Samsung Galaxy S20 Ultra 5G vs. Huawei P30 Pro. Kdo ovládl disciplínu zoomování?

Porovnejte optický i hybridní zoom
Samsung Galaxy S20 Ultra 5G vs. Huawei P30 Pro. Kdo ovládl disciplínu zoomování?
  • Otestovali jsme pětinásobné přiblížení i desetinásobný hybridní zoom
  • Kvalitu snímků můžete porovnat v naší galerii v plném rozlišení
  • Nechybí ani ukázka z hlavních snímačů

Loňský Huawei P30 Pro se představil jako první telefon na světě s pětinásobným optickým zoomem, vhodil tak pomyslnou rukavici Samsungu, který téměř po roce odpověděl s příchodem vlajkové řady Galaxy S20. Nejvybavenější zástupce této řady, Samsung Galaxy S20 Ultra 5G, se 100× „Space Zoom“ slibuje přiblížit focený objekt i na extrémní vzdálenosti za využití optického i digitálního zoomu, ale také pokročilé umělé inteligence. Specifikace obou dvou teleobjektivů ostatně můžete porovnat v přehledné tabulce níže.

Huawei P30 Pro Samsung Galaxy S20 Ultra 5G
Světelnost objektivu f/3.4 f/3.5
Velikost snímače 1/4" 1/2"
Ohnisková délka 125 mm 103 mm
Stabilizace optická optická
Rozteč pixelů 1,4 μm 0,8 μm
Rozlišení 8 Mpx 48 Mpx
Ostření PDAF PDAF

Huawei P30 Pro je možná staršího data, zato však nabídne hned pětinásobný optický zoom oproti čtyřnásobnému optickému zoom u S20 Ultra 5G. Oba tyto fotoaparáty jsou typu „periskop“, tedy podélně uložené na zádech a zároveň jsou také částečně důvodem, proč na zádech obou dvou telefonů (obzvláště pak Samsungu) najdeme masivní modul, který vystupuje nad okolní povrch.

Na snímcích uvedených níže můžete porovnat, jak si oba smartphony vedly při focení za stejných světelných podmínkách a ze stejného místa. Fotografie byly pořízeny v automatickém režimu při pětinásobném přiblížení (na které se Samsung Galaxy S20 Ultra 5G automaticky přepne po stisknutí ikonky teleobjektivu) a nebyly nijak upravovány. Porovnat můžete také kvalitu fotek při desetinásobném hybridním přiblížení a snímky z hlavního snímače, který však nebyl hlavním předmětem tohoto srovnání. První snímek u všech fotografií v tomto článku (posuvník úplně vpravo) patří Huawei P30 Pro, druhý pak Samsungu Galaxy S20 Ultra (posuvník umístěn vlevo).

5× přiblížení

10× přiblížení

Hlavní snímač

Ukázkové snímky v původním rozlišení

Testovací snímky byly pořízeny ve stejnou chvíli s automatickým nastavením. Prohlédnout si je můžete v plné kvalitě rovněž v galerii níže (pro přiblížení stačí kliknout na ikonku lupy).

Huawei P30 Pro
Samsung Galaxy S20 Ultra 5G
Diskuze ke článku
Dave
Pokořila? Nemyslím si. Třeba u 10x zoomu má snad všechny snímky lepší P30pro. A ta nepřirozeně dobarevná obloha u s20 je teda k pláči... Na to jakou má Samsung cenovku a jak to propagovali to teda není žádná sláva. Čekal sem od Samsungu mnohem více.
Khan
Teda Huawei mi leze krkem ale opet Samsung nic moc. Rok starej cinan kterej navic zacinal na cenovce o 12 tisic nizsi... no nevim.
Mio
Takže cena u Samsungu zas jen kvůli tomu, aby majitel měl umělý pocit luxusu.
Dodo
Vcelku nepřekvapivě novinka od Samsungu pokořila Huawei. Dalo se čekat, pokrok letí mílovými kroky vpřed.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze