Dojmy z používání Androidu 11 na Pixelu 4 (video)

Přehled novinek v kostce
2
Dojmy z používání Androidu 11 na Pixelu 4 (video)
Fotografie: Ioannis Papadopoulos, mobilenet.cz
  • Android 11 přináší bubliny známé z Messengeru
  • Vylepšeny byly notifikace i oprávnění aplikací

Před pár dny Google vydal finální verzi Androidu 11, který je dostupný pro Pixely (s v výjimkou první generace) a několik málo dalších smartphonů s příslibem brzkého rozšíření na další telefony. V tomto článku si shrneme důležité novinky, které Android 11 přináší, a řekneme si dojmy z používání. Android 11 jsme testovali na Pixelu 4 XL.

Nejdůležitější novinky v Androidu 11

Máte rádi bubliny?

Jednou z největších inovací u Androidu 11 jsou „bubliny“, do kterých se sdružují přijaté notifikace z kompatibilních aplikací a slouží k rychlému otevření okna s chatem. Novinka je tedy de facto funkce, kterou již dobře známe z aplikace Messenger od Facebooku. Po přijetí zprávy se v notifikační liště objeví možnost sdělení „přenést“ do bubliny, se kterou dále interagujete na ploše displeje, případně ji lze přetáhnout dolů směrem k ikonce křížku a nechat ji zmizet. Takto jsme používali bubliny u aplikací Zprávy a Telegram.

Jak moc je nová funkce praktická, je čistě na vašem zvážení. Pokud jste bubliny využívali i u Messengeru, pravděpodobně budete nadšeni. Pokud ne, necháte bubliny stejně jako my deaktivované.

Přehlednější notifikační centrum

V notifikačním centru/roletce nově najdete přehledně rozdělené notifikace na konverzace, oznámení a tiché. Kromě toho, že tak máte o všech notifikacích lepší přehled, můžete u vybraných kontaktů nastavit také vysokou prioritu, což znamená, že se notifikace od nich objeví i v případě aktivovaného režimu nerušit.

„Skrolovací“ screenshoty bohužel stále chybí.

Přímo v rozhraní panelu rychlého spuštění (tlačítek pro de/aktivaci různých funkcí) se nově objeví ovládací prvky z hudebního přehrávače, kde lze rovněž snadno nastavit zdroj zvuku (reproduktor telefonu, bezdrátová sluchátka apod.). V nastavení v sekci „aplikace a oznámení“ a „oznámení“ najdete historii veškerých notifikací, což je užitečná funkce, pokud jste na telefonu obdrželi oznámení, které jste nechtěně zahodili, a rádi byste se zpětně podívali, o co se jednalo.

Nové rozhraní vypínacího tlačítka

Při dlouhém podržení vypínacího tlačítka si nově můžete prohlédnout veškeré karty, které využíváte v Google Pay (platební i věrnostní), dále zde najdete tlačítko stav nouze a klasické možnosti vypnout a restartovat. Pokud je váš telefon připojen k chytré domácnosti, uvidíte také panely s rychlým přístupem k propojeným spotřebičům a elektronice, díky čemuž můžete například korigovat míru osvětlení v jednotlivých pokojích.

Přísnější udělování oprávnění

Pokud využíváte aplikaci, která si řekne o udělení oprávnění k mikrofonu, lokaci nebo fotoaparátům, umožní vám Android 11 udělit pouze jednorázové oprávnění. Po aktualizaci na Android 11 se vás navíc telefon znovu zeptá, jestli dané aplikaci chcete udělit oprávnění (i když jste jí v minulosti již oprávnění udělili). Pokud některé aplikaci udělíte oprávnění, ale nebudete ji dlouho používat, Android ji udělené oprávnění opět odebere.

Ostatní novinky

Android 11 přináší také celou řadu menších novinek, mezi které se řadí například nativní podpora nahrávání obrazovky nebo mírně pozměněné rozhraní pořizování screenshotů, které připomíná iOS. Nechybí ani možnost kopírovat text z oken aplikací otevřených v multitasking režimu nebo detailní nastavení času de/aktivace tmavého režimu. Škoda snad jen, že Google nemyslel také na „skrolovací“ screenshoty, které bohužel stále chybí.

Celkově Android 11 představuje povedenou evoluci. Žádné převratné novinky jako u některých předchozích verzí nečekejte, vylepšení jsou však užitečná a měla by vám usnadnit a také zpříjemnit život s Androidem.

Diskuze ke článku
dav.72@seznam.cz
dav.72@seznam.cz
Jako vždy se těším na nový android, ale docela dost těžko se s nim zžívám.
Podle redaktora to vypadá, že je max. natěšen z 11 androidu, ale asi moc dlouho 10 android nepoužívá, aspoň né na Pixelu 4, jelikož každý výrobce to má jinak.
Protože, - nějak nemůžu přijít na používání spuštěných aplikací, tahem ze spodní strany displeje na horu mi to prostě věčně nefunguje.
- vyfotit displej dlouhým stiskem vypínacího tlačítka,kdy vyskočí nabídka, taky zrušily, teď se musí zmáčknout vypínací tlačítko a volume dolů, nebo na horu.
A mám pocit, že 11 android to má neblahý vliv na baterii.
Jinak spokojenost. Snad se s jedenáctkou zžiji, mám na to skoro 11 měsíců :-)
Janek Fanek
Janek Fanek
Je třeba podotknout, že řada vylepšení je součástí nadstaveb např Samsungu, jde tedy o to, že to budou mít všichni uživatelé Androidu 11. Jako vždy v těchto případech je něco dobře a něco co nesedne, a taky jde zvyk.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze