ESET varuje před falešnými aplikacemi Prisma v Google Play

5

Velká popularita přináší i značná rizika. Výjimkou není ani na vlně oblíbenosti se vezoucí aplikace Prisma. Obchod Google Play totiž zaplavilo hned několik falešných verzí, mezi nimiž se vyskytlo i několik případů nebezpečných downloaderů.

Prisma

Prisma je aplikace pro úpravu fotografií, která slavila mimořádný úspěch nejprve mezi uživateli systému iOS. Ještě než byla aplikace k dispozici pro operační systém Android, objevily se její falešné verze, které těžily z obrovské vlny zájmu a netrpělivosti fanoušků. „Většina falešných aplikací Prisma detekovaných na Google Play neměla žádnou funkci pro úpravu fotografií. Místo toho zobrazovaly pouze reklamy, varování nebo falešné průzkumy a nabádaly uživatele, aby poskytli své osobní údaje, nebo si zaplatili falešné a drahé služby prostřednictvím prémiových SMS,“ vysvětluje Petr Šnajdr, bezpečnostní expert společnosti ESET.

TIP! Populární aplikace Prisma umí ořez a je stabilnější

Za nejnebezpečnější falešnou verzi aplikace Prisma, jež se vyskytla na Google Play předtím, než byla uvolněna pravá aplikace, považuje společnost ESET aplikaci, která obsahuje malware detekovaný jako Android /TrojanDownloader.Agent.GY. Ten po infiltraci odesílá informace o napadeném zařízení svému řídícímu serveru a na základě vzdálených příkazů stahuje další moduly a aktivuje je. Vzhledem k velké schopnosti infiltrace představuje tento malware vážné bezpečnostní riziko pro více než 10 tisíc uživatelů operačního systému Android, kteří si tuto nebezpečnou aplikaci instalovali předtím, než byla z nabídky Google Play stažena.

ESET

„Vzhledem k popularitě aplikace Prisma na platformě iOS bylo pravděpodobné, že tato aplikace bude uživateli Androidu netrpělivě očekávána. Takové situace často přitahují podvodníky, kteří vytvářejí falešné aplikace – buď imitace, nebo různé deriváty a podvodné návody – a vezou se na vlně očekávání uživatelů jiných platforem,“ varuje Petr Šnajdr a uzavírá: „V podobných případech je třeba být obezřetnější než obvykle. Nad rámec základních doporučení si důkladně zkontrolujte například název dané aplikace a jméno vývojáře. Vše musí přesně souhlasit, nikoliv se jen podobat skutečným názvům.“

Přečtěte si: Recenze ESET Mobile Security & Antivirus – Váš mobilní bodyguard

Závěrem zbývá říci již pro mnohé známé. Před stažením si u aplikace ověřte také její hodnocení. Zatímco kladné komentáře mohou být psány úmyslně, ty záporné nikoliv. Zvýšenou pozornost věnujte také právům, která aplikace pro svůj běh požaduje. A samozřejmě pokud je to jen trochu možné, stahujte aplikace z oficiálních obchodů.

Stáhnout Prisma

Google Play (zdarma) App Store (zdarma)

Zdroj: Tisková zpráva ESET

Diskuze ke článku
Kokos
Zbytěný článek, taky jsou všichni chytří jako rádio. Nic jim nehrozí atd.
ANO
Jj nez prisla prisma(vinci) o tyden pozdej na windows mobile, tak to byl jediny tyden, co jsem skoro uzivatelum androidu zavidel:o))) Teda do te doby nez jsem vytahl nejaky androidi krap, kde po nekolika minutach to napsalo, ze je server pretizen a po hodine zkouseni jsem to vzdal jako blbost:o) Verze pro windows se vybec neda srovnavat, ani s tou pro iOS, mi prijde ze autori priradili stejny vypocetni vykon pro vsechny platformy:o) Podle recenzi a youtube je to asi .... delka zpracovani ve WM 1 vterina, iOS 3 vteriny, android 5 minut, pokud vubec:o)
Ale jo, je to pekna aplikace ... k nicemu, ale pekna:o))) Uz se tesim na offline verzi v podobe univerzalni aplikace (doufam, ze nevyjde online pro klasicke windows a miliardy uzivatelu, to by pak bylo pekne na hovno a cekalo se pul hodiny jak u lagroidu) nebo pluginu do photoshopu s hromadou nastaveni. Preci jen na tom mobilu je to jen takova hracka.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze