Cestující v Ostravě získají jízdenku pouhým prozvoněním

3

Mají to v Praze, Ústí nad Labem, Liberci, Karlových Varech, Plzni, Českých Budějovicích, Hradci Králové, Olomouci a Ostravě. Brno by se mělo dočkat do konce tohoto roku. Co to je? Ano, máme na mysli SMS jízdenky, oblíbený způsob placení za veřejnou dopravu. Ostrava však jako první přináší alternativní způsob nákupu, který ušetří čas.

Možná to znáte, utíkáte na zastávku bez jízdenky, abyste stihli svůj poslední spoj a ještě k tomu si objednáváte SMS jízdenku. Nic pohodlného, i když to zabere jen pár vteřin. V Ostravě se tak rozhodli od 1. října tohoto roku přijít s alternativou pro nákup elektronické jízdenky - stačí prozvonit určité číslo (dle platnosti jízdenky) a během 2 minut máte SMS jízdenku na displeji vašeho telefonu. Ušetříte tedy drahocenný čas. Jednoduché, praktické a hlavně pohodlné.

DPO na novou alternativu náležitě upozorňuje. V platnosti je od 1. října.

Samozřejmě, novou alternativou nejste nijak svázáni, můžete si vybrat. Pokud jste zastánci klasických SMS zpráv, můžete zůstat u standardního způsobu objednávky a nebo se můžete rozhodnout dle situace, tedy jednou jízdenku zakoupit pomocí premium SMS zprávy a podruhé zase prozvoněním. Ostrava se tak stává třetím městem v České republice, kde si můžete jízdenku zakoupit pomocí prozvonění a řadí se tak po bok Hradce Králové a Karlových Varů, kde tato možnost již nějaký čas existuje.

Nejprve je nutné službu zaktivovat

Pokud se rozhodnete objednávat jízdenky formou prozvonění, je ale nutné prvotní aktivace vašeho čísla. Není to nic složitého, stačí k tomu dva kroky. Prvním krokem je prozvonění speciálního telefonního čísla 910 301 010. Pro vaši kontrolu ještě dojde SMS zpráva, ve které vás systém požádá o odeslání SMS zprávy s textem ANO DPOREG. Cena této SMS se řídí standardní cenou za SMS u vašeho operátora, nemusíte se tak bát vysokých poplatků za aktivaci.

Aktivace a deaktivace objednávky SMS jízdenky prozvoněním krok po kroku.

Po odeslání SMS ve speciálním tvaru je vaše telefonní číslo konečně zaregistrované pro nákup pomocí prozvonění. Dorazí další informační SMS zpráva, která vás přivítá a dokonce v ní najdete i všechna důležitá čísla, které můžete prozvánět. Ty se samozřejmě liší a vy prozvoníte to, ke kterému se vážně vámi zvolená platnost jízdenky. Možnosti jsou celkem 4.

Typ jízdenky Telefonní číslo Cena (vč. DPH)
70 minut - klasická 910 301 011 27 Kč
70 minut - zlevněná 910 301 012 13 Kč
24 hodin - klasická 910 301 013 75 Kč
24 hodin - zlevněná 910 301 014 37 Kč

Výhody tohoto řešení jsou samozřejmě nasnadě, čísla si můžete uložit do vašeho telefonního seznamu a během chvíle jízdenku objednat. SMS zprávu si také můžete uložit do konceptů, nebo pouze zkopírovat text do otevřené konverzace, přesto se objednávka pomocí prozvonění jeví jako pohodlnější způsob, hlavně bez možnosti udělat chybu, pokud si čísla správně uložíte. Prozvonění je navíc zcela zdarma, linka během chvíle hovor přeruší a SMS jízdenku automaticky doručí. Ušetříte tak za poplatky pro operátora za zprostředkování. V jednu konkrétní chvíli můžete mít celkem 5 aktivních jízdenek, více vám systém nedovolí. Pro více než 5 objednávek je tedy nutné využít služeb klasické SMS jízdenky.

Vzor SMS jízdenky DPO. Pomocí prozvonění můžete koupit maximálně 5 jízdenek ve stejné době platnosti.

Pokud by nastal jakýkoliv problém se službou nákup jízdenky pomocí prozvonění, můžete se obrátit na Helpdesk na telefonním čísle 910 303 128. Pokud se z jakéhokoliv důvodu rozhodnete deaktivovat nákup tímto stylem, stačí odeslat SMS zprávu s textem STOP DPOREG na číslo stejné jako je pro aktivaci, tedy 90230. Duplikát jízdenky objednáte stejně, jako v případě nákupu pomocí SMS - odešlete zprávu s textem DPOD na telefonní číslo 90030, cena služby je v tomto případě 5 Kč + poplatek za SMS.

Jak jsme již naznačili, v platnosti dále zůstává i standardní možnost objednání jízdenky pomocí klíčového textu SMS zprávy a odeslání na speciální číslo. Opět máte možnost objednat jízdenku na 70 minut (klasickou, zlevněnou) a nebo na 24 hodin (klasickou, zlevněnou). V tomto případě je dobré mít na paměti, že k ceně jízdenky se přičítá poplatek za odeslanou SMS zprávu dle vašeho nastaveného tarifu.

Typ jízdenky Text SMS zprávy Na číslo Cena (vč. DPH)
70 minut - klasická DPO70 90230 27 Kč + cena SMS
70 minut - zlevněná DPO70Z 90230 13 Kč + cena SMS
24 hodin - klasická DPO24 90230 75 Kč + cena SMS
24 hodin - zlevněná DPO24Z 90230 37 Kč + cena SMS

Všechny další shrnující informace naleznete v propagačním materiálu zde a nebo přímo na stránkách DPO . Co říkáte na novou možnost koupi SMS jízdenky vy? Uvítali byste takovou možnost i v jiných městech, než je Ostrava? Například v Praze nebo v budoucnu v Brně? A využíváte možnosti koupi SMS jízdenky často? Podělte se s námi o vaše postřehy v naší diskuzi.

Zdroje: dpo.cz

Diskuze ke článku
Kristián Míža
Kristián Míža
no vzhledem k tomu že smsku odesílám přez nástroje SIMkarty a zabere mi to tři "ťapnutí" po displeji a doba doručení je taky 2 možná 3 minuty max. tak nevidím důvod přejít na tento způsob..jinak je tahle metoda super a mělo by se to zavést ve všech městech..
tlamik
proc to neumi i 15minutove jizdenky ? protoze jsou nejprodavanejsi ? stejne jako SMS jizdenky, taky nepouzivam, kdyz to neumi 15minut
Jirka1or
K ničemu, jezdím autem......Za 15kč. na plyn ujedu 14 km.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze