Lenovo K6
recenze

Lenovo K6

Sympaťák střední třídy
11

Do poctivé střední třídy zamířilo novinkové Lenovo K6, které se bude snažit i méně náročným uživatelům ukázat, že jde skloubit kvalitní hardware společně s kovovými materiály. Nový model čínského výrobce dále láká na pětipalcový displej s vysokým rozlišením, 13megapixelový fotoaparát nebo silnou baterii.

Lenovo K6 bylo světu oficiálně představeno v září letošního roku a zkraje listopadu už se vyhřívalo na pultech českých obchodů. Jde o poměrně nenápadný telefon spadající spíše do nižší střední třídy, avšak v této kategorii jsme poměrně zvyklí, že telefon klame tělem. Novinka od Lenova totiž vsází na to nejdůležitější: poměrně kompaktní rozměry, poctivou konstrukci, opravdu kvalitní displej a solidní hardware. Vše, co průměrně náročný uživatel potřebuje. Postačí plnění těchto základních podmínek na úspěch?

Lenovo K6

Technické parametry Lenovo K6

Kompletní specifikace
Konstrukce141,9 × 70,3 × 8,2 mm, 140 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 5" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát13 Mpx (4 160 × 3 120), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 430 MSM8937, CPU: 8×1,4 GHz, GPU: Adreno 505
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 16 GB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ?, LTE: 150 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 4.1, NFC: ne
Operační systémAndroid 6.0
Akumulátor3 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 1:56 hodin
Dostupnostlistopad 2016, 5 490 Kč

Obsah balení

Základní balení obsahuje vyjma samotného telefonu také ještě neaplikovanou ochrannou fólii na displej, což příjemně překvapilo. Dále nechybí USB kabel nebo pecková sluchátka. Pozornosti pak neunikne ani poměrně velká koncovka nabíječky. Její velikost má svůj důvod – dokáže dodávat proud 2 A. Zbývá dodat, že veškeré příslušenství je laděno do bílé barvy.

Lenovo K6

Design a konstrukce: padne do ruky

Lenovo tentokrát nic světoborného nevymýšlelo a vsadilo na velmi konzervativní vzhled. Vybírat můžete z nudnější tmavě šedé či svěžejší zlaté varianty. V obou případech se však budete moci spolehnout na hliníková záda, která příjemně chladí ruku a neulpívají na nich otisky prstů. Na zadní straně jsou pak plastové jen menší části nahoře a vespod, a to kvůli anténám. Lícování není dvakrát skvělé a přechod ucítíte. Barevně se však obě části Lenovo snažilo sladit a nepůsobí to tak rušivým dojmem.

Novinka velmi dobře padne do ruky, za což vděčíme krásně zaobleným hranám a také tloušťce jen lehce přesahující 8 milimetrů. Hmotnost 140 gramů se možná může zdát někomu vysoká, ale opak je pravdou. V ruce telefon téměř neucítíte. Vyzdvihnout musíme zpracování, které je naprosto příkladné a dokonale pevné. Sázka na pevnou a uživatelsky nerozebíratelnou konstrukci se výrobci vyplatila. Vysunout můžete pouze šuplíček umístěný na levém boku, kam se umístí microSIM karta a paměťová karta.

Na opačné straně jsou již tradiční klávesy pro ovládání hlasitosti a odemykací telefonu. Mají ideální zdvih a jistý stisk. Jsou navíc umístěné v ideální výšce. Odemykat můžete telefon i pomocí čtečky otisky prstů na zadní straně. Ta funguje velice spolehlivě a pro její aktivitu není nutné ani rozsvěcet displej. Rozhodně chválíme.

Méně nadšeni jsme z umístění nabíjecího microUSB konektoru na horní hranu. Zejména pokud nabíjíte telefon například i v autě, budete umístění proklínat. Tamtéž pak nabíjecímu konektoru dělá společnost ještě 3,5mm jack.

Líbilo se nám:

  • příjemný design, dobře padne do ruky
  • malá tloušťka
  • kovová zadní strana
  • unibody zpracování

Nelíbilo se nám:

  • umístění microUSB konektoru

Displej: na to si rádi zvyknete

Za poměrně kompaktními rozměry stojí displej s úhlopříčkou 5 palců a velice jemným Full HD rozlišením, což dokazuje například i jemnost 441 pixelů. Displej je skvěle čitelný z ostrých úhlů i na ostrém slunci. Rozsah nastavení jasu je široký a můžete tak snadno šetřit vaše oči i v nočních podmínkách, případně vše nechat na automatické regulaci, která funguje spolehlivě. V nastavení si můžete vyladit barvy dle svého gusta. Nechybí ani malá informační LED dioda nad displejem, kterou si uživatel může také nastavit. Jednoduše si zvolíte, na jaké zmeškané události má modrým blikáním upozornit. Pod displejem našla své místo také trojice klasických kláves. Bohužel jim chybí podsvětlení. Jsme tak alespoň rádi, že mají vibrační odezvu.

Lenovo K6

Líbilo se nám:

  • výborná jemnost displeje
  • syté barevné podání
  • přítomnost notifikační LED diody
  • spolehlivý senzor okolního jasu
  • možnost upravit barevné podání

Nelíbilo se nám:

  • nepodsvětlená tlačítka pod displejem

Zvuk: hraje moc pěkně

Prozatím o tom nepadlo ani slovo, ale Lenovo K6 hraje opravdu nadprůměrně dobře. Čím to? Na zadní straně jsou dva průduchy reproduktorů a oba jsou aktivní. Dalo by se říci, že novinka disponuje stereo reproduktory, ale kvůli vzájemné blízkosti se o stereo efektu příliš hovořit nedá. Nicméně to až tak u levnějšího telefonu nevadí. Důležitá je vysoká hlasitost a celkově důraz na čistý zvuk s lehkým zaměřením na hloubky. Nemusíte se tak například obávat pustit příteli skrze telefon hudební klip na YouTube. Ostudu si rozhodně neuděláte. Mějte jen na paměti, že při položení zadní stranou dolů dojde k mírnému útlumu reprodukovaného zvuku. Výstup skrze sluchátka je pak zcela klasický a uspokojí všechny méně náročné posluchače.

Líbilo se nám:

  • dva reproduktory
  • velmi kvalitní zvuk

Baterie a výdrž: slušná porce

Lenovu K6 v útrobách skrývá baterii s kapacitou rovných 3 000 mAh, což je velmi příjemná hodnota dávající naději na solidní výdrž. Ta se nám během testu také potvrdila a dvoudenní výdrž bude vaším denním chlebem. Nereálné dokonce nejsou ani tři dny na jedno nabití, pokud se budete snažit energii spořit. Naopak pokud budete například hojně využívat navigaci či hrát hry, telefon samozřejmě vybijete během jednoho dne.

V případě našeho testu výdrže, kdy telefon přes Wi-Fi přehrával streamované video v kvalitě 1080p, aktualizace byly potlačeny a jas displeje a zvuk vedený do sluchátek byly na polovičních úrovních, se Lenovo zapsalo časem 8 hodin a 12 minut. Potěší i svižné nabíjení, kdy se telefon z nuly na 80 procent nabije za 1 hodinu a 13 minut. K úplnému nabití je zapotřebí 1 hodiny a 56 minut.

Líbilo se nám:

  • slušná výdrž baterie
  • přítomnost úsporného režimu

Hardware: základ ve své třídě

Čínský výrobce nijak zásadně nešetřil na hardwaru nového modelu K6 a nasadil nový osmijádrový procesor Snapdragon 430, kterému asistuje grafický akcelerátor Adreno 505. Základní je pak 2GB operační paměť, ze které zůstává běžně polovina volná. Výkon telefonu rozhodně neschází a postačí na hraní většiny dnešních her. Jen ty nejnáročnější už budou méně plynulé či bude nutné snížit úroveň detailů. V benchmarku AnTuTu dosáhlo Lenovo K6 na více než 43 tisíc bodů. Interní 16GB paměť je také zcela očekávaná a po prvním zapnutí zbývá kolem 9 GB pro vaše data. To věru není mnoho, ale naštěstí nechybí podpora paměťových karet.

Benchmark testy

Líbilo se nám:

  • slušný procesor
  • 16GB interní paměť

Uživatelské prostředí: jen drobné změny

Lenovo model K6 osadilo systémem Android 6.0 Marshmallow, který si decentně upravilo k obrazu svému. Změnil se například font písma či ikonky. Jinak se ale vše velmi podobá čisté verzi systému od Googlu, což bude většině uživatelů vyhovovat. Navíc není prostředí nijak výrazně zahlceno.

Uživatelské prostředí

V prostředí naleznete také pár aplikací, o kterých si Lenovo myslí, že budete nutně potřebovat. Jde například o antivirový program. Všechny doplňkové aplikace ale můžete snadno odinstalovat.

Optimalizace prostředí se Lenovu povedla na jedničku a vše běhá velmi svižné, a to včetně spouštění aplikací. Během testování jsme se nesetkali s žádným restartem či zaseknutím systému, za což si výrobce rozhodně zaslouží pochvalu.

Líbilo se nám:

  • dobře fungující prostředí

Fotoaparát: na momentky stačí

Integrovaný fotoaparát v Lenovu K6 disponuje maximálním rozlišením 13 megapixelů a nepostrádá automatické ostření či jednotónovou přisvětlovací LED diodu. Jeho prostředí je vyvedeno velmi minimalisticky a možná je to až na škodu. Ovládací tlačítka jsou titěrná a často se do nich ani nelze strefit, a tak často nechtěně provedete touch focus. Nastavení je vcelku bohaté, neboť nechybí manuální režim. Mezi dalšími režimy figuruje HDR, Panorama či Umělecká noční scéna.

Výsledná kvalita snímků je jen velmi průměrná. Poměrně věrné barevné podání kazí slabší ostrost, která klesá nejen směrem ke vzdálenějším objektům, ale také od středu ke krajům záběru. Fotoaparát tak postačí na vaše momentky, ale snímky pro rodinné album bychom pořizovat nedoporučovali. 8megapixelová čelní kamerka podává průměrné výkony. Pro sdílení vašich selfies na sociální sítě však postačí.

Ukázkové fotografie

Ukázkové fotografie (poslední snímek z čelní kamerky)

Videa lze zaznamenávat ve Full HD rozlišení při 30 snímcích za vteřinu. Opět nečekejte nějak skvělou podívanou. Barvy jsou věrné, ostrost postačující, avšak video působí tradičně mírně trhaně. Hodí se tak především k přehrávání na displeji telefonu.

Lenovo K6 (testovací video) – 1080p, 30 FPS

Líbilo se nám:

  • spousta nastavení

Nelíbilo se nám:

  • spíše podprůměrné výkony

Konektivita: nezbytný základ

Se světem se v případě Lenova K6 můžete spojit například skrze Wi-Fi, nicméně ta podporuje pouze protokoly b/g/n. Nechybí však ani LTE s maximální přenosovou rychlostí 150 Mb/s a podporou všech u nás využívaných frekvencí. S okolními zařízeními se můžete spojit pomocí Bluetooth 4.1 nebo kabelem. Zapomenout musíte na NFC či infraport. Dostalo se však na A-GPS, která funguje velmi svižně a využít ji můžete například v předinstalovaných Google Mapách. Zbývá doplnit, že si telefon poradí také se dvěma nanoSIM kartami, ovšem v ten moment už nepojme paměťovou kartu. Jedná se tedy o dnes tradiční hybridní řešení.

Internetový prohlížeč

Líbilo se nám:

  • úplná podpora LTE

Nelíbilo se nám:

  • pouze Wi-Fi b/g/n

Závěrečné zhodnocení

Lenovo nasadilo do nabité nižší střední třídy poměrně zajímavý model, který si zakládá na tom, že skvěle plní všechny základní funkce, které od něj budou očekávány. Pohodlně se drží, má poctivé zpracování a velmi kvalitní displej, pěkně hraje a hardware s přehledem stačí na plynulý běh prostředí a aplikací. Za cenu kolem 5 500 Kč bychom si ale již dokázali představit i něco lepšího. Zejména fotoaparát budí lehké rozpaky a nepodsvětlená navigační tlačítka rovněž zrovna dvakrát nepotěší. Nižší střední třída je navíc nabitá povedenými telefony. A na ty se nyní podíváme.

Lenovo K6

Konkurence

Nejbližším konkurentem je letošní Honor 7 Lite, který za takřka shodnou cenu nabízí i podobnou výbavu. Má však o něco větší displej či výkonnější procesor. Dokonce sdílí i nedostatky v podobě slabšího fotoaparátu. Rozhodnout tak může design či sympatie k té či oné značce.

Honor 7 Lite

Na Super AMOLED displej zkusí zákazníka nalákat Samsung Galaxy J5 (2016). Mnoho navíc toho však nenabízí a naopak za Lenovem zaostává ve výkonu, jelikož Samsung osadil slabší procesor.

Samsung Galaxy J5 (2016)

Patrně vůbec největším konkurentem pak bude Xiaomi Redmi 3s ve verzi s podporou našich LTE frekvencí. Stojí o zhruba 500 Kč méně, avšak nabídne více operační paměti, dvojnásobné úložiště a ještě silnější baterii. Kaňku na kráse však představuje displej s nižším rozlišením.

Xiaomi Redmi 3s
lenovo-k6
Klady
  • skvěle padne do ruky
  • kvalitní dílenské zpracování
  • nadprůměrně dobrý displej
  • dva povedené reproduktory
  • dobře optimalizované prostředí
  • čtečka otisků prstů
  • slušná výdrž
Zápory
  • jen velmi průměrný fotoaparát
  • nevhodně umístěný microUSB konektor
  • nepodsvětlená tlačítka
Diskuze ke článku
Roman
Nejhorší telefon co jsem kdy měl.
Mirka
Podporuje OTG? Díky, Mirka.
david
Ja nevím, ale čím vyšší číslo K, tím větší s..čka. Poslední povedené Káčko byla trojka.
David M.
Tak pane Vojto_L, Váš zástupce firmy prohlásil koncem roku 2016, že bude Q1 2017 dostupná aktualizace Android 7 pro modely K6, K6 Power a K6 Note a dnes píší na netu, že Vaše firma na to kašle protože jsou to levné modely a nevyplatí se do nich investovat, na Vaší email podpoře mne odkázali na telefonickou linku podpory kde mi slečna řekla že oni tam neví nic a že až to vyjde, tak je budou informovat sami uživatelé že je venku aktualizace! To si snad děláte legraci !!!! Co je tohle za přístup !!!!

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze