Elegantní Huawei nova 9 se Snapdragonem 778G vstupuje na český trh! Čím nás zaujal?

První dojmy
3
Elegantní Huawei nova 9 se Snapdragonem 778G vstupuje na český trh! Čím nás zaujal?
Fotografie: Petr Vojtěch, mobilenet.cz
  • Telefon má 120Hz OLED panel s uhlopříčkou 6,57"
  • Hlavní fotoaparát nabídne 50Mpx rozlišení
  • Nabíjení probíhá výkonem 66 W pomocí přibaleného adaptéru

Po delší odmlce na našem trhu čínský výrobce Huawei představil novinku s označením Huawei nova 9, která láká na 120Hz displej, rychlé nabíjení nebo výkonný procesor od společnosti Qualcomm. Jaké jsou naše první dojmy?

Velkou předností Huawei nova 9 je jednoznačně design, který je nejen líbivý, ale také praktický. Záda námi testované barevné varianty Starry Blue kryje pískované sklo, na kterém nezůstávají otisky a přitom dokáže měnit barvu, jež přechází podle dopadajícího světla ze světle modré do růžové či oranžové. Poznávacím znamením mobilu je rovněž logo „nova“, které má symbolizovat chlapce a dívku. Telefon nám byl ostatně prezentován jako zařízení, jež má cílit na mladou generaci uživatelů TikToku a dalších sociálních sítí.

Obnovovací frekvence displeje se umí dynamicky měnit.

Po uchopení smartphonu si okamžitě všimnete zaoblených boků, díky čemuž se nova 9 velmi příjemně drží v ruce. Zároveň to znamená, že je 6,57" OLED panel mírně zahnutý po bocích (nikoliv na hoře), a je tak ideální pro používání gest. Displej také podporuje až 120Hz obnovovací frekvenci, která se může dynamicky měnit, případně ji můžete nastavit na neustále aktivovaných 60/120 Hz.

Huawei nova 9

Dole na displeji si můžeme všimnout také optické čtečky otisků prstů, která funguje bleskurychle, ale mohla by být o něco výše. I přesto jsou celkově naše první dojmy ze zobrazovacího panelu velmi pozitivní.

Výkon obstará Qualcomm

Srdcem telefonu je nám dobře známý Snapdragon 778G, který však nedisponuje 5G, jedná se tak „jen“ o 4G verzi. Výkonově však k žádným omezením nedošlo, uživatelé se mohou těšit na zcela dostačující výkon k běžnému používání, natáčení 4K videí nebo hraní her. Kapacita interního úložiště činí 128 GB a bohužel není možné jej rozšířit (a to ani skrze proprietární nanoSD karty od Huawei), operační paměť má zcela dostačujících 8 GB.

Kromě Snapdragonu 778G je zajímavostí také fakt, že má novinka operační systém Android s nadstavbou EMUI 12, Google služby však nahradily HMS a v zařízení najdete AppGallery. Podobně jako u HarmonyOS má i nejnovější EMUI možnost propojení s další elektronikou v rámci filozofie 1 + 8 + N.

50Mpx fotoaparát a rychlé nabíjení

Huawei se v říši telefonů proslavil skvělými fotoaparáty a do novinky integroval 50Mpx RYYB snímač, který má být schopen pojmout až o 40 % více světla v šeru a tmě. Rovněž fyzicky má senzor velmi solidní velikost 1/1,56", což se má pozitivně projevit na kvalitě (nejen nočních) snímků. Společnost mu dělá 8Mpx ultraširokoúhlý objektiv, makro snímač a také bokeh senzor.

Ukázka hlavního, selfie a ultraširokoúhlého snímače

V neposlední řadě stojí za zmínku baterie s kapacitou 4 300 mAh, kterou lze nabíjet výkonem 66 W. Takto se má novinka nabít z 0 na 100 % za pouhých 38 minut a zmíněný 66W adaptér na zákazníky čeká již v balení.

Jako vždy nám i tentokrát můžete napsat do komentářů, na co bychom se měli během testování zaměřit a také, jak se vám Huawei nova 9 líbí. Novinka je od dnešního dne v prodeji za doporučenou cenu 12 999 Kč.

Diskuze ke článku
Tomáš Vrábel
Tomáš Vrábel
Honor 50 len lacnejši, ked bude stať 500€ variant 8+128, bude to parada kedže honor ma mat 6+128 za 500€ ... zaujimalo by ma ako funguju aplikacie ako YouTube atd všetko asi len cez AppGalery?
Martin Jeřábek
Martin Jeřábek
Za tu cenu se dá sehnat Samsung s IP68 a pokud Čínu tak Xiaomi nabízí s tou cenou model Mi 11i se S888.. Honor za tu cenu nenabízí nic navíc.
Jan Kasik
Jan Kasik
Zaujal - cenou

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze