Cortana pro Android bude k dispozici i na zamykací obrazovce

1

Digitální asistentku Cortanu neintegroval Microsoft pouze do svých Windows 10, ale nabízí ji i pro konkurenční Android a iOS. Poté, co v prosinci přepracoval vzhled Cortany pro Android a iOS, pracuje na další velké aktualizaci. Ta umožní uživatelům přidat si Cortanu přímo na zamykací obrazovku svého zařízení s Androidem.

Cortana na zamykací obrazovce

Funkce je v současné době k dispozici pro beta testery a měla by se již brzy dostat i do stabilní verze. Po aktivaci v aplikaci se malá kulatá ikona Cortany objeví ve spodní části zamykací obrazovky. K její aktivaci pak stačí posunout ikonu doprava nebo doleva. Tato funkce navíc nemá přepsat aktuální zamykací obrazovku, což znamená, že můžete i nadále používat výchozí zamykací obrazovku nebo libovolnou jinou, která vyhovuje vašim preferencím.

TIP: Cortana umí synchronizovat upozornění mezi Androidem a Windows 10

Umístění Cortany na zamykací obrazovku a možnost její aktivace bez nutnosti odemknutí nicméně představuje bezpečnostní riziko. To znamená, že kdokoli s přístupem k vašemu telefonu se může dostat skrze Cortanu k datům, u nichž si to třeba nepřejete. Doufejme, že Microsoft toto ještě do uvolnění funkce do stabilní verze vyřeší.

Jakkoli je tato funkce zajímavá, příliš českých uživatelů ji nevyužije. Cortana se stejně jako konkurenční Siri od Applu stále ještě nenaučila česky, což je důvod, proč u nás není oficiálně dostupná.

Zdroje: mspoweruser.com, phonearena.com, theverge.com