Chromecast: elegantní spojení chytrého telefonu či tabletu s televizí

Google na své tiskové snídani neukázal jen Nexus 7 nebo nový Android 4.3. Dočkali jsme i zvláštního zařízení s názvem Chromecast, které se přes HDMI připojí do televize a následně přes Wi-Fi spojí s telefonem, tabletem nebo počítačem. Na nich nemusí běžet jen Android, ale funguje i s iOS nebo Windows.

Chromecast je víceméně nové zařízení miniaturní velikosti, které má zjedndoušit sdílení obsahu z vašeho telefonu, tabletu či notebooku na největší obrazovku v domácnosti. Myšlena je samozřejmě televize. Chromecast zapojíte do HDMI konektoru, který nechybí na žádné moderní televizi. Následně se Chromecast spojí přes Wi-Fi s internetem a případně zařízeními, ze kterých byste sdíleli obsah. V Chromecastu běží zjednodušený operační systém, který neumí nic jiného, než jen právě komunikovat s externím zařízením a přehrát obsah na televizi. Není to tedy žádná druhá Apple TV.

Chromecast

Na svém mobilním zařízení, může jít o telefon či tablet s Androidem, telefon či tablet s iOS, nebo notebook s Windows, Chrome či Mac, si například pouštíte video na YouTube. Pomocí nového tlačítka „Cast“ dojde k nesdílení videa do televize. Ovládání hlasitosti můžete provádět na svém zařízení a změna se okamžitě projeví na televizi, následně můžete mobilní zařízení uzamknout, nebo na něm provádět jiné operace (například si číst e-mail), a přesto se bude video i nadále přehrávat. Zařízení Chromecastu v podstatě jen předá adresu na daný obsah a Chromecast si jej pak už sám stahuje přes Wi-Fi a streamování neprobíhá z telefonu nebo tabletu. Díky tomu se zbytečně nevybíjí baterie. Nemusí však jít jen o YouTube. Kompatibilní budou i aplikace Google Play Movies and TV či Google Play Music, kde bude možné využít aplikaci Pandora a naladit si oblíbené rádio. K dispozici bude i Netflix a samozřejmě další aplikace, které takto vývojáři připraví. V České republice z tohoto počátečního Mixu využijeme jen YouTube, ostatní služby u nás nefungují, nebo neposkytují relevantní obsah.

Chromecast využijete například na party. Přátelé se s vlastními telefony připojí k vaší domácí Wi-Fi a pak každý z nich může na televizi přehrát svůj oblíbený klip na YouTube, a to bez zdlouhavého vyhledávání. Zajímavou funkcí je také přebrání ovládání. Pokud je v síti přihlášeno více zařízení, které podporují Chromecast, z jednoho z něj probíhá například streamování YouTube videa a jeho uživatel s telefonem odejde, lze na druhém zařízení kliknout na tlačítko a převzít přehrávání tam, kde z druhého zařízení přestalo.

Chromecast bude dostupný ještě dnes, avšak pouze v USA, a to za velmi příznivou cenu 35 dolarů (cca 700 Kč). O dostupnosti v dalších zemích zmínka nepadla. Google pouze zmínil, že se do dalších zemí dostane, jakmile to bude možné.

Zdroje: googleblog.blogspot.cz

Diskuze ke článku
MArk65
abychom však mohli pouštět filmy z domácího serveru, nebo s NAS boxu, potřebují tyto počítače program, jakýsi "google cast sender" který však zatím patrně neexistuje, existuje jen pro vývojáře návod jak jej vytvořit (*), snad se brzy pro Linux a Windows takový objeví. Bez možnosti přehrávat videa z těchto vlastních zdrojů to není úplně dokonalé :-)

* https://developers.google.com/cast/
Fero Varadzin
Fero Varadzin
Dobre tomu rozumiem, ak budem mat film v telefone a mam domacu wifi tak si to viem cez ten usb zazrak pustit v Tv ?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze