Mobiola Atmos Pro
recenze

Mobiola Atmos Pro

5,5 palce pro nenáročné
10

Španělský telefon Mobiola Atmos Pro je další z laciných Androidů, který se snaží bodovat především nízkou cenou. Za necelé tři tisíce dostanete 5,5palcový HD displej, čtyřjádrový procesor a zajímavou nabídku prodloužené záruky. Na druhou stranu však chybí podpora LTE. Jak si vedl v našem testu?

Španělská značka Mobiola je čerstvým přírůstkem na našem trhu. Ačkoli se hrdě hlásí ke svému evropskému původu, tak ve skutečnosti se jedná o dalšího producenta čínských smartphonů. Podobně jako další malé značky si své mobily pouze navrhuje, ale samotnou výrobu zadává čínským továrnám. Po nedávno testované Mobiole Sigma jsme dnes otestovali větší, ale levnější Atmos Pro, který za necelé tři tisíce nabídne 5,5palcový HD displej, čtyřjádrový MediaTek, 1 GB RAM a 8GB interní paměť. Zákazníky se snaží lákat prodlouženou tříletou zárukou a výměnou rozbitého displeje a LCD panelu zdarma.

Obsah balení:
  • mobilní telefon
  • datový USB kabel
  • nabíjecí adaptér
  • průhledné ochranné pouzdro
  • ochranná fólie na displej
  • manuál
Mobiola Atmos Pro

Technické parametry Mobiola Atmos Pro

Kompletní specifikace
Konstrukce154 × 77 × 8,3 mm, 190 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 5,5" (1 280 × 720 px)
Fotoaparát8 Mpx (4 160 × 3 120), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetMediatek 6580, CPU: 4×1,3 GHz, GPU: ARM Mali-400 MP
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 8 GB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 5.1
Akumulátor2 500 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 3:34 hodin
Dostupnostčervenec 2016, 2 999 Kč

Design a konstrukce: těžká váha s oblými křivkami

Trendem většiny dnešních chytrých dotykových telefonů je tvar tenkého kvádru s více či méně ostrými hranami. V tomto ohledu se Mobiola Atmos Pro do značné míry vymyká. Nejenže má výrazně zaoblené rohy, ale zaoblené jsou i boky. Díky tomu však padne dobře do ruky a dobře se drží. Jeho rozměry jsou 143 × 70,6 × 8,3 mm. Na 5,5palcový telefon je tak vcelku kompaktní, ale s dodávaným ochranným silikonovým pouzdrem na všechny strany ještě o nějaký ten milimetr nakyne. Hmotnost pro jistotu výrobce nikde neuvádí, ale subjektivně je telefon v ruce docela těžký. Při převážení ukazatel hlásil 190 gramů, což není zanedbatelné.

U nás se prodává jediná barevná kombinace – přední strana je čistě bílá, zatímco zadní strana a boky, které tvoří vaničku, jsou tmavě šedé. Přední straně dominuje displej, kolem kterého zeje nahoře a dole poměrně dost místa. Pod displejem se zabydlela tradiční sestava senzorových tlačítek. Ty sice mají výrazné popisky, ale chybí jim podsvícení. Mají však alespoň vibrační odezvu. Nahoře ve středu se pak nachází telefonní sluchátko, nalevo čočka předního fotoaparátu a napravo od něj drobné oko se senzory. Notifikační diodu bychom zde hledali marně, stejně jako jakékoli logo výrobce.

Na pravém boku nahoře našel své místo vypínač. Na protilehlou stranu pak výrobce umístil dvojici samostatných tlačítek, které slouží jako regulátor hlasitosti. Tlačítka jsou dobře nahmatelná a dobře se tisknou. Konektor microUSB se přestěhoval k 3,5mm jacku na horní hranu, protože dolní kromě malého otvoru mikrofonu okupuje už jen řada sedmi stejně velkých otvorů, které tvoří mřížku hlasitého reproduktoru.

Mobiola Atmos Pro

Zadní stranu a boky tvoří tvrdý šedý plast, který má napodobovat kov. Povrch přitom nijak nechytá otisky prstů, ale telefon stejně budete pravděpodobně nosit v přibaleném ochranném pouzdře, takže tuto vlastnost nedoceníte. V levém horním rohu najdete pouze čočku fotoaparátu, se kterou sousedí přisvětlovací LED. Pak už je zde pouze bílé logo výrobce a jinak jsou záda holá.

Zadní kryt lze sejmout pomocí výřezu v levém dolním rohu. Pod ním najdete vyměnitelnou baterii, kterou musíte vyjmout, abyste se dostali ke dvojici slotů na microSIM a jednomu pro microSD kartu. Zadní kryt s okolím lícuje jak má a telefon nijak nevrže ani se neprohýbá i při silnějším stisku. Dílenské zpracování je tak celkově na dobré úrovni.

Líbilo se nám:

  • pevná konstrukce
  • zaoblené tvary
  • senzorická tlačítka

Nelíbilo se nám:

  • chybějící podsvětlení tlačítek
  • vyšší hmotnost

Displej: ovládání gesty

S úhlopříčkou 5,5 palce se Atmos Pro dostává na hranice tabletofonu. Nabízí na ní HD rozlišení 1 280 × 720 pixelů, což nám dává hustotu 267 PPI. U takto velkého displeje by už sice bylo lepší Full HD, ale při běžném používání s hrubším rastrem nebudete mít problémy a ani ho nezaregistrujete.

Potěší, že i u takto levného zařízení byl použitý IPS displej. Jeho pozorovací úhly jsou široké a barvy syté. Ve výbavě nechybí automatická regulace jasu, které funguje vcelku spolehlivě. Při manuálním stažení jasu na minimum však displej prakticky nelze přečíst. Maximální jas se nám přitom zdál poměrně nízký a na prudkém slunci příliš nepomůže.

S dotykovou vrstvou jsem nezaznamenal žádné problémy. Mobiola nabízí i některé vychytávky jako spouštění aplikací pomocí přednastavených gest na zamčeném displeji nebo probuzení dvojitým poklepáním. O odolném skle výrobce ve specifikacích mlčí a je prakticky jisté, že ho zde nenajde. Svědčí o tom nalepená odolná fólie, která nicméně není příliš kvalitní, protože se snadno poškrábe. Součást balení však tvoří ještě jedna.

Distributor Mobioly nabízí výměnu rozbitého displeje nebo dotykového panelu zdarma, přičemž nárok je nutné uplatnit v prvním roce po zakoupení telefonu a pouze v autorizovaném servisu. Nabídka se vztahuje na poškození běžným používáním, jako je pád telefonu nebo nehoda. Ke standardní záruční době 24 měsíců pak rovněž nabízí dalších 12 bonusových měsíců, během nichž však musíte splňovat standardní podmínky pro uplatnění záruční opravy.

Líbilo se nám:

  • široké pozorovací úhly
  • ochranná fólie na displej součástí balení
  • ovládání gesty

Nelíbilo se nám:

  • nedostatečný maximální jas
  • v poměru k úhlopříčce nižší rozlišení

Zvuk: bez hlubších tónů, ale hlasitý

Hlasitý reproduktor, který má místo na spodní hraně, své pojmenování nezrazuje, ale to je asi tak vše, za co bychom ho mohli pochválit. Hraje ploše a fádně, basy bychom zde hledali marně. O něco lépe hodnotíme poslech přes sluchátka. Zde nicméně záleží, jaká použijete. V balení žádná nejsou, a tak musíte použít vlastní. My jsme telefon testovali s uzavřenými sluchátky Sony MDR-ZX110W. K dispozici máte i uživatelsky nastavitelný ekvalizér v přehrávači.

Mobiola Atmos Pro

Líbilo se nám:

  • dostatečně hlasitý reproduktor

Nelíbilo se nám:

  • zvukový projev

Baterie: jednodenní telefon

Vyměnitelná Li-Ion baterie má kapacitu 2 500 mAh, což sice papírově zní jako solidní hodnota. V praxi se však při střední zátěži, která zahrnuje i stálou synchronizaci přes mobilní data i Wi-Fi, jedná o typický jednodenní telefon, který večer připojíte do nabíječky a ráno ho vypojíte.

Pokud však telefon používáte čistě na volání a SMS, můžete se na druhou stranu dostat i na dva dny výdrže. Na takové používání však nepotřebujete 5,5palcový smartphone. Jiné aktivity jako sledování videa, hraní některých náročnějších her nebo navigace naopak dokážou vysát baterii za pár hodin.

Provedli jsme rovněž náš standardizovaný test výdrže. Telefon s připojenými sluchátky a hlasitostí i jasem nastavenými na 50 procent přehrál přes Wi-Fi přijímané streamované video v rozlišení 720p. Vypnul se po slušných 6 hodinách a 36 minutách. Co bychom mu však rozhodně vytkli, je jeho zdlouhavé nabíjení. Na 80 procent to trvalo 2 hodiny 33 minut, ale plný stav hlásil za dlouhé 3 hodiny 34 minut.

Líbilo se nám:

  • vyměnitelná baterie

Nelíbilo se nám:

  • průměrná výdrž
  • pomalé nabíjení

Hardware a výkon: pro nenáročné

Srdcem modelu Atmos Pro je čtyřjádrový MediaTek 6580, který tiká na frekvenci 1,3 GHz. Doplňuje ho 1 GB RAM, ze kterého vám při prvním spuštění zbývá přibližně 700 MB. Nejedná se tedy o kdovíjak nadupaný stroj. Na základní operace jako telefonování, SMS nebo surfování na internetu nicméně jeho výkon stačí a nesetkáte se s žádným zadýcháváním nebo trháním. U náročnějších aplikací a her však již nedostatek výkonu pocítíte a mnohdy si pěkně dlouho počkáte. Spokojeni tak budou spíše nenároční uživatelé.

Mobiola Atmos Pro

Z interní 8GB paměti máte po prvním spuštění volných 5,16 GB, což je nadprůměrná hodnota. Paměťové microSD karty jsou podporovány do kapacity 32 GB. Kartu si přitom můžete nastavit jako výchozí úložiště, i na ní přesunout aplikace nainstalované do interní paměti, pokud to tedy podporují.

Telefon jsme podrobili i několika benchmarkům. V AnTuTu v6.1.4 získal 24 407 bodů, v NenaMarku 2 dosáhl výsledku 50,5 FPS. Ve Vellamo v sekci Metal obdržel 767 bodů, v Multicore 1 217 bodů, v Prohlížeči 2 223 bodů a v Android WebView Browseru 1 944 bodů. V benchmarku Quadrant to bylo 9 143 bodů, v 3DMarku v doporučeném benchmarku Ice Storm Extreme získal 2 022 bodů.

Líbilo se nám:

  • plynulý chod při běžném používání
  • možnost nastavení microSD jako výchozí úložiště

Nelíbilo se nám:

  • maximální podporovaná kapacita paměťových karet pouze 32 GB
  • u náročnějších aplikací se zadýchává

Prostředí: čistý Android

V telefonu najdete Android 5.1, což vzhledem k tomu, že stále více levných telefonů dostává Android 6.0 a Android 7.0 se již blíží, docela zamrzí. Navíc není jisté, jestli se Atmos Pro vůbec někdy dočká aktualizace na novější verzi.

Co se týče prostředí, pak telefon potěší všechny příznivce čistého Androidu. Výrobce ROM osekal na úplné minimum. Žádný bloatware zde nenajdete, což má za následek, že z kapacity interní paměti zůstává více volného místa, než jsme zvyklí. Navíc i přes slabší hardware jsou reakce systému plynulé a rychlé, protože je nezpomaluje žádná nadstavba.

Je zde několik dodaných vychytávek, jako již zmíněné ovládání gesty nebo pořízení screenshotu tahem tří prstů. Zde se však setkáte se špatnou lokalizací. Na rozdíl od zbytku systému jsou tato nastavení v angličtině. Můžeme však být rádi, že na vás vzhledem k původu výrobce prostředí nemluví ve španělštině.

Líbilo se nám:

  • čistý Android
  • žádný bloatware

Nelíbilo se nám:

  • starší Android

Fotoaparát: interpolace kam se podíváte

Od fotoaparátu takto levného telefonu nemůžeme chtít žádné zázraky. Zadní fotoaparát nabízí maximální rozlišení 13 Mpx, autofokus a přisvětlovací LED. Přední pak má maximální rozlišení 5 Mpx. V obou případech se však jedná o interpolaci z nižšího rozlišení. Vzadu se jedná o 8Mpx a vepředu o 2Mpx snímač.

Interpolace se podepisuje i na obrazové kvalitě a v obou případech by se dala označit jako slabší průměr. Na sociálních sítích a při dobrém osvětlení jsou snímky použitelné, i když se nejedná o žádný zázrak. Barvy jsou sice věrné, ale pokulhává prokreslenost detailů a ostrost. S nedostatkem osvětlení se objevu nejen šum, ale prokreslení a ostrost rychle upadají. Přisvětlovací LED v případě zadního fotoaparátu přitom situaci ještě zhoršuje, protože s jeho použitím roste pravděpodobnost přepalu.

Mobiola Atmos Pro – testovací video, 1080p, exteriér

Podobnou nekvalitou pak oplývá i video, u kterého má telefon problém s ostřením a dynamičtějšími scénami. Maximální kvalita přitom činí Full HD s 30 snímky za sekundu.

Líbilo se nám:

  • věrné barvy při dobrém světle

Nelíbilo se nám:

  • interpolace
  • slabší kvality obou fotoaparátů

Výbava: na LTE a NFC zapomeňte

V datové výbavě zklame Atmos Pro absencí LTE, což je vzhledem k rozvoji pokrytí LTE jednou z největších nevýhod. Vystačit si tak musíte pouze s 3G. Alespoň že funguje rovnou na obou SIM a ne jen na primární, jak bývá obvyklé. Další výbava pak už nepřekvapí: máte zde Wi-Fi ve verzích 802.11 b/g/n a Bluetooth 4.0. NFC však stejně jako LTE chybí.

Mobiola Atmos Pro

Navigaci zajišťuje dnes již standardní GPS s technologií A-GPS. Další systémy satelitní navigace stejně jako elektronický kompas zde však nenajdete. Zafixování polohy obvykle trvá mezi 10 až 20 sekundami. Kvalita signálu je pak bezproblémová i ve městech s hustší zástavbou. Jako navigační software Mobiola předinstalovala standardní Google Mapy.

Líbilo se nám:

  • 3G na obou SIM

Nelíbilo se nám:

  • chybí LTE
  • chybí NFC

Zhodnocení: nenáročným postačí

Investici bez deseti korun tři tisíce, kolik Mobiola Atmos Pro stojí, zde mohou za dobrou považovat nenáročné uživatele, kteří chtějí telefon s velkým displejem a nemají přitom velké nároky na výkon. Ti ocení i gelové pouzdro a odolnou fólii v základní výbavě nebo prodlouženou záruku na 36 měsíců a záruku výměny prasklého displeje nebo panelu LCD zdarma, které nabízí distributor. Kromě slušného displeje a kvalitního dílenské zpracování oceňujeme Dual SIM s podporou 3G na obou SIM, stejně jako plynulý chod systému i na slabším hardwaru, který zajišťuje čistý Android bez jakéhokoli balastu.

Mobiola Atmos Pro

Největší výtku pak směřujeme na absenci LTE, které se u nově kupovaných telefonů již ukazuje jako nutnost. Škoda i staršího Androidu, u kterého navíc nemáte vzhledem k tomu, že se jedná o menšího výrobce, jistotu, že bude aktualizován. Stejně tak jsou nepřesvědčivé oba fotoaparáty, u kterých si výrobce pomáhá interpolací. Zde by Mobiola udělala lépe, kdyby místo marketingového honění se za megapixely přiznala barvu a raději zapracovala na kvalitě obrazu.

Konkurence

Jako alternativu můžete mít za stejnou cenu například Coolpad Modena. Proti Mobiole má na stejné úhlopříčce podprůměrné rozlišení 960 × 540 pixelů. Uvnitř je čtyřjádrový Snapdragon 410 taktovaný na 1,2 GHz s 1 GB RAM. Interní paměť má kapacitu 8 GB a lze ji rozšířit pomocí microSD karet. Zadní fotoaparát má rozlišení 8 Mpx, přední pak 5 Mpx. Výhodou je pak podpora LTE.

TIP: Recenze Coolpad Modena – Velikán se stylem a šarmem

Další konkurenci pak představuje například Alcatel POP 4+ , který rovněž nabízí 5,5palcový IPS displej s HD rozlišením. Uvnitř se skrývá čtyřjádrový Snapdragon 210 s 1,5 GB RAM a 16GB interní pamětí rozšiřitelnou pomocí microSD karty. Zadní fotoaparát má rozlišení 8 Mpx a přední 5 Mpx. Výhodou je podpora LTE a novější Android 6. Jeho cena se pohybuje v průměru kolem 3 500 Kč.

Alcatel POP 4S

TIP: První dojmy z nové řady Pop 4 od Alcatelu (video)

mobiola-atmos-pro
Klady
  • kvalitní dílenské zpracování
  • příznivá cena
  • čistý Android
  • pouzdro a fólie součástí balení
  • prodloužená záruka a výměna displeje zdarma
Zápory
  • starší verze Androidu
  • chybí LTE
  • chybí NFC
  • nepřesvědčivé fotoaparáty
Diskuze ke článku
jenda
Zbytečný telefon a recenze. Palec dolů.
Standa
Jo tohle je dobrý leda do auta jako navigace, kde může spokojeně ležet a čekat na akci. Jinak bohužel úplně k ničemu. I děti by mě s tím poslali do patřičných míst...
Marko Engelhardt
Vnitřní paměť 5gb je nadprůměrná hodnota? Hm, tak jo. Nainstaluju nejdůležitější aplikace a konec. To abych se pak modlil, aby ještě nepřišla nějaká aktualizace aplikace. Ten telefon je úplně zbytečný. Pokud to nemá víc jak 16gb vnitřní paměti, pak to nemá smysl kupovat.
mrtva_zizala
za 1499... snad, vetsi cenu to proste nema, je to odpad.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze