Budoucnost telefonů? Ukazuje ji rolovací Motorola Rizr v Barceloně

aktualizováno o video z veletrhu
7
Budoucnost telefonů? Ukazuje ji rolovací Motorola Rizr v Barceloně
Fotografie: Petr Vojtěch, mobilenet.cz
  • V základu se jedná o telefon s 5" displejem
  • Po vyrolování se úhlopříčka panelu zvětší na 6,5"
  • Ve srolovaném stavu je displej i na zadní straně a slouží pro notifikace
  • Prozatím jde o koncept, který nemíří do prodeje

Veletrh MWC 2023 pojalo velkolepě Lenovo, včetně své značky Motorola. V jejím rámci prezentoval koncept rolovatelného telefonu Motorola Rizr, který tak rozšiřuje řadu těchto pokusů, které započaly předloni u LG a pokračovaly u Oppa. Lenovo, potažmo Motorola, je však zřejmě mnohem dále a na tiskové konferenci nám prezentovlo takřka hotový přístroj, který byl z větší části funkční.

Rizr je rolovací budoucnost od Motoroly, nechybí ani rolovací ThinkPad

Základem celého zařízení zvaného Rizr je pevné tělo, kolem kterého se roluje displej. Výhodou tohoto řešení je, že ve srolovaném stavu půjde o veskrze kompaktní telefon, jehož displej bude mít 5" úhlopříčku. Po vyrolování úhlopříčka panelu naroste na 6,5". Systém Android bude upraven tak, aby na zvětšení, respektive zmenšení displeje plynule reagoval a vše dokázal přeskládat. Například již nyní to fungovalo v aplikaci YouTube, kdy po spuštění videa došlo k automatickému zvětšení displeje.

Rolující displej bude prakticky využitý za každé okolnosti. Ve srolovaném stavu bude část displeje na zádech telefonu a poslouží pro zobrazení notifikací, případně pro focení. Obdobný princip používá i současná Motorola Razr. Můžete si také všimnout, že čelní selfie kamerka není standardně vidět. Objeví se vždy jen dle potřeby tím, že displej vyroluje.

Na závěr prezentace rolovací Motoroly Rizr nepotěšila informace, že výrobce prozatím neví kdy a zda vůbec bude toto zařízení prodávat. V tuto chvíli totiž vývoj není u konce, což dokládá například chybějící čtečka otisků prstů. Ta by v případě dodávek koncovým zákazníkům měla dle výrobce být na pravém boku, případně někde na zadní straně.

Diskuze ke článku
Ben Ben
Ben Ben
To bych bral všema deseti. Konečně smysluplné řešení rolovací konstrukce.
Martin Jeřábek
Martin Jeřábek
Tohle ujde ale spíš bych uvítal ve stylu LG Rollable..
Juraj Slezák
Juraj Slezák
zbytocnosti ktore nikto nechce.... naco robia velke displeje ked su aj tak uzke a video na tom clovek nekukne lebo to ma cerne pruhy..

skoda ze tu neni telefon stylu compactov od sony, a 16:9 displej, aj dizajnom to bolo normalne a malo to aj nmormalne ramy siroke... dnesne telefony su skarede a na jedno kopyto, snad xperie 1 series robia vynimku... a ma tam vyznam kukat filmu lebo dodrzuju standard 21:9....

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze