Elegantní Alcatel One Touch Idol S a Idol Mini naživo (video)

1

Čínský výrobce TCL, který prodává telefony pod značkou Alcatel, si přichystal do Berlína velké množství novinek. Mezi ty nejzajímavější patřily také modely One Touch Idol S a One Touch Idol Mini, které jsme si měli možnost podrobně vyzkoušet. Přečtěte si naše první dojmy doplněné o videopohledy.

Alcatel One Touch Idol mini: opravdový střízlík s nízkou cenou

Tato novinka je nejmenším a nejlehčím přírůstkem do rodiny Idol, ze které bude také nejlevnější. Idol Mini se sveze na módní vlně „mini“ telefonů a na dnešní poměry má relativně kompaktní 4,3 IPS displej, který nemá HD rozlišení a mohl by mít lepší pozorovací úhly, stále je však kvalitní. Zaujala nás velmi nízká hmotnost, která se vešla pod 100 gramů, a také tenoučké tělo. Z něho bohužel výrazně vystupuje čočka fotoaparátu s rozlišením 5 Mpx a koleduje si tak o snadný příděl škrábanců.

Alcatel One Touch Idol mini – první pohled z IFA 2013

Telefon padne velmi dobře do ruky a je kompletně plastový, i když stříbrná barevná varianta na první pohled dobře imituje broušený kov. Po uchopení do ruky je ale vše jasné. Zpracování je ale kvalitní a plasty se vyznačují dobrým slícováním a nevržou. Telefon bude k dostání i v několika dalších živějších barvách, které osloví i dámy. Vybrat si budete moci mezi Dual SIM variantou, která ale nebude mít vnitřní 8GB paměť nijak rozšiřitelnou, nebo jednoSIMkovou variantou, jejíž 2GB vnitřní paměť bude možno rozšířit paměťovými kartami. Vtip je v tom, že telefon má na boku dva sloty a dle konfigurace je jeden z nich obsazen buď slotem na SIM kartu nebo paměťovou microSD kartu.

Jako jediný nový Idol nebude mít specifické prostředí Androidu 4.2 bez hlavního menu, jako například Idol X, Idol S nebo Idol α, ale bude více konvenční. Stejně jako další novinky z dílen výrobce ale přináší novou, jednodušší grafiku s plochými ikonkami a čistými liniemi widgetů. Chod prostředí pak zajišťuje dvoujádrový procesor Mediatek. One Touch Idol mini bude první z nových Alcatelů, které se dostanou na trh a novinka by měla být na našem trhu k dispozici už během několika týdnů. Cenovku však zatím TCL nezveřejnilo.

Technické parametry Alcatel OneTouch Idol Mini

Kompletní specifikace
Konstrukce127,1 × 62 × 7,9 mm, 96 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 4,3" (854 × 480 px)
Fotoaparát5 Mpx (2 560 × 1 920), LED dioda, autofocus, video: 1 280 × 720 px, 30 FPS
ChipsetMediatek 6572, CPU: 2×1,3 GHz, GPU: ARM Mali-400 MP
PaměťRAM: 512 MB, vnitřní paměť: 8 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 4.2
Akumulátor1 700 mAh, bezdrátové nabíjení: ?, doba nabíjení: 2:31 hodin
Dostupnostříjen 2013, 4 990 Kč

Alcatel One Touch Idol S: ideál s LTE, který se k nám nedostane

Druhá novinka nás hodně zaujala, protože se jedná o ideální spojení supertenkého modelu Idol Ultra a Idolu, přičemž od každého si bere to lepší. Se svými 7,4 milimetry v pase je tenčí než Idol, ale nesahá k takovým kompromisům, jako varianta Ultra. Mluvím samozřejmě o nutnosti použít redukci pro připojení sluchátek a nemožnost rozšířit interní paměť. Potěší 4,7palcový IPS HD displej, který však stále nemá ideální pozorovací úhly. Telefon padne velmi dobře do ruky,nejen díky relativně oblým bokům, ale i vzhledem k soft touch úpravě zadní části přístroje. Zpracování je příkladné a k dispozici bude i několik barevných variant. Potěší také akumulátor s vyšší kapacitou než u Idolu, a to přesto, že je telefon tenčí. 2000 mAh sice stále není nijak moc na telefon s takto velkým HD displejem, ale i malý pokrok se cení. Alcatel zvolil místo dosavadního Mediateku nového dodavatele svých čipsetů, kterým je konkurenční Qualcomm, což by se mohlo projevit pozitivně v dalším zlepšení výdrže.

Ve videu sice ukazujeme prostředí podobné spíše čistému Androidu, nakonec jsme se ale dozvěděli, že na telefonu bude na Androidu 4.2 běžet stejná grafická nadstavba, jako například u One Touch Idol X nebo tabletofon One Touch Hero se tedy na video posledně jmenovaného přístroje pro více informací. Také Idol S bude mít nové prostředí s plochými a barevnými ikonkami, souhrnný Widget Wall nebo Photo Wall a chybět bude v základním pohledu hlavní menu se všemi aplikacemi.

Alcatel One Touch Idol S – první pohled z IFA 2013

Alcatel One Touch Idol S se začne prodávat v posledním čtvrtletí, do České republiky se ale podle vyjádření místního zastoupení skoro určitě nedostane. Jedná se totiž o LTE telefony a TCL jej bude primárně směřovat na trhy, kde je již LTE zavedeno. Pokud se ale některý z operátorů rozhodne jej zařadit do nabídky, možná se dočkáme i u nás. Zatím je to ale nepravděpodobné.

Technické parametry Alcatel OneTouch Idol S

Kompletní specifikace
Konstrukce133,5 × 66,8 × 7,4 mm, 110 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 4,7" (720 × 1 280 px)
Fotoaparát8 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetCPU: 2×1,2 GHz
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 4 GB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 4.2
Akumulátor2 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
DostupnostQ4 2013, ?