Doba dovolených a prázdnin je tu: máte připraven roaming?

5

Každý rok o prázdninách a v čase dovolených je to stejné. Lidé na poslední chvíli řeší zájezdy, pojištění, hlídání, ale na jednu podstatnou věc se zapomíná, a to na roaming. Dříve velký strašák se změnil v určitou nucenou povinnost, přesto je stále dobré připravit se předem, než muset po návratu z vysněné dovolené řešit enormní účty za telefon.

Době dovolených většinou předchází stresové období, musí se totiž zařídit vše a nejlépe okamžitě. Pak se není čemu divit, když nám z hlavy vyklouzne taková věc, jako jsou starosti s roamingem. Bohužel, romaing tu stále je a v EU ještě minimálně několik let bude, o zbytku světa nemluvě. Stále více lidí ovšem navštěvuje mnohem vzdálenější destinace, než je Evropa, takovým se mohou roamingové rady hodit dvojnásob (v řeči peněz několikanásobně).

Roaming

Roaming už celkově nepůsobí na tuzemské uživatele tak děsivě, jako například před pár lety, přesto nebude od věci se před cestou do zahraničí pořádně připravit. Proto jsme se pro vás rozhodli připravit dvoudílný seriál, ve kterém si společně připomeneme nejdůležitější informace, které se „roamingovému chování“ týkají. V dnešním článku se zaměříme na teorii, tedy na to, na co byste se měli zaměřit ještě před cestou do zahraničí. Není toho málo, na druhou stranu jistě se to vyplatí lépe, než na konci měsíce zjistit že vás účet za telefon stál více než celá dovolená.

Nastavujeme roaming a limity

Vcelku primárním cesta by měla vést k vašemu operátorovi, a to buď do webové samoobsluhy, na pobočku nebo klasicky přes infolinku. Nastavovat totiž budeme jak samotný roaming, tak také limity. Stále není podmínkou, že máte roaming na své SIM kartě aktivovaný, proto (a zvláště pokud cestujete do ciziny po delší době) neuškodí menší kontrola. Pokud je roaming správně nastaven, řešit můžeme pouze výběr vhodného balíčku. Není totiž nutné spoléhat se na pevné roamingové ceny, které vám přijdou v SMS zprávě současně se vstupem do nové země, na webu příslušného operátora si můžete najít také balíček, který ceny za volání/SMS/MMS a data stáhne ještě níže. O tom bude příští díl našeho roamingového speciálu, nyní se tedy přesuneme k otázce limitů.

Operátoři si samozřejmě uvědomují, že roaming je pro mnoho lidí velkým „strašákem“, proto nabízejí možnost nastavení limitů útrat. Výhodou tuzemských operátorů je aplikování takového limitu celosvětově, nemusí vás tedy zajímat jestli jedete na výlet na Slovensko, případně plánujete cestu napříč USA. Takový limit lze samozřejmě nastavit jak pro útratu za volání/SMS/MMS, tak také za datové surfování. V takovém případě mají operátoři pevně nastavené limity datového čerpání, které lze modifikovat například přes webovou samoobsluhu. U datových limitů jde konkrétně o částky:

  • T-Mobile: fixně 1 470 Kč (variabilně od 600 Kč do 32 000 Kč)
  • Vodafone: fixně 1 300 Kč (variabilně od 300 Kč do 9 900 Kč)
  • O2: fixně 1 650 Kč (variabilně dle domluvy s operátorem)

V případě nastaven limitů si můžete zvolit, jestli limit upravíte (zvýšíte), jestli se o jeho dosažení necháte pouze informovat, nebo jestli si rovnou necháte vybranou službu zablokovat. Informace o vašich limitech vám samozřejmě operátor sdělí na infolince, na pobočce, nejjednodušším způsobem však zůstává navštívení vaší webové samoobsluhy.

TIP:

Data v roamingu

Samozřejmostí je nastavení telefonu jako takového, tentokrát co se datového roamingu týče. Datování v zahraničí už dávno není pouze pro odvážné jedince, po EU jde o vcelku přijatelné ceny. Aktivaci dat v zahraničí nalezneme v nastavení připojení, kde je možnost aktivace/deaktivace datového roamingu. Pokud o data v zahraničí nemáte zájem vůbec, stačí nechat tuto položku nezatrženou, případně můžete tuto možnost aktivovat jenom v případech, kdy s jistotou chcete data v zahraničí využívat. Uživatelé BlackBerry mají v tomto ohledu ještě jedno plus: u každé e-mailové schránky lze nastavit, jaký objem dat ji dovolíte v romaingu čerpat. Opět se tedy nemusíte bát, že vám vaše BB vysaje při návštěvě zahraničí peněženku. U Windows Phone zase funguje režim „Inteligentní data“, který zamezí stahování dat na pozadí v případě, že nejste připojeni přes Wi-Fi, skvěle se tedy hodí na hlídání roamingových přenosů. Screenshoty naleznete níže.

iOS – nastavení roamingu

Jedná se tedy o skvělého pomocníka, jak zabránit telefonu stahovat data na pozadí bez vašeho vědomí, tedy vyvarovat se obrovským účtům za telefon. Tato možnost je samozřejmě zcela nezávislá na nastavení u operátora.

Windows Phone – nastavení roamingu

Velkou výhodu mají také zákazníci operátora T-Mobile, ten již delší dobu neumožňuje telefonu stahování dat na pozadí bez vědomí uživatele, a to i když je v nastavení datový roaming povolen. T-Mobile si totiž vynutí potvrzení, které se objeví při první snaze zadat v zahraničí jakýkoli odkaz do webového prohlížeče. V tom okamžiku vyskočí stránka, na které vás operátor požádá o zvolení vámi vybraného datového balíčku, samozřejmě včetně informací o jeho platnosti a ceně. Za to si tedy T-Mobile zaslouží vlekou pochvalu.

BlackBerry – nastavení roamingu

Maximální cena za data v Evropské unii

Podle evropského nařízení smí od 1. července 2014 operátoři uživatelům účtovat maximálně 0,20 eur (přibližně 5,50 Kč) za 1 MB přenesených dat v zahraničí, přičemž účtovací jednotkou je 1 kB. Cena platí na území všech 28 států EU, dále pro Island, Lichtenštejnsko a Norsko. Pro představu – 1 MB dat představuje stažení nebo odeslání zhruba 20 e-mailů bez příloh, nahrání 1 až 2 zmenšených fotografií z mobilního telefonu na profil v sociální síti nebo načtení domovské stránky oblíbeného zpravodajského portálu. Datový roaming v podobě datových roamingových balíčků, které lze přikoupit k běžnému tarifu, nabízí všichni velcí čeští operátoři.

SIM karta na místě

Určitě vás napadlo, že je možnost nakoupit SIM kartu a data přímo v zemi, kam se chystáte. Ano, možné to je, na internetu existuje nespočet návodů a rad, jak SIM kartu operátora v dané zemi sehnat. Většinou se jedná jen o malou překážku, zahraniční prodejci jsou na turisty a jejich potřebu datování v zahraničí již zcela navyklí. Základní ceny našich operátorů jsme tak pro lepší orientaci přepočetli na 1 GB (1 000 × základní sazba u daného operátora za 1 MB) dat a srovnali je se zahraničními předplacenými kartami. Tento objem by měl pohodlně dostačovat pro vyřizování e-mailů, sdílení zážitků na sociálních sítích, sledování zpravodajství, navigaci, vyhledávání informací na internetu i poslech hudby či sledování streamovaného videa a také sdílení připojení mezi více uživateli.

  • T-Mobile: 1 850 Kč
  • Vodafone: 1 230 Kč
  • O2: 1 000 Kč

Pokud se rozhodnete datovat za místní ceny u místních operátorů, můžete se však pochopitelně dostat na mnohem zajímavější články. Ukázky nabízíme v následující tabulce.

Operátor Cena za 1 GB dat
Chorvatsko Vipnet cca 370 Kč
Itálie TIM cca 140 Kč
Španělsko Vodafone cca 690 Kč
Francie Le FrenchMobile cca 520 Kč
USA T-Mobile cca 250 Kč/týden

Jak si můžete sami povšimnout, především v zemích jako je Chorvatsko a Itálie lze dosáhnout na velmi slušné ceny za 1 GB, které jsou mnohdy ještě výhodnější než aktuální nabídka našich operátorů. Jak s daty naložit? Můžete využít USB modemu do notebooku, případně můžete sdílet připojení mezi další uživatele skrze přenosný kapesní router, případně skrze mobilní telefon, což je asi nejméně nákladná alternativa, pokud už tedy mobilní telefon s touto funkcionalitou máte. Způsobů existuje velké množství.

Data ve světě, volání ve světě?

Jak už jsme zmínili, dnešní článek má sloužit především jako návod k tomu, jak v zahraničí neutratit jmění za mobilní služby. Pokud cestujeme například do Chorvatska, kde jsou data opravdu levná, na druhou stranu nechcete utratit už ani korunu za mobilní hovory a SMS/MMS zprávy, existuje všemi známá alternativa v podobě internetových messengerů, kteří navíc zvládají i komunikaci skrze hlas. Namátkou můžeme zmínit WhatsApp (který už umí telefonovat jak na platformách Android, iOS a BlackBerry, ale také na Windows Phone) a Messenger, který dokonce zvládá i videohovory. Stálice jako je Skype už ani zmiňovat nemusíme, v tomto ohledu je však možná zbytečně datově náročný.

Stáhnout WhatsApp Messenger

Google Play (zdarma) App Store (zdarma)

Stáhnout Facebook Messenger

Google Play (zdarma) App Store (zdarma) Microsoft Store

Všechny tyto messengery fungují pouze a jen přes data, komunikace s domovinou se tak může stát ještě výhodnější. Datová náročnost komunikace mezi oběma stranami je vcelku zanedbatelná (alespoň dokud nezačnete posílat fotky a další typy příloh), proto zmíněný obsah dat 1 GB zcela bez problému pokryje i delší dovolenou, omezovat se přitom nemusíte ani při „brouzdání“ po webu a dalších aktivitách.

Pozor na zónu 3

Všechny země na světě jsou u operátorů rozdělené na 3 zóny. Zóna 1 je standardně EU a dalších pár zemí, zóna dva zastřešuje například zbytek Evropy, Rusko, USA, Kanadu, Čínu, Izrael, Egypt, Palestinu a Hongkong. Pozor si je třeba dávat především v zóně 3, kam patří zbytek světa, respektive zbytek exotických zemích. V takovém případě jsou ceny opravdu velmi vysoké, namátkou u operátora T-Mobile je 1 MB zpoplatněn téměř 300 Kč, odchozí hovor vyjde na zhruba 57 Kč. Vždy je tedy velmi dobré uvědomit si, kam vlastně cestujeme a předem navštívit web daného operátora. Ne všichni totiž musí zahrnovat stejné země do stejné zóny.

Důležitou informací je také styl účtování, respektive tarifikace. V 1. zóně se příchozí hovory účtují po vteřinách (1+1), u odchozích hovorů prvních 30 vteřin, poté po vteřinách (30+1). Data se účtují po 1 kB. V 2. a 3. zóně se příchozí hovory účtují po minutách (60+60). Data se v těchto zónách účtují po 10 kB blocích.

Navigujeme se v neznámém městě

Je celkem logické, že při cestě do zahraničí (zvláště pak, pokud se nejedná o cestu přes cestovní kancelář) se bude hodit také navigace. Každý systém má svoje mapy. U Google jsou to Google Mapy, u Applu jednoduše Mapy, Windows Phone zase nabídnou HERE Maps. Většina těchto map má však velkou nevýhodu, a to nemožnost uložení mapových podkladů do paměti zařízení. Například Android umožňuje uložení části map do paměti zařízení, je však limitována na 20 dní, u Windows Phone je situace trochu lepší.

Stáhnout HERE WeGo

Google Play (zdarma) App Store (zdarma)

Tak či tak, myslet na stahování podkladů není zrovna nejpříjemnější alternativou, a tak se zaměříme na navigace, které jsou zdarma a zároveň umožní zdarma i podrobnou navigaci včetně hlasových povelů v češtině. Za všechny příklady (ač jich není mnoho) vybíráme skvělou navigaci HERE, která je dostupná jak pro Android, tak také pro iOS a samozřejmě Windows Phone. Tato navigace umožní stažení celosvětových mapových podkladů zcela zdarma do paměti zařízení. Kupříkladu Česká republika zabere v paměti zařízení zhruba 370 MB, celá Evropa pak necelých 10 GB prostoru.

Velkou výhodou je to, že můžete stahovat mapové podklady dle vámi navštěvované destinace, nemusíte tedy stahovat zbytečně velké balíky s nepoužívanými zeměmi. Samozřejmostí je i hlasová navigace, rovněž zdarma. HERE by neměla chybět v žádném chytrém zařízení, jehož majitel nechce zbytečně utrácet za data v roamingu, případně chce mít jistotu neustálé „rady na telefonu“. Nevýhodou je snad pouze menší počet zájmových bodů POI, vzhledem k ceně (zdarma) to však navigaci rádi odpustíme. Pro BlackBerry pak můžeme doporučit alternativu v podobě aplikace Navfree.

Závěr

Roaming už není takovým strašákem, jako byl dříve. V rámci Evropské unie už téměř vůbec, co se týče ostatních koutů světa, je situace pochopitelně horší. Vždy je dobré držet se pár základních pravidel: v případě, že roaming využívat nechcete, můžete si ho zablokovat u svého operátora. Před cestou je také dobré nastavit si maximální limity za útratu, přes které vás už operátor nepustí dále. Velmi dobrou pomůckou je také deaktivovaní datového roamingu přímo v nastavení telefonu, čímž telefon odříznete od datového připojení kdykoli a kdekoli.

Pokud se plánujete nechat navigovat, stoprocentně doporučujeme stažení alternativy s off-line připojením. Ušetří vám jak vaše starosti, tak také peníze. Poslední rada směřuje k lidem, kteří si bez dat neumí představit dovolenou: sáhněte raději po SIM kartě místního operátora. Téměř vždy dostanete více dat za mnohem méně peněz, omezování v podobě nošení dvou telefonů (nebo mobilního Wi-Fi routeru) za ušetřené peníze rozhodně stojí. V příštím díle našeho roamingového srovnání se zaměříme na konkrétní ceny dat a dalších služeb v zahraničí, zůstaňte tedy naladěni!

Diskuze ke článku
Tomáš S.
Ahoj všem. Tento týden jsem se vrátil z Chorvatska, tak můžu sdělit, jak funguje roaming. Před odjezdem jsem procházel různé nabídky operátorů a po pravdě, byl jsem z nich rozpačitý. Nakonec jsem zůstal u služby roaming na den od Vodafone. Data jsou však omezena na 100 MB na den. Bohužel je balíček pouze na den, nikoli na 24 hodin. Po příjezdu do Chorvatska jsem si zjistil, že chorvatský T-mobile nabízí datovou kartu na 7 dní při rychlosti 4G, tedy LTE, s neomezeným přenosem dat za 85 kun. Nabídka mě oslovila. Byl jsem v Umagu a LTE mělo téměř plné pokrytí. Děti v pohodě sledovali na youtube pohádky. Nikde se mi nestalo, že by nebylo pokrytí. Karta skončila přesně na minutu po uplynutí 7 dnů od doby aktivace.Pobyt jsem si prodlužoval o pár dní, rozhodl jsem se využít roamingu na den.Přes aplikaci ho nezapnete, hodí vás to na web.Přišla mi potvrzovací smska,vlezl jsem na Frozen(počasí) a za 5 min přišla SMS, že jsem vyčerpal svůj Flexilimit a zároveň i 100 MB dat.Vše nyní reklamuji.
Tomáš S.
Za 5 minut jsem tedy stihl prodatovat 300 Kč a zároveň i 100 MB, což si odporuje, nicméně odborníci ve Vodafone to nyní zkoumají. Kdybych se praštil holení o roh postele, udělal bych lépe. Spojil jsem se s operátorem, který mi sdělil, že zašle požadavek na technické oddělení, na můj dotaz, zda volám za peníze, mi řekl, že je linka zdarma. Následně mi přišla SMS, že mě hovor stál 79,90 Kč. Operátor mi tedy znovu spustil roaming na den. Opravdu na podruhé vše fungovalo, až do doby než jsem chtěl večer službu opět vypnout. Služba nefungovala.Nakonec jsem musel data vypnout v mobilu. České operátory tedy vůbec nedoporučuji. Chtějí za svoje služby neuvěřitelné peníze a služby poskytují bez uzardění bez záruky.Zkuste takto chodit do práce..
Míša
Pokud již nechci dělat srovnání cen zahraničních simek, přidám k článku odkaz. Ale zde mi to připadá přinejmenším velice schovívavý k našim opům, jestli zde taky nežijí z jejich sponzorství.
šaman
srat na roming.Pouze pouzivat mistni kartu...zeme do ktere jedu

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze