Chcete opravdu odolný konvertibil? Začněte šetřit na Toughbook CF-20

3

Co takhle kovertibil, který bez problémů vydrží pád z výšky 1,2 metru na pevnou zem? Nebo má odolnost proti prachu a vodě IP65 a vydrží 14 hodin na baterii? A který navíc snese srovnání s konkurencí i po stránce výbavy? Přesně takový je nový Panasonic Toughbook CF-20, který se začne v lednu prodávat na evropských trzích. Ale levné to nebude.

Jak velí trendy moderní doby, zařízení musí mít co nejvíce způsobů použití. Tento model jich nabízí dokonce šest. Kromě tabletu, notebooku a režimu prezentace se dá ještě pověsit na stěnu nebo upevnit na paži. Specialitou je pak režim vozidlo, kdy se k zařízení dodává dokovací stanice, která například umožní použití vnějších antén vozidla. Praktický je rovněž držák, který slouží nejenom pro přenášení, ale také jako ochrana proti překlopení.

Bytelná, přesto konvertibilní konstrukce.

I přes tuto komplexnost zařízení splňuje odolnost pro ty nejnáročnější podmínky. Odolnost proti vniknutí prachu a tekutin je IP65, provozní teploty od -10 do 50 °C a také odolnost proti pádu až ze dvou metrů. Konvertibil také splňuje specifikaci MIL-STD 810.

Pro průmyslové využití je rovněž dobré, že je k dispozici celá řada portů. Kupříkladu sériový port, čtečka čárových kódů, smart card reader nebo čtečka otisků prstů. Pomocí modulového systému si tak můžete Toughbook upravit pro libovolné využití. Stejně tak je možné přidat k základní konfiguraci LTE modem, GPS nebo se rozhodnout pro druhou baterii v klávesnici.

TIP! Další informace naleznete v oficiálním představení.

Žádné ořezávátko

Mohlo by se zdát, že něco takového najde využití v průmyslových aplikacích, ale slibované specifikace v ničem nezaostávají, takže se s ním můžete pustit prakticky do čehokoli. Začněme u displeje, který má úhlopříčku 10,1 palců a rozlišení 1 920 × 1 200 pixelů, a je navíc schopen zachytit dotek až deseti prstů. Displej je technologie IPS a jeho maximální jas dosahuje až 800 cd/m2, což by mělo postačovat i při tom nejjasnějším dni. Displej se dá používat i v rukavicích a také má mód pro použití za vlhka.

Srdcem tohoto Panasonicu je procesor Intel Core m5-6Y57 vPro, který k provozu nepotřebuje ventilátor. Dále pak Intel Graphics 515, 8 GB RAM, 256GB SSD. Operační systém mohou být nové Windows 10, v případě potřeby můžete sáhnout po starších Windows 7.

Praktické ucho vylepšuje použitelnost v terénu.

Mezi další drobnosti, které stojí za to zmínit, patří například přesné elektronické pero s odolností podle standardu IP55. Nezapomnělo se ani na fotoaparáty. Ten zadní má rozlišení 8 Mpx , přední pak 2 Mpx. To všechno se přitom vešlo do těla o hmotnosti 950 gramů (samotný tablet) nebo 1,76 kg (s klávesnicí). To není nijak výrazně víc, než kolik váží neobrnění konkurence.

U takového zařízení je rovněž důležitá výdrž na baterie. Ta v tabletu by měla vydržet 7 hodin, po přidání baterie do klávesnice se tato doba zdvojnásobí. Druhou baterii je navíc možné měnit za běhu.

Není to zadarmo

I když Panasonic ve své prezentaci cílí především na pracovníky v terénu (telekomunikace, doprava, servisní a záchranné služby apod.), leckomu by se něco takového mohlo líbit jako počítač, který přežije prakticky cokoli. Přesto však Toughbook stejně nakonec skončí tam, kde si na sebe dokáže vydělat. Základní cena je totiž 2 999 euro, tedy nějakých 80 tisíc korun.

Technické parametry Panasonic Toughbook 20

Kompletní specifikace
Konstrukce271 × 233 × 33 mm, 1 769 g, konstrukce: s odnímatelným displejem, odolnost: IP65
DisplejTFT IPS, 10,1" (1 920 × 1 200 px)
ChipsetCPU: 2×2,8 GHz, GPU: Intel HD Graphics 515
PaměťRAM: 8 GB, disk: 128 GB (SSD), paměťové karty: ?
Konektory1× USB 3.0, 2× USB 2.0, video: VGA D-Sub, další: Ethernet (RJ-45)
Datové funkcemodem: LTE, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.1, NFC: ano
Operační systémWindows 10
Akumulátor2 600 Wh, udávaná výdrž: ? hodin
DostupnostQ1 2016, ?
Diskuze ke článku
Tester
Core M je samozřejmě 2 jádro. Píšu tady snad po osmdesáté ať se vykašlete na něco čemu nerozumíte a věnujete se dále POUZE mobilům !!!!
daniel
No, jako na 80 tisíc je opravdu suprová grafika.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze