Dnes v 19:00 vychází iOS 11. Jaké novinky přinese?

31
Dnes v 19:00 vychází iOS 11. Jaké novinky přinese?
  • Mezi hlavní novinky iOS 11 patří nové ovládací centrum
  • Vylepšený je i fotoaparát a hlavně pak formáty fotografií, které si zachovaly svojí kvalitu a přitom mají menší velikost
  • iOS 11 nainstalujete na všechna zařízení s 64bitovým čipsetem už dnes v 19:00

Apple jako každý rok přinese nový operační systém a ani letos neporuší tradici a iOS 11 vydá v přesně daný čas – 10 hodin ráno cupertinského času, což pro našince znamená 19:00. Jaké novinky ale přinese? A vyplatí se aktualizace vůbec?

Ovládací centrum

iOS 11 ovládací centrum

Jednou z hlavních novinek, které si všimne běžný uživatel takřka ihned, je nové ovládací centrum. To bylo překopáno od základů a je určitě efektivnější, protože seskupuje všechny ovládací prvky i hudbu na jednu obrazovku. Nyní nalezneme v ovládacím centru také ikonu pro vypnutí/zapnutí mobilních dat, po které volali fanoušci Applu takřka od iOS 7. Uživatel si také může sám zvolit, které ikony mají v ovládacím centru být. Nechcete v něm budík? Nahraďte ho diktafonem nebo režimem nízké spotřeby! Zkrátka nové ovládací centrum se zdá být příjemnou změnou a funguje více než dobře.

App Store

App Store ios 11

Kompletní přestavbou prošel i App Store. Ten je nyní přehlednější a modernější. Apple má nyní v App Storu své redaktory, kteří informují o zajímavých aplikacích, světových premiérách, přináší informace ze zákulisí vývoje a nejen to. Nyní naleznete v App Storu tipy a triky pro různé aplikace nebo hru a aplikaci dne. Novým prvkem je také rozšířené hledání, a změnou prošly také samotné stránky dané aplikace, které jsou mnohem obsáhlejší a ukazují umístění v žebříčku.

Apple Music

apple music ios

Apple udělal v iOS 11 z Apple Music tak trochu sociální síť. Nyní má každý uživatel svůj profil, kam přidává své oblíbené umělce, skladby, playlisty a stanice. Uživatelé se mohou navzájem sledovat a vidět tak, co zrovna poslouchá ten druhý. Můžete si přehrávat playlisty ostatních uživatelů nebo sdílet skladby, které vás oslovily.

3D Touch

3d touch

3D Touch v iOS 11 dává konečně smysl. Je pro něj mnohem větší využití než v předchozích systémech a je radost s ním pracovat. V ovládacím centru je nyní mnohem více možností, jak 3D Touch využít a v Safari je těchto novinek také dost. Pomocí 3D Touch nyní můžete jednoduše přepínat mezi záložkami, sdílet URL adresy nebo vyhledávat.

Rozšířená realita

arkit

Bezpochyby nejzajímavějším nástrojem pro vývojáře je nový ARKit. Tento nástroj umožní vývojářům pracovat s rozšířenou realitou, která má využití nejen ve hrách, ale také pokud si budete chtít navrhnout nový interiér, zkusit si tetování nebo se budete chtít podívat do neznámého města.

Fotoaparát

livephotos

Apple se zaměřil v iOS 11 i na nový fotoaparát. Ten nyní zlepšuje kvalitu portrétových fotografií a hlavně přešel na nový formát snímků, který má i přes stejnou kvalitu pouze poloviční velikost. Nové jsou také filtry, které jsou inspirovány klasickými styly vyvolávání fotek, a Live Photos má nové efekty, které mohou vytvářet klipy, smyčky nebo statické fotografie s efektem expozice.

Vyplatí se iOS 11 na všechna podporovaná zařízení?

Pokud si chcete iOS 11 aktualizovat například na iPhone 5S a 6 nebo na starší iPady, měli byste nejdříve pořádně zauvažovat. Pravdou je, že je na zmíněných zařízeních iOS 11 o poznání pomalejší a stojí za to si nejdřív aktualizaci promyslet.

Dostupnost a velikost

Oficiální verze iOS 11 vychází již dnes v 19:00 SEČ a bude dostupná pro iPhone 5S a novější, iPad 5. generace, všechny iPady Air a iPady Pro, iPad Mini 2 a novější a iPod Touch 6. generace. Instalace iOS 11 zabere přibližně 1,7 GB.

Zdroj: apple.com, apple.com

Diskuze ke článku
Šimon Drda
Dobrý den, myslíte že se vyplati aktualizovat na iPad Mini 2? Děkuji
Pepa
Nelíbí se mi ty obrovské a tučné nadpisy v aplikacích, je to jako pěst na oko a zbytečně to plýtvá místem, kor jak to bude vypadat na mém SE.
Martin Čihák
Martin Čihák
Už jsem objevil, ze foťák se mi nevrací, po vypnutí aplikace, na fotografii, ale na poslední nastavení, ačkoliv to mám v nastavení nastavené. Dále...ovládací centrum, pridrzim na ikonce fotaku, a možnost pořídit fotografii mi nespustí aplikaci. Hlavně ze selficko funguje ????
Peaceman
Vyplatí se aktualizovat na iphonu SE? Nebo je lepsi zustat u stavajici verze?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze