Finanční výsledky Microsoftu vystřelily akcie k 15letému maximu

48

Po zveřejnění hospodářského výsledku zažily akcie Microsoftu nečekaný boom. Pátek 23. 10. 2015 byl pro Microsoft druhý nejlepší den v historii společnosti, alespoň z hlediska růstu ceny akcií. V tomto měřítku je to dokonce nejsilnější růst ceny od prosince 1999. Fanoušci Microsoftu zřejmě jásají, je ale skutečnost opravdu tak růžová?

Po dobrých, dokonce skvělých zprávách z akciového trhu by zřejmě každý čekal nadprůměrné výsledky. Opak je ale z velké části pravdou. Microsoft oznámil kvartální tržby 20,4 miliard amerických dolarů (499 miliard korun), které znamenají meziroční pokles o 12 procent. Microsoft ale zachraňuje čistý zisk, jenž činí 4,6 miliard amerických dolarů (113 miliard korun) a znamená meziročně růst o 2 procenta. Ani to sice není nic extra skvělého, ale v souvislosti s aktuální situací na trhu a především s očekáváním od Microsoftu je to velice příjemné překvapení.

Microsoft Continuum

Pokud se podíváte na čísla podrobněji, tak lze konkrétně vidět, v jaké oblasti se Microsoftu daří, a kde mu již značně ujíždí vlak. Ve výsledcích zachraňují redmondského giganta služby a cloud. Naopak hardwarová divize by měla značně zabrat, ale v tomto případě již zařízení byla představena a uvidíme, jak se na trhu uchytí.

TIP: Microsoft představil Lumie 950 a 950 XL: nová éra začíná

TIP: Microsoft představil Surface Pro 4: větší výkon a spousta vylepšení

Microsoft zveřejnil doslova zoufalé kvartální výsledky v oblasti prodeje telefonů. Prodat se podařilo „pouze“ 5,8 milionů Lumií. Minulý rok ve stejném období Microsoft prodal 9,3 milionů Lumií. Tento propad lze ale vysvětlit čekáním na nové modely. Příjmy mobilní divize klesly meziročně o 54 procent a možná již netrpělivě očekávaný příchod nových vlajkových lodí naznačí budoucnost celé divize. Ostatně úplně to stejné platí i pro tablet Surface, kde prodeje také výrazně poklesly a v následujících měsících uvidíme, zda Microsoft vsadil na správnou kartu.

Microsoft Lumia 950 XL

Pokud opustíme telefony, kde je pokles zapříčiněn očekáváním nových zařízení, dostaneme se již k optimističtějším číslům. Pokles z prodeje licencí Windows o 6 procent sice nezní příznivě, ale sám Microsoft připomíná, že trh s počítači klesá rychleji, a to je samozřejmě důležitý faktor pro porovnání. Velmi významný je nově také vyhledávač Bing, který generuje tržby vyšší o 29 procent a stal se ziskovým. Microsoft si k tomu zajisté pomohl Windows 10 a asistentkou Cortanou. Microsoft může těšit také Office 365. Ten si předplácí již 18,2 milionů zákazníků. V zelených číslech a s výrazným zvýšením aktivity se potýká také služba Xbox Live. Microsoft ženou vpřed rovněž cloudové služby, jejichž tržby rostou o více než 10 procent.

Office 365

Microsoft se celkově pochlubil slušnými čísly. Na závěr ale dodává důležitý fakt. V souvislosti s aktuální situací a výsledky dojde k propuštění. Dotkne se to asi tisícovky zaměstnanců. Sečteno podtrženo, akcie Microsoftu reagují na očekávání, které bylo výrazně horší. Největší propad je v divizích, kde již Microsoft oznámil nové produkty a investoři jim zřejmě věří. Pozitivní je vývoj v ostatních divizích a Microsoft je aktuálně hnán plnou silou vpřed. Pokud chceme Microsoft skutečně hodnotit, musíme si počkat na další výsledky, které již zahrnou nová zařízení. Bez nich je vše čistou spekulací. Přehnaný optimismus je naopak potřeba brát jako hrozbu, která v případě zveřejnění špatných čísel může znamenat mnohem větší dopad. Microsoft je především z hlediska investora poměrně značný „risky business“.

Zdroje: arstechnica.com, pocket-lint.com, microsoft-news.com, fonearena.com, microsoft-news.com

Diskuze ke článku
Xwert Is
Xwert Is
Nj a tiež veľa nezarobil na win 10 keď miesto toho aby ho predal tak ho dal zadarmo pre tých čo majú win 7 a 8... Ale to je len detail..
Som zvedavý na to aké telefóny MS ešte predstaví ale myslím si že ak by naraz predstavil celé portfolio bolo by to lepšie ako každé dva mesiace iný telefón...
Jakub
Jakub
Microsoft má teď jednu velkou výhodu co akcionáři vidí. Skoro ve všech divizích může růst. A čím rychleji se bude šířit W10 tím větší zisky mu budou plynout (cloud, bing, store). A v příštím roce by se mohl začít šírit W10 i do firem. V hardwaru teď má samé kladně hodnocené novinky. A to, že snižujou náklady a zisk stoupá, to investoři ze všeho nejraději vidí.
Petr
U Surface bzch se nebal, tam slo vylozene o cekani na nove produkty.
Jaroslav Hlbocký
Jaroslav Hlbocký
Hm...Každopádne po tejto informácií si podaktorý diskutujúci môžu odpustiť názory typu MS to zabalí s mobilným biznisom.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze