CES udělil ceny notebookům: prohlédněte si je

Notebooků, které jsou každoročně představovány, je celá řada, ale jen některé dostanou prestižní ocenění od pořadatelů konference CES, letos již toto hlasování proběhlo a my jsme si pro vás připravili seznam všech oceněných přenosných počítačů, které tuto cenu získaly. Nutno podotknout, že jsou oceňovány notebooky za celý rok, nejen ty z veletrhu CES.

Produkty, které mohou získat toto prestižní ocenění, jsou posuzovány nezávislými průmyslovými designéry, inženýry a členy obchodních médií, kteří oceňují vynikající design a konstrukci špičkových produktů spotřební elektroniky napříč 29 kategoriemi. My jsme se zaměřili na přenosné počítače a ukážeme si všechny počítače, které tuto cenu získali.

Acer Aspire R13

Acer Aspire R 13 je vybaven panty Ezel Aero Hinge od Aceru, které umožňují otočit displej do šesti různých pozic, čímž přímo konkuruje notebookům Lenovo Yoga, ale Acer na to jde trochu jinak, má jinak zpracované panty, tudíž se nejedná o žádnou kopii, jenž byly již dříve k vidění.

Acer Aspire R13

Jak již z názvu notebooku vyznívá, tak má 13,3" dotykový displej, který lze volitelně ovládat i dotykovým perem. Displeje jsou k dispozici buď s rozlišením WQHD (2 560 × 1 440 px) nebo s rozlišením FullHD (1 920 × 1 080 px). Hlavní výpočetní jednotkou je Intel Core i5 / i7, které jsou stavěné stále na aktuálně nejnovější generaci Haswell. Procesoru asistuje až 8 GB RAM a data lze ukládat na 1 TB SSD disk. Pro celodenní práci modely s FullHD displejem nabídnou až 8hodinovou výdrž na baterii.

Acer Aspire R13 - oficiální video

Asus Zenbook NX500

Asus Zenbook NX500 je ultrabookem, který svým designem spíše zapadne, ale svými parametry rozhodně nikoliv, hlavně kvůli displeji. Rozlišení 4K není přeci jen stále natolik rozšířené a i dnes nalezneme mnoho notebooků, které disponují rozlišením pouze 1 366 × 768 pixelů. Displej je samozřejmě typu IPS a má velmi dobré zobrazení barev, 100% NTSC, 108% Adobe RGB a dokonce 146% sRGB mluví za vše, z výroby bude navíc počítač kalibrován tak, aby byl co nejvíce připraven pro práci s fotografiemi či grafikou.

ASUS Zenbook NX500 – fotografie z veletrhu

Displej je taktéž dotykový, což umožní i jiné než jen pracovní využití. Počítač pohání procesor Intel Core i7, přičemž se jedná o čtyřjádrovou variantu procesoru. Vedle procesoru je v počítači grafická karta NVIDIA GeFroce GTX 850M s 2GB vlastní paměti, takže na plné detaily a rozlišení si zahrajete jen pramálo her. Jako úložný prostor poslouží 512 GB velké SSD, které bude připojeno přes SATA3 RAID0 (2× 256 GB), nebo rovnou přes PCIe se čtyřmi linkami. Počítač je vybaven baterií s kapacitou 96 Wh a to je opravdu hodně, ale konkrétní doba běhu na baterii není známa.

ASUS Zenbook NX500 – první dojmy

Asus Transformer Book T300 Chi

Asus Transformer Book T300 Chi je nejzajímavější asi svoji tloušťkou, která činí pouhých 7,3 mm. Jedná se tak o jeden z nejtenčích konvertibilních notebooků vůbec, samozřejmě však mluvíme pouze o tabletové části. Dok s klávesnicí ještě nějaký ten milimetr přidá, ale ani 14,3 mm rozhodně není k zahození a některé dnešní ultrabooky mají v pase podstatně více než zmiňovaný Chi i s klávesnicí.

ASUS Transformer Book T300 Chi – fotografie z veletrhu

Procesorem je nejnovější Intel Core M a jako úložný prostor poslouží iSSD disk, který je na rozdíl od klasického SSD mnohem méně náročný na prostor, ovšem nelze jej upgradovat, což je trochu škoda. Displej má úhlopříčku 12,5" a rozlišení činí 2 560 × 1 440 pixelů (WQHD). Notebook ale zaujme i svým zevnějškem, ladné a čisté křivky dávají pocit jednoduchého a zároveň oku lahodícího vzhledu, který ocení především dámy.

Asus Zenbook UX305

Asus označuje UX305 jako jeden z nejtenčích notebooků vůbec, je tenký 12,3 mm a jeho hmotnost se zastavila na 1,2 kg, což je opravdu málo, ale oproti Sony VAIO Pro 13 se svými 1,06 kg je to stále dost. V těle počítače bije procesor Intel Core M, kterému asistuje 8 GB paměti RAM, takže výkonu budete mít více než dostatek. Samozřejmě jen za předpokladu, že nechcete na počítači renderovat 4K videa, to už by mohl mít problém. Velmi potěší přítomnost 802.11ac Wi-Fi adaptéru, který dnes stále není standardem.

Asus Zenbook UX305 – fotografie z veletrhu

Displej je také chvályhodný, už jen to rozlišení – 3 200 × 1 800 pixelů je zkrátka více než dostačující. Vzhledem k tomu, že displej má úhlopříčku 13,6 palců, nebude jemnost vůbec žádným problémem a stěží rozpoznáte jednotlivé pixely, ale u Windows 8.1 to může být problém v prostředí klasické pracovní plochy, kde systém neumí moc dobře spolupracovat s takovým rozlišením, ale tento problém by měl vyřešit Windows 10.

HP Pavilion X360

HP Pavilion x360 jde na to jinak, jeho konstrukce velmi připomíná Lenovo Yoga, i když panty pracují jiným způsobem. Jedná se o malý 11,6" notebook s přetočným displejem, který cílí spíše na módně smýšlející jedince, jenž využijí všechno k tomu, aby byli šik. Právě proto je tento notebook vyráběn hned v několika barevných kombinacích.

HP Pavilion X360 – oficiální fotografie

Displej má úhlopříčku 11,6" a rozlišení činí již standardních 1366 × 768 pixelů. Z hardwarového hlediska se nejedná o žádný zázrak, čtyřjádrový procesor Intel Pentium architektury Bay Trail, 4 GB operační paměti a 500GB pevný disk. To je ve zkratce popis hardware HP Pavilion x360 11, taktéž se prodává varianta se 128GB SSD diskem, což je podstatně lepší volba.

HP Pavilion X360 - oficiální video

HP Pro x2 612

HP Pro x2 612 je profesionální konvertibilním notebookem, který nabídne mnoho možností jak pro zábavu, tak pro práci. Vzhledem k tomu, že se jedná především o notebook pro práci, tak je tomu přizpůsobená i výdrž baterií, která dohromady dává 14 hodin a to je opravdu úctyhodné. Záměrně píši baterií, protože jedna baterie se nachází v tabletové části a druhá je v klávesnici a jak již z předchozích slov vyplívá, tak notebook je konstrukce ala Asus Transformer Book.

HP Pro x2 612 – oficiální fotografie

Displej notebooku má úhlopříčku 12,5" a jeho rozlišení může být buď FullHD (1 920 × 1 080 px), nebo HD (1 366 × 768 px). Jako výpočetní jednotka poslouží procesor z rodiny Intel Core a jedná se konkrétně o procesory z řady Core i3 a i5. Jako každý správný pracovní notebook má i tento zabudovaný 3G / LTE modem, který poslední dobou z počítačů spíše mizí a to je opravdu škoda.

HP Pro x2 612 – oficiální video

Lenovo Yoga 3 Pro

Lenovo Yoga 3 Pro je konvertibilním notebookem, který se vyznačuje především tím, že jeho displej lze zcela přetočit a díky tomu udělat z notebooku tablet. Oproti jiným konstrukcím je Lenovo poměrně originální, ovšem u tohoto modelu jde ještě dál. Kupříkladu nový pant je vskutku zajímavý. Drží jej dohromady čtyři tenké tyčky a těžko říci, jak vše vlastně funguje, ale důležité je, že to funguje.

Lenovo Yoga 3 Pro – fotografie z představení

Hlavní výpočetní jednotkou počítače je Intel Core M-5Y70, který je primárně určen do počítačů bez ventilátoru, ovšem zde musela ustoupit praktičnost stylu, protože počítač je opravdu velmi tenký, má na výšku pouhých 12,8 mm. Kvůli tomu bylo potřeba přidat do počítače ventilátor, takže přístroj není zcela tichý, což je dle mého názoru škoda. Další hardwarové specifikace zůstaly stejné jako u staršího Lenovo Yoga 2 Pro, tudíž až 8 GB operační paměti, až 512GB SSD disk, 13,3" displej s rozlišením 3 200 × 1 800 pixelů. Novinkou je také barva, krom oranžové a stříbrné se můžete těšit také na zlatou. Výdrž 44Wh baterie se zastavila na 9 hodinách, což není sice špatný výsledek, ale rozhodně by mohl být lepší.

Lenovo Yoga 3 Pro - oficiální video

MSI GT72 Dominator Pro

MSI GT72 Dominator Pro má zajímavý název, ale zda se MSI inspirovalo Dominikem Haškem, není známo. Dominator Pro dostal do vínku NVIDIA GeForce GTX880M, která je jednou z nejrychlejších grafických karet pro notebooky, ale dnes je již dostupná varianta s grafickým čipem GTX980M. Nejzajímavější je však fakt, že karty nejsou integrovány na desce, ale jsou umístěny v MXM slotu, díky čemuž je lze snadno upgradovat.

MSI GT72 Dominator Pro – oficiální fotografie

Všechny modely GT72 mají 17,3" FullHD displej, který je matný. Jako hlavní výpočetní jednotka byl zvolen Intel Core i7 se čtyřmi jádry a k dispozici mají být i varianty s 32 GB operační paměti. Jako úložiště poslouží SSD nebo HDD, i v RAIDu, dále je možné mít optickou mechaniku Blu-ray či DVD a jako třešnička na dortu působí podsvícená klávesnice SteelSeries. Velmi zajímavě působí množství USB 3.0 portů, kterých je rovnou šest, HDMI a 2× DisplayPort vedle toho působí už jako samozřejmost.

Závěr

Jak je vidno, tak za celý rok se urodilo mnoho notebooků, ale jen některé dostaly cenu od pořadatelů veletrhu CES. Taktéž je možné pozorovat, že ceny vyhrávají spíše stylové ultrabooky, ale to není na škodu, protože v dnešní době tyto ultrabooky zaujímají pozici střední třídy klasických notebooků. Taktéž je zajímavé, že v seznamu není ani jeden notebook s procesorem AMD, ovšem to je spíš dáno tím, že výrobci notebooků procesory AMD do svých produktů příliš neosazují, ať už je jejich důvod jakýkoliv, tak by AMD mělo zapracovat jak na výkonu čipů, tak i na marketingu.

Ale zpět k ultrabookům. Ať už preferujete konvertibilní notebooky ala Lenovo Yoga nebo ASUS Transformer Book, či klasické ultrabooky, tak v tomto seznamu najdete obojí. Dalo by se říci, že zde skoro jiná zařízení nenajdete, jediným zástupcem klasických notebooků je Asus Zenbook NX500, který má poměrně vysoký výkon a 15,6" displej. Pak je zde ještě zástupce herních notebooků MSI GT72 Dominator Pro, který je však určen primárně pro hráče na cestách, takže se nedá moc považovat za klasický notebook.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze