímače

Huawei Mate 30 Pro Samsung Galaxy S20 Ultra 5G
Světelnost objektivu f/1.6 f/1.8
Velikost snímače 1/1,7" 1/1,33"
Ohnisková délka 27 mm 26 mm
Rozteč pixelů ? μm 1,4 μm
Rozlišení 40 Mpx 108 Mpx
Ostření a stabilizace PDAF, OIS PDAF, OIS

Ultraširokoúhlé objektivy

Huawei Mate 30 Pro Samsung Galaxy S20 Ultra 5G
Světelnost objektivu f/1.8 f/2.2
Velikost snímače 1/1,54" ? "
Ohnisková délka 18 mm 13 mm
Rozteč pixelů ? μm 1,4 μm
Rozlišení 40 Mpx 12 Mpx
Ostření a stabilizace PDAF pevné zaostření

Na výsledné kvalitě snímků se kromě hardwarových specifikací podílí velkou měrou také software. V tomto ohledu je třeba zdůraznit informaci, kterou jsme obdrželi od oficiálního zastoupení českého Samsungu. Model Galaxy S20 Ultra 5G má v úterý 3. března obdržet důležitou aktualizaci, která má kvalitu fotoaparátů vylepšit. Srovnání v tomto článku bylo provedeno na konci února s nejnovějším softwarem (v době testování) s označením G988BXXU1ATB2. Stejně tak se pochopitelně může vylepšovat i kvalita snímků u Huawei Mate 30 Pro. Tento model má však menší výhodu v tom, že je na trhu již delší dobu, takže v budoucnu pravděpodobně nedojde k nějaké zásadní změně kvality u fotoaparátů.

První snímek u všech fotografií v tomto článku (posuvník úplně vpravo) patří Huawei Mate 30 Pro, druhý pak Samsungu Galaxy S20 Ultra (posuvník umístěn vlevo).

Hlavní snímač

Ultraširokoúhlý objektiv

Standardní vs. ultraširokúhlý snímač

Ukázkové snímky v původním rozlišení

Testovací snímky byly pořízeny ve stejnou chvíli s automatickým nastavením. Prohlédnout si je můžete v plné kvalitě rovněž v galerii níže (pro přiblížení stačí kliknout na ikonku lupy).

Huawei Mate 30 Pro
Samsung Galaxy S20 Ultra 5G
Diskuze ke článku
Covername
Skoro na všech fotkách z S20 mě udivuje ta obloha. Na Huawei je na všech fotkách zataženo (typicky bílá zimní oblačnost) a Samsung ji na všech fotkách barví do modra a přijde mi, že snad i tu oblačnost edituje, protože to upoutalo mojí pozornost i na jiných webech. Je to vidět hodně třeba v předposlední srovnání v kategorii "Hlavní snímač" a v prvních dvou srovnání v sekci "Standardní vs ultraširokoúhlý" Identická oblačnost, ale na obou to působí úplně jinak. Jako bych slyšel tu AI Samsung fotoaparátu: "Obloha má být modrá! MODRÁ!!!". Jinak se mi celkově víc líbí fotky ze Samsungu (a pro nejvyšší objektivitu koukám, která fotka je čí až když si je všechny napřed prohlédnu).
Carda
Mate 10 má foťák taky super a hlavně to není nudle jako tyhle.
Flax
Samozrejme, ze vyrazne lepe foti Huawei a kdo tvrdi opak, tak je bud slepy, nebo je proste jen ovlivnen marketingem. Jsem dlouhodobym majitelem Samsungu jiz nekolikatym rokem a nebyt nesmyslnych omezeni ze strany USA nevahal bych s vyberem telefonu ani minutu. A ted si jeste vezmeme v uvahu fakt jak dlouho je jiz P30 na trhu a s cim potom asi prijde P40. Samsung zabiji veskere detaily a kresbu, extremne sharpeninguje o barvach ani nemluve.
Triton
Treba zde. V levo Huawei a v pravo Samsung. U Huaweie P30 je nadherna kresba i cisla linek prectu a Samsung skoda mluvit. ht t p s: // ibb.co / Ykr2DxN

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze