Českému trhu vládne Samsung, drží téměř 50% podíl. Rychle roste TCL

1
Českému trhu vládne Samsung, drží téměř 50% podíl. Rychle roste TCL
Fotografie: Petr Vojtěch, mobilenet.cz
  • V 1. čtvrtletí si na českém trhu Samsung držel 47% tržní podíl
  • Na medailových příčkách dále nalezneme Apple a Xiaomi
  • Velmi rychle se však dotírají čínští výrobci Realme a TCL

První čtvrtletí roku 2022 je definitivně za námi a současně uběhl i dostatek času, aby bylo možné spočítat, jak se komu daří. Agentura Canalys nyní přinesla údaje o tržním podílu výrobců mobilních telefonů výhradně na českém trhu, což jsou pro nás samozřejmě velmi zajímavá data. Kdo je tedy jedničkou v České republice?

Netřeba zřejmě více napínat, neboť jednoznačnou jedničkou je v případě českého trhu Samsung se 47% podílem. Ročně navíc výrobce roste o 51 %. S velmi výrazným odstupem je na druhé pozici Apple s 16% tržním podílem a ročním 6% růstem. Na bronzový stupínek poskočilo Xiaomi, které se svým 13% tržním podílem dýchá druhému Applu na záda. V Xiaomi se však budou muset velmi snažit získávat další české uživatele, protože první kvartál letošní roku pro ně skončil meziročním propadem o 25 %.

Pozice Výrobce Tržní podíl v 1Q 2022 Roční růst
1. Samsung 47 % + 51 %
2. Apple 16 % + 6 %
3. Xiaomi 13 % - 25 %
4. Realme 9 % + 89 %
5. TCL 5 % + 137 %

Velmi snadno by mohlo v horizontu jednoho až dvou let dojít k tomu, že se žebříček, vyjma prvního místa, zcela promění. První pětku totiž uzavírá velmi rychle rostoucí duo. Pomyslnou bramborovou příčku aktuálně třímá Realme s 9% tržním podílem a 89% ročním růstem. Ještě rychleji však ročně roste páté TCL, konkrétně o 132 %, avšak jeho tržní podíl je v tuto chvíli pouze 5 %.