ČTÚ spouští portál pro porovnání kvality sítí českých operátorů

1
ČTÚ spouští portál pro porovnání kvality sítí českých operátorů
  • Kvalitu mobilních sítí si ode dneška může každý ověřit na webu qos.ctu.cz
  • Vizualizační nástroj, který vybudoval ČTÚ, je nově k dispozici v testovacím režimu také pro veřejnost
  • Systém vznikl původně pro kontrolu plnění podmínek aukce kmitočtů

S pomůckou qos.ctu.cz, původně zamýšlenou pro kontrolu plnění podmínek aukce kmitočtů, mohou uživatelé porovnávat kvalitu služeb jednotlivých operátorů a rozhodovat se tak podle toho například při změně poskytovatele služeb. „Na jednom místě ukazujeme výsledky profesionálních měření, uživatelských dat získaných v rámci aplikace NetMetr a teoretické výpočty,“ vyzdvihuje přednosti aplikace předseda Rady ČTÚ Jaromír Novák. ČTÚ má v plánu vizualizační nástroj rozšiřovat o další funkce a postupně přidávat i další služby, například pevné připojení k internetu.

qos.ctu.cz

Tato aktivita souvisí s projektem MoQoS, jehož počátek sahá do roku 2015, kdy předseda Rady ČTÚ Jaromír Novák inicioval vznik memoranda o spolupráci mezi ČTÚ a národními regulátory z dalších států EU (Slovenska, Slovinska, Chorvatska, Polska, Srbska, Rumunska), a také mezi ČTÚ a sdružením CZ.NIC, na které navazovalo spuštění aplikace NetMetr. Projekt byl Evropskou komisí vybrán k financování v rámci programu Connecting Europe Facility.

qos.ctu.cz
Diskuze ke článku
Vojta Vilímec
Vojta Vilímec
Mapa je sice hezká, ale v jaké nadmořské výšce je to měřeno / za jakých podmínek? Znám jeden dům, kde lze chytit signál jen u okna a na balkoně, ale jakmile jdu s mobilem o pár metrů dovnitř, tak už se signál ztratí. Je to v Praze, takže je ten signál venku rychlý, ale dovnitř prostě nepronikne :(

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze