Dokážete uhádnout, kde na světě mají nejpomalejší 5G připojení?

2
Dokážete uhádnout, kde na světě mají nejpomalejší 5G připojení?
Fotografie: Martin Pultzner, mobilenet.cz
  • Na poslední příčce se umístila Velká Británie, těsně před ní pak USA
  • Podle průzkumu je na tom nejlépe Saudská Arábie, Kanada a Jižní Korea

Ačkoliv na náš trh začínají ve větší míře pronikat telefony s 5G, velkou část uživatelů tato funkce nechává chladnými. Počet lokalit s 5G pokrytím je totiž stále velmi nízký (stejně jako datové limity). Superrychlé připojení tak obvykle využijete pouze v několika málo státech, a to jen ve vybraných aglomeracích. Společnost Opensignal i přesto neváhala provést zajímavý průzkum a zjistit, kde na světě mají 5G nejrychlejší, či naopak nejpomalejší.

Opensignal graf 5G
Průměrná rychlost stahování 5G (záleží na rychlostech 4G i 5G) ve vybraných zemích

Z přiložených grafů můžeme rychle vypozorovat, že USA, které na několika místech 5G pokrytím disponuje, je na předposlední příčce, pouze těsně před Velkou Británií, která nabízí podle průzkumu nejpomalejší 5G připojení. Nejlépe z měření naopak vychází Saudská Arábie, Kanada a Jižní Korea. Níže si zase můžete prohlédnout, o kolik je v jednotlivých státech v průměru 5G připojení rychlejší než klasické 4G.

Opensignal graf 5G
Srovnání rychlosti stahování přes 4G a 5G

Sbírání dat probíhalo v období 16. května až 14. srpna a o metodice si můžete přečíst více na stránkách opensignal.com.

Diskuze ke článku
Martin Jeřábek
Martin Jeřábek
Tak ČR tam nebude bo u nás neexistuje :D
Janek Fanek
Janek Fanek
Čísla jsou čísla, uvidíme jaká bude realita podpořena praxí. Řada solidních webu uvádí, abychom nepropadali iluzim, předpokládají průměr mezi 50-70 Mbit/s, což je zcela jinak než uvádí marketing. Mne však zajímá, zda se jedná jen o mobilní data či je zde nějaká souvislost s Wifi? Mobilní data v ČR jsou totiž stále drahá záležitost včetně omezujících limitů.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze