Chytré telefony u Vodafone: současnost a budoucnost

2

V dnešních dopoledních hodinách proběhla neformální tisková konference Vodafonu, která se krom představení modelu 858 Smart zaměřila na chytré telefony všeobecně. Kolik se jich prodá, jaké modely jsou nejoblíbenější a co nás čeká v blízké budoucnosti? To vše se dozvíte v článku.

Vodafone

Tisková konference se konala v příjemném prostředí jedné pražské kavárny a byla svým obsahem opravdu zajímavá. V prvé řadě se operátor pochlubil čísly.

  • 53% - přesně takový podíl má Vodafone na prodeji chytrých telefonů mezi operátory v České republice
  • chytré telefony mají 80% podíl v portfoliu Vodafonu
  • za celý loňský rok prodal Vodafone 200 000 telefonů s otevřeným operačním systémem

Dále Vodafone prezentoval nejprodávanější modely. Mezi trojicí nejprodávanějších bychom možná čekali pouze levné Androidy. Na první místo se však dostala Nokia C5-00. Následována je pak dvěma novými Samsungy – modelem Galaxy Mini a Galaxy Ace. Jistě zajímavá je také inforamce, jaké telefony lidé nejvíce nadělovali pod stromeček o Vánocích 2010. První místo opět okupuje Nokia C5-00. V těsném závěsu se umístila stájová kolegyně C6-00. Na dalších místěch figuruje HTC Wildfire, Sony Ericsson Xperia X8 a Apple iPhone 4.

Nejprodávanější chytré telefony: Nokia C5-00, Samsung Galaxy Mini a Samsung Galaxy Ace

Na řadu přišly i jednotlivé operační systémy. V současnosti je samozřejmě nejprodávanější Android, který si v prodejích ukousl 41%. Krok se s ním snaží držet Symbian zaostávající o 4%. Na třetím místě je s odstupem iOS s 21%. Zajímavé je porovnání s loňským rokem, konkrétně s červnem 2010. Tehdy jasně dominoval Symbian s 69% podílem. Druhý byl Android s 17%, třetí iOS dosáhl na 8% a úplně vzadu se krčil končící Windows Mobile s 3% podílem.

Podíly jednotlivých operačních systémů v prodejnosti

Mimo těchto žebříčků se diskuze stočila i nad mobilní data. Vodafone totiž nabízí poměrně nízký FUP, což může mnohé uživatele omezovat. Informace o navýšení limtů nepadla, nicméně pokud se bude nadále zvyšovat zájem, bude na poptávku Vodafone reagovat. Doplním, že nejvíce „prodatují“ uživatelé iPhonů. Za nimi se umístili uživatelé operačního systému Android a trojici uzavírají Symbianisté.

iOS Sony Ericsson pracuje na vývoji komunikátoru s Androidem Samsung také představí dotykové modely se Symbianem

Nejvíce prodatují uživatelé iOS, následují telefony s Androidem a trojice doplňují Symbianisté

Na závěr se zmíním krátce i o samotném telefonu. Prvního července se v nabídkách Vodafonu objeví nový a zároveň nejlevnější telefon s operačním systémem Android, model 858 Smart, který pro operátora vyrábí Huawei. Jedná se o malý přístroj s QVGA displejem, kterému ve výbavě nechybějí rychlá data, GPS či 2 Mpx fotoaparát. K dispozici bude ve dvou barevných kombinacích a specialitou budou barevné zdaní kryty. Ty si navíc bude moci uživatel sám vytvořit. Startovací cena činí 2577 Kč. Na první podrobné dojmy se můžete těšit již brzy.

Čtěte: Vodafone 858 Smart bude novým levným Androidem

Vodafone 858 Smart se bude nabízet ve dvou barevných variantách

V souvislosti s představením nového telefonu pod značkou Vodafone jsme se zeptali, zda je například v plánu i nějaký vybavenější model. Konkrétní odpověď jsme sice nedostali, ale stejně jako na dřívější dotaz ohledně Vodafone tabletu, operátor nic nevylučuje. Naopak zástupci Vodafonu potvrdili, že se ještě letos počítá s nějakým telefonem pod operačním systémem Windows Phone. Nebude to ovšem dříve, než k nám doputuje aktualizace Mango.