Alcatel One Touch Idol S: Idol s HD displejem

25

Alcatel One Touch Idol se na našem trhu příliš neohřál a už přichází jeho vylepšená verze. Ta nabídne navíc HD displej a rychlejší data. Jsme zvědavi na cenový rozdíl, mezi těmito modely. Idol S si zachovává štíhlé linie i specifikace někde mezi nižší střední až střední třídou, jeho přechůdce nás ale v recenzi příjemně překvapil, a vyšší jemnost displeje je, v tomto případě, přínosná. Je to naše vysněné zařízení?

Jemná vylepšení, osvědčený design

Telefon má opravdu velmi podobné parametry, jako jeho předchůdce. Relativní kompaktnost zůstává, Idol S je sice o malinko vyšší, naopak je ale užší a hubenější. Kompletní rozměry jsou 133,5×66,8×7,4 mm. Hmotnost zůstává neměnná, už Idol patřil, se svou hmotností 110 g, mezi nejlehčí telefony s jeho velikostí displeje, a je dobře, že si jí vylepšený model zachoval. Displej je stále IPS, nad jeho kvalitami jsme se rozplývali již v recenzi, příjemnou novinkou je HD rozlišení, což maže jeden z mála neduhů Idolu. Ochrané sklíčko zůstává stejné, jedná se o typ Dragontrail Glass, které nás také velice příjemně překvapilo a jsme rádi, že se nachází i zde.
Po stránce designu si můžeme všimnout jednoho malého detailu. Alcatel ve svých posledních produktech prosazoval softwarová tlačítka pod displejem, ta však byla trochu blíž spodní straně telefony. Z oficiálních renderů si můžeme všimnout, že tlačítka se teď nachází uprostřed prostoru pod displejem.

Alcatel zůstává věrný výrobě několika barevných provedení svých telefonů, což ocení především dámy, protože Idol S se bude prodávat i v růžové barvě. Další designové pravidlo Alcatelu je imitace broušeného kovu, konstrukce Alcatelů je však ověřená a povrzávání plastových krytů bych se neobával, tím spíše, že se jedná o unibody konstrukci. Potěšující novinkou je také přesunutí odemykacího tlačítka na pravou stranu, kde bude určitě lépe dosažitelné, než na horní straně vlevo, kde se nalézalo to staršího Idolu.

Lepší video i výkon

Již Alcatel OT Idol nefotil špatně a výrobce tak neměl důvod pro nějaké výrazné změny. Vylepšením tak prošlo video, respektive se zlepšila jeho kvalita z HD na Full HD. To samé se koná i na přední straně, kde ale přední kamerka má nižší rozlišení. Přední kamerka se však stejně častěji využívá na videohovory a v nich zlepšení kvality určitě vítáme. Po stránce výkonu také nebylo moc co měnit, hlavně tedy kvůli zachování příznivé ceny. Nemáme sice informace o použitém čipsetu, takt procesoru se ale s jistotou zvýšil na 1,2Ghz. Malé zlepšení je ale lepší, než žádné. Hodnota paměti RAM také neměla moc na výběr a zůstává na příjemné hodnotě 1 GB.

Druhé největší vylepšení tak přichází v konektivitě. Idol S nově podporuje LTE a rychlé přenosy H+ až do rychlosti 42 Mb/s stahování, respektive 5,76 Mb/s nahrávání. To je určitě důležitá změna, dá se říct, že i pro nás, LTE se k nám totiž s jistotou blíží a na některých místech v ČR se dá naladit již teď. Spolehnout se na nový Alcatel můžete i při používání Bluetooth, přichází totiž s jeho nejnovější verzí 4.0, která je energicky méně náročná. Pod obrázky si můžete prohlédnout krátké tabulkové srovnání obou modelů.

Alcatel OT Idol S Alcatel OT Idol
133.5 x 66.8 x 7.4 mm 133 x 67.5 x 7.9 mm
HD IPS displej, 4,7" qHD IPS displej, 4,7"
2x1,2 GHz, 1 GB RAM 2x1 GHz, 1 GB RAM
8 Mpx, Full HD video 8 Mpx, HD video
LTE, H+ 42/5,76 Mb/s H 7,2/5,76 Mb/s
4.2 JellyBean, One Touch UI 4.1 JellyBean

One Touch UI

Alcatel Idol S byl představen s novou nadstavbou výrobce One Touch UI. Vzhledem k tomu, že OT UI ještě nebylo oficiálně představeno, bližší informace k němu nemáme, mělo by se jednat o něco podobného, jako je Emotion UI od firmy Huawei. Jak na tom bude OT UI s plynulostí, a jak hluboko se dostane do systému, nevíme, ale Alcatel většinou do svých modelů přinášel jen vylepšení a ani pro sklaní fanoušky čistého Androidu, který zde bude ve verzi 4.2, by to nemusel být velký problém. Počkejme si tedy na veletrh IFA 2013, kde by Alcatel mohl One Touch UI ukázat a pochlubit se s ním i širší veřejnosti.

One Touch (OT) UI

Tentokrát jen single-sim

Alcatel Idol S se bude prodávat ve verzi single-sim s kapacitou vnitřního úložiště 4 GB a podporou paměťových karet. Informace o baterii nejsou známy, stejně tak je neznámá cena, která by se, podle odhadů, měla pohybovat okolo hranice 7 000 Kč.

Technické parametry Alcatel OneTouch Idol S

Kompletní specifikace
Konstrukce133,5 × 66,8 × 7,4 mm, 110 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 4,7" (720 × 1 280 px)
Fotoaparát8 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetCPU: 2×1,2 GHz
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 4 GB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 4.2
Akumulátor2 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
DostupnostQ4 2013, ?
Diskuze ke článku
Martin
Pěkná recenze, nové alcately jsou dobré a za slušné peníze, mohu se zeptat zda budou následovat další recenze třeba Alcatel OneTouch Mpop 5020D vyšší Xpop jste již recenzovali zde: http://mobilenet.cz/clanky/recenze-alcatel-one-touch-xpop-klopytajici-novinka-12064 díky.
Jakub Palata
Jakub Palata
Děkujeme, jedná se ale jen o preview, tento telefon se ještě neprodává, nicméně, jestli se u nás prodávat bude, pravděpodobně ho recenzovat budeme :)
Martin
Ano omlouvám se jde o preview starší idol jste recenzovali zde: http://mobilenet.cz/clanky/recenze-alcatel-one-touch-idol-milacek-vsech--12252
Recenzi zmíněného Mpop plánujete také?
mm
Dle tabulky vnitřní paměť jen 8 GB a paměťovou kartu nemá!? Bude mít těžkou pozici !

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze