Alcatel One Touch Idol Mini: další mini do party

5

Alcatel je ve výrobě modelů s označením Mini nováčkem, ledacos ale okoukal a přichází se svou vlastní, tenkou, lehkou variantou. Dokáže ale obstát v dost silné konkurenci? Vzhledem k tomu, že Idol Mini má jen 512 MB RAM, tak bude opravdu hodně záležet na ceně. Přesto si však tento model zaslouží pozornost, pro dámskou část publika by se mohlo jednat o atraktivní model.

Hubená kráska

Možná nebudete sdílet mé nadšení z designu nového Alcatelu, já si ale nemohu pomoct. Tenké a úzké tělo, v kombinaci s opravdu nízkou hmotností 96 gramů, kovová záda, nebo kompletně černá přední strana na mě vážně zapůsobila. Sice mohl být Idol Mini trochu nižší, ale uvidíme až naživo, jak to bude vypadat. Kompletní rozměry novinky jsou 127× 62×7,9 mm, hmotnost činí již zmiňovaných 96 gramů. Alcatel opět neponechává nic náhodě a Idol Mini bude nabízet v růžové, stříbrné a modrošedé barvě. Nutno upozornit, že přední strana bude vždy černá.

Na té se bude nacházet především 4,3palcový IPS displej, který by mohl nabídnout dobré pozorovací úhly a snad i tak žádoucí dobrou čitelnost v exteriérech. Jenže již teď přichází první zklamání. Člověk by čekal, že v době FullHD displejů, se rozlišení bude pohybovat někde mezi qHD a HD. Alcatel se však nepochopitelně rozhodl osadit displej Idolu Mini rozlišením 854×480 pixelů. Pro zajímavost, toto rozlišení, označováno jako FWVGA, používalo Sony již před necelými třemi lety. Na druhou stranu, je pravda, že toto rozlišení mají nové Xperie stále. Ať už Xperia L, nebo Xperia M. Tyto Xperie se nyní prodávají za cenu okolo 6 000 Kč, Idol Mini by tak měl být ještě o několik set korun levnější.

TIP: přečtěte si recenzi na Sony Xperia L

Slabá výkonem

Když bychom se podívali do útrob zařízení, moc překvapení by nás nečekalo. Zatím neznámý typ procesoru nabídne 2 jádra o taktu 1,3 GHz. Druhé velké zklamání přichází při pohledu na hodnotu paměti RAM. Ta je totiž žalostných 512 MB a můžeme tak jen doufat, že Alcatel tento model opravdu bezchybně odladil. U zařízení nižší střední třídy je již klasickým rozlišením fotoaparátu 5Mpx. Fotoaparát má naštěstí autofocus, navíc přidává funkce jako HDR, detekci obličeje, nebo panorama. Schopnost natáčení videí v kvalitě HD už tolik nepřekvapí. HD video také bude to nejlepší, co si v telefonu budeme moci přehrát, plusem zůstává, že bez černých okrajů, displej je totiž v poměru 16:9.

Alcatel OT Idol Mini se bude prodávat s verzí Androidu 4.2 JellyBean a bude obsahovat uživatelskou nadstavbu One Touch UI. Ta bude velmi podobná například Emotional UI od firmy Huawei, nebo MIUI od firmy Xiaomi.

Poslední neduh nových Alcatelů je malá interní paměť. Dual-sim verze nabídne 8 GB bez podpory paměťových karet a single-sim varianta se do českých končin asi ani nepodívá. Kapacitu baterie, cenu, nebo dostupnost jsme se zatím nedozvěděli. Alcatel však bude chtít získat podíl na vánočním trhu a měl by tedy své modely distribuovat co nejdříve. Doufejme, že novinky budou alespoň ke spatření na veletrhu IFA, který začíná 4. září v Berlíně. Pro více informací tedy sledujte mobilenet.cz, ve středu to všechno začne.

Technické parametry Alcatel OneTouch Idol Mini

Kompletní specifikace
Konstrukce127,1 × 62 × 7,9 mm, 96 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 4,3" (854 × 480 px)
Fotoaparát5 Mpx (2 560 × 1 920), LED dioda, autofocus, video: 1 280 × 720 px, 30 FPS
ChipsetMediatek 6572, CPU: 2×1,3 GHz, GPU: ARM Mali-400 MP
PaměťRAM: 512 MB, vnitřní paměť: 8 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 4.2
Akumulátor1 700 mAh, bezdrátové nabíjení: ?, doba nabíjení: 2:31 hodin
Dostupnostříjen 2013, 4 990 Kč

Zdroje: gsmarena.com, alcatelonetouch.com

Diskuze ke článku
Alf
Škoda té malé RAMky, jinak by to byl kandidát na nový telefon.
asd
Neviete niekto akú bude mat celkovú pamäť (GB) po zapnutí telefonu ?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze