Windows Phone 7 Mango: spoustu vylepšení ještě letos

2

Operační sytém Windows Phone 7 se do telefonů dostal na sklonku loňského roku. Mimo úžasu nad zcela novým prostředím se však vyrojila i kritika přílišné jednoduchosti a absenci některých zásadních funkcí. Microsoft se snaží reagovat a dnes oficiálně představil velkou aktualizaci pojmenovanou Mango.

Asi není nutné se hlouběji zabývat tím, co současné Windows Phone 7 neumí. Mnohem podstatnější je, co se již velmi brzy naučí. Zároveň tím v podstatě odpovím na první otázku. Tisková konference začala v 16:00 středoevropského času a my se nyní již pojďme podívat na nejdůležitější inovace.

LG Optimus 7, Smasung Omnia 7, HTC 7 Mozart, HTC HD7 - všechny dostanou update na Mango

Konečně multi-tasking a nový prohlížeč

V prvé řadě jde o mutli-tasking. Konečně tedy bude možné přepínat mezi běžícími aplikacemi a ukončovat je dle potřeby. Inovací projde internetový prohlížeč, který povýší na devátou verzi. Bude tedy shodný s tím, který lze používat na stolních počítačích. Nový prohlížeč bude mít akcelerovanou grafiku a dokáže spolupracovat s mikrofonem nebo fotoaparátem. Na druhou stranu se stále budeme muset obejít bez Flashe, neboť Microsoft dal přednost HTML5. V nastavení prohlížeče taktéž naleznete funkci, pomocí které pevně zvolíte, zda se stránky mají načítat v mobilní nebo klasické verzi.

Jak vypadá multi-tasking v praxi?

Nově se operační systém Windows Phone dočká funkce, která dokáže text převést na řeč a naopak. Praktické využití například na konkurenčním Androidu ukazuje, že jde o velmi schopnou vymoženost. V rámci aktualizace přibude i funkce Wi-Fi hot-spot. Bude ovšem záležet na operátorech, zda ji uživateli odemknou.

Zprávy změněny k nepoznání

Dost zásadně se promění systém zpráv. V prvé řadě se budou zobrazovat ve formě konverzací a půjde snadno přepínat mezi textovými zprávámi, MMS, e-maily či aktuálním Facebook chatem. Také budete moci spravovat více e-mailových schránek najednou. Vytvářet bude možné rovněž libovolné skupiny lidí a následně jim hromadně odeslat například textovku. Pozadu Microsoft nemohl zůstat ani v rámci sociálních sítí, které budou více provázány s prostředím. Například do People Hubu bude integrován Twitter a služba Linked in. Později se přidá i program Skype, který se ve verzi pro Windows Phone také chystá. O třídu lepší bude klient pro Facebook. Nově nabídne možnost vkládat fotky včetně označení osob na nich.

Windows Phone budou umět česky, ale ne slovensky

Důležitou informací pro nás je fakt, že aktualizace Mango přinese plnou podporu českého jazyka. Slovenština však bohužel chybí. Kromě lokalizace se dočkáme také přístupu k placenému obsahu na Market Place. Všechny současné telefony se updatu na verzi 7.1 Mango dočkají až v průběhu podzimu. Microsoft tedy zřejmě nechce nic uspěchat a raději doladí vše k dokonalosti. Je nutné dodat, že s číselným označením nové verze si neví rady ani sám Microsoft. Mango tedy dostane buďto číslo 7.1 nebo 7.5. Spekuluje se, že by se číselné označení verze mohlo z názvu vypustit zcela.

Další výrobci na scéně

Pozitivní zprávou pro tento nejmladší operační systém je, že o něj projevili zájem další výrobci. Brzy se zřejmě dočkáme novinek s Windows Phone od ZTE, Aceru nebo Fujitsu. Nové Nokie, které budou obsahovat operační systém Windos Phone, se dočkají rovnou verze 7.1 Mango. Celkově se počet všech výrobců navýší na osm, což už je slušná základna. Pro přesnost si je vyjmenujeme: Telefony s Windows Phone prozatím vyrábí HTC, LG, Samsung a Dell. Brzy se přidá Nokia, ZTE, Acer a Fujitsu. Ve výsledku však nakonec bude výrobců jen sedum. Z osmičky vypadne Dell, který zatím žádný další model neplánuje.

Microsoft slibuje s příchodem aktualizace Mango až 500 vylepšení. Zatím je znám jen zlomek. Článek proto budeme nadále aktualizovat o nové informace.

Zdroje: phonearena.com, engadget.com, wpcentral.com

Diskuze ke článku
whitehand
Nemáte v nadpise chybu? Neměl by to být Windows Phone 7.5?
Martin Pultzner
Nikoliv, nejmenuje se 7.5. Na druhou stranu 7.1 to možná také nakonec nebude. Zatím to je jen Windows Phone Mango. Ohledně čísla verze dokonce nemá jasno ani sám Microsoft.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze