Alcatel One Touch Idol Mini: první dojmy z plastového elegána

16

Nastávajícího trendu mini verzí vlajkových lodí se chytá i Alcatel a do prodeje se dostává první kousek s tímto přídomkem - Alcatel One Touch Idol Mini. Ten přichází s výrazně nižší cenovkou než jeho konkurence se stejným pojmenováním, na kompromisy ve výbavě se ale muselo přistoupit také. Dnes se dozvíte, jaké jsou naše první dojmy z tohoto zařízení.

Pokud sledujete situaci panující ohledně malých výkonných telefonů, zřejmě se vám již vytvořila nejedna vráska na čele. Nabídka je v tomto ohledu opravdu bídná, a když už se přeci jen najde takřka vyhovující model, výrobce jej zazdí cenou nebo absencí nějaké jedné zásadní funkce. Má Idol Mini šanci stát se ideálem? Uvidíme, vezměme to hezky popořadě.

Design a konstrukce: lehký jako pírko

  • telefon těží z unibody konstrukce, vše perfektně lícuje a nikde nic nevrže
  • design je povedený, imitace kovu působí hodnotně
  • rozměry jsou takřka ideální pro ovládání jednou rukou, také hmotnost je špičkových 96 gramů
  • ergonomie ale není nejlepší, z důvodu nízké tloušťky a lehce zkosených hran má telefon tendenci vyklouzávat z ruky
  • na zadní straně poměrně výrazně vystupuje čočka fotoaparátu, která je tak náchylnější k poškrábání
  • na vypínací tlačítko si musíte chvíli zvykat, má vcelku nízký zdvih a občas je nutné přehmátnout
Kromě růžové testujeme také stříbrnou barevnou variantu

Displej: povedené IPS, nepovedené rozlišení

Je listopad, rok 2013, technika pokročila, a já tak nemohu přestat kroutit hlavou nad faktem, že na 4,3 palcovém displeji vidím rozlišení 854x480 pixelů. Nežádám HD rozlišení, ale toto je přeci jen málo. Rozlišení mrzí o to více vzhledem k faktu, že pokud se na displej podrobněji zaměříte, je jinak opravdu dobrý. Barevné podání je na skvělé úrovni, stejně jako čitelnost na přímém slunci. V tomto ročním období mi stačí mít nastavený jas na nějakých 15-20 % a vše na displeji bez problémů vidím. Také pozorovací úhly jsou na tom dobře, i když při extrémním náklonu už dochází ke zkreslení. Škoda je tedy jen té jemnosti, ale nenároční uživatelé s ní nebudou mít problém.

Alcatel OT Idol Mini je osazen poměrně kvalitním IPS displejem

Fotoaprát, zvuk a prostředí: žádná překvapení, bohužel

  • fotoaparát patří ke slabinám zařízení, má rozlišení 5Mpx a snímky nejsou příliš detailní, za horších světelných podmínek musíte mít opravdu pevnou ruku
  • přední kamerka bude sloužit výhradně k videohovorům či odemykání telefonu pomocí rozpoznání tváře, fotit se s ní je opravdu jen pro otrlé
  • reproduktor je vcelku hlasitý, ani v hlučném prostředí byste jej neměli přeslechnout, zvuk ale působí trochu plechově
  • reproduktor pro telefonování je průměrně hlasitý, občas lehce resonuje
  • výstup do sluchátek je příjemný, průměrně hlasitý, v porovnaní se špičkou v oboru mu ale jednoduše něco chybí
  • plynulost prostředí na tom není špatně, výrobce ale omezil některé animace a prodlevy tak občas vypadají delší, než u jiných, podobně rychle reagujících telefonů
  • telefon disponuje až zbytečně velkým množstvím aplikací od výrobce, některé navíc nejdou odinstalovat, což je problém kvůli malé paměti (3,3 GB volných pro data, 1,3 GB pro aplikace) a absenci slotu na paměťové karty.
Telefon je opravdu tenký, čočka fotoaparátu lehce vystupuje

Postřehy a shrnutí

Telefon se zatím prezentuje vcelku slušnou výdrží na jedno nabití. Na hodnocení je ale ještě brzy, více nám napoví naše standardizované testy, jejichž výsledky uvedeme v recenzi. Možná se ale máme na co těšit. Dále jsem si všimnul, že prst mi po krycím skle neklouže úplně podle mých představ, to by však mohla snadno napravit ochranná fólie, která ale není potřeba, sklíčko toho hodně vydrží. Ve stejném duchu se pak nese odolnost konstrukce, na které nenacházím po několika dnech intenzivnějšího užívání sebemenší škrábance.

Nechci dělat předčasné závěry, a i když to tak možná nevypadá, Alcatel One Touch Idol Mini jsem si vcelku oblíbil. Na to, že má jen 512 MB RAM a nijak zázračný procesor, je přijatelně rychlý a menší díry ve výbavě nahrazuje atraktivním designem a prvotřídní konstrukcí. Proto se jeho největším neduhem stává paměť, která po prvním spuštění čítá zhruba 3,3 GB volného prostoru pro data uživatele a 1,3 GB pro aplikace, což je proklatě málo, nenáročným uživatelům by to ale mohlo stačit.

Pokud byste měli jakékoliv dotazy, zeptejte se v diskuzi pod článkem, odpovíme vám na ně buď v připravované recenzi, nebo hned pod vaším příspěvkem.

Technické parametry Alcatel OneTouch Idol Mini

Kompletní specifikace
Konstrukce127,1 × 62 × 7,9 mm, 96 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 4,3" (854 × 480 px)
Fotoaparát5 Mpx (2 560 × 1 920), LED dioda, autofocus, video: 1 280 × 720 px, 30 FPS
ChipsetMediatek 6572, CPU: 2×1,3 GHz, GPU: ARM Mali-400 MP
PaměťRAM: 512 MB, vnitřní paměť: 8 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 4.2
Akumulátor1 700 mAh, bezdrátové nabíjení: ?, doba nabíjení: 2:31 hodin
Dostupnostříjen 2013, 4 990 Kč
Diskuze ke článku
Martin Šustrík
Martin Šustrík
V celku super smartphone. Má super rozmery, je ľahučký a dobre vyzerá. Na to, že ma 4,3 palcový displej ani to rozlíšenie nieje až taký problém. No myslím si, že kameňom úrazu je veľkosť internej pamäte a absencia slotu pre microSD. To je osobne najväčšie negatívum.
mirek
Rozliseni je mi na mobilu uplne upr... Nechapu proc kazdy potrebuje fhd je dobre ze to jde ale je to k nicemu.Radsi poradne baterie.Mobil je to predrazeny nema nic NFC,LTE, karty, malo ram. To je tak za 2000,- a to jsem jeste stedry.
Aleš
Chtěl jsem kupovat jen me odradila 512 MB RAM
petr007
Další telefon ktery ma s top modelem společný jen název. Škoda.
Kdy někdo udělá neco kompaktního s dual sim a slušným HW?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze