ASUS ZenFone 3 Max 5.5"
recenze

ASUS ZenFone 3 Max 5.5"

Notně vylepšený
14

ASUS svou řadu ZenFone 3 odstartoval loni v létě a dnes již obsahuje sedm modelů. Tentokrát jsme pro vás otestovali inovovaný ZenFone 3 Max, který stejně jako jeho předchůdce patří do střední třídy. Proti němu však přichází s větším 5,5palcovým displejem, výkonnějším hardwarem a lepším fotoaparátem. Jak si vedl v našem testu?

ASUS ZenFone 3 Max je nejnižším modelem z celé produktové řady ZenFone 3. Přídomek Max v tomto případě neodkazuje na velikost – nejvyšší model ZenFone 3 Deluxe nabízí ještě větší 5,7palcový displej a ZenFone 3 Ultra dokonce 6,8palcový – nýbrž ke kapacitě jeho baterie.

ASUS ZenFone 3 Max (5.5)

Technické parametry ASUS ZenFone 3 Max (5.5)

Kompletní specifikace
Konstrukce151,4 × 76,2 × 8,3 mm, 175 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 5,5" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát16 Mpx (4 608 × 3 456), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 430 MSM8937, CPU: 8×1,4 GHz, GPU: Adreno 505
PaměťRAM: 3 GB, vnitřní paměť: 32 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: 150 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 4.1, NFC: ne
Operační systémAndroid 6.0
Akumulátor4 100 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 2:51 hodin
Dostupnostúnor 2017, 6 990 Kč

původní ZenFone 3 Max s kódovým označením ZC520TL, který jsme pro vás otestovali vloni v listopadu, nabízel baterii s kapacitou 4 130 mAh. Ta zůstala u dnes testovaného ZC553KL stejná, ale došlo ke zvětšení displeje. Ten nyní má 5,5 palce a Full HD rozlišení. Čtyřjádrový MediaTek 6737 se 2 GB RAM byl nahrazen osmijádrovým Snapdragonem 430 s 3 GB RAM. K navýšení došlo i u rozlišení obou fotoaparátů na 16, respektive 8 Mpx.

ASUS ZenFone 3 Max ZC553KL ASUS ZenFone 3 Max ZC520TL
Rozměry 151,4 × 76,2 × 8,3 mm 149,5 × 74 × 8,5 mm
Hmotnost 175 gramů 148 gramů
Displej 5,5 palců, 1 920 × 1 080 px (401 PPI) 5,2 palců, 1 280 × 720 px (282 PPI)
Procesor Qualcomm Snapdragon 430 MSM8937; 8×1,4 GHz MediaTek 6737; 4×1,25 GHz
Operační paměť 3 GB 2 GB
Hlavní fotoaparát 16 Mpx 13 Mpx
Čelní fotoaparát 8 Mpx 5 Mpx
Cena 6 990 Kč 5 490 Kč

TIP! Podívejte se na kompletní srovnání v našem katalogu

Lepší parametry jdou nicméně ruku v ruce s vyšší cenou. Za ASUS ZenFone 3 Max (ZC520TL) tak zaplatíte v průměru 6 990 Kč, tedy přibližně o 1 500 Kč více, než kolik stojí původní model, jenž se navíc stále prodává. Vyplatí se tedy připlatit si? Na to odpoví naše recenze.

Obsah balení:

  • mobilní telefon
  • datový USB kabel
  • nabíjecí adaptér
  • OTG adaptér
  • špendlík
  • manuál
ASUS ZenFone 3 Max (5.5)

Design a konstrukce: zaoblené kovové tělo

Po designové stránce ASUS ZenFone 3 Max (5.5) nezapře příslušnost k řadě ZenFone, ani ke svému menšímu a hůře vybavenému předchůdci. Díky použitému většímu displeji však proti němu povyrostl o necelé 2 milimetry na výšku a 2,2 milimetrů na šířku, ale zase je s tloušťkou 8,3 milimetrů o 0,2 milimetrů tenčí. O něco citelnější je však nárůst hmotnosti ze 148 na 175 gramů. Telefon se nicméně i tak díky svým zaobleným hranám dobře drží v ruce.

ASUS ZenFone 3 Max (5.5)

ASUS nabízí ZenFone 3 Max (5.5) ve čtyřech barvách. Kromě stříbrné s bílou přední stranou je k dispozici i v tmavě šedé s černou přední stranou, zlaté se zlatou přední stranou a růžové s růžovou přední stranou. Stříbrná barva přitom telefonu sluší a pasuje k jeho kovovým zádům. Telefon tak vypadá luxusněji, než ve skutečnosti je.

Přední straně dominuje rozměrný displej s poměrně úzkými bočními rámečky. Pod displejem našla své místo tradiční sestava senzorových tlačítek. Ta mají dobře čitelné šedé popisky, ale bohužel nejsou podsvětlená, takže budete ve tmě tápat. Alespoň jim však nechybí vibrační odezva. Tlačítka jsou přitom jedním z rozdílů proti předchozí verzi, která se musela spokojit pouze s virtuálními tlačítky na displeji.

Nad displejem je pak pouze úzká štěrbina hlasitého reproduktoru, kterou doprovází nalevo čočka předního fotoaparátu a napravo průhled se senzory. Napravo je ještě notifikační dioda, která však zhasnutá není vidět. Kromě nabíjení upozorňuje i na notifikace. Její podrobnější nastavení však chybí. Můžete jí pouze zapnout a vypnout.

Spodní hranu obsadil konektor microUSB, který je na rozdíl od předchozí verze vycentrovaný na střed. Napravo od něj se nachází hlasitý reproduktor, který se sem přestěhoval ze zad. Na horní straně vlevo pak najdete 3,5mm jack pro připojení sluchátek. Levý bok obsadil šuplík hybridního slotu, kam kromě microSIM můžete vložit buď nanoSIM nebo microSD kartu, a pravý tradiční sestava regulátoru hlasitosti a vypínače. Obě tlačítka vystupují jen mírně, ale dobře se tisknou a nijak se neviklají.

Pod kamerovým modulem se zapustila čtečka otisků prstů. Kromě odemknutí telefonu jí můžete použít pro přijetí příchozího hovoru, spuštění fotoaparátu nebo jako spoušť fotoaparátu, což je nicméně poněkud krkolomné a v praxi nepříliš použitelné. Stejně jako jsme si u předchozí verze stěžovali na rychlost a přesnost čtečky, musíme si postěžovat i nyní. Zdá se, že se v tomto ohledu nic nezměnilo. Čtečce trvá přibližně půl sekundy, než zareaguje, a navíc úspěšnost přečtení otisku není vysoká – dost často to budete muset zkoušet opakovaně.

Co se týče dílenského zpracování, tak nemám co vytknout. Díky unibody konstrukci a použitému kovu je telefon pevný. Nijak se nekroutí a ani nic nevrže. Vše dokonale lícuje.

Líbilo se nám:

  • pevná konstrukce
  • úzké boční rámečky
  • luxusní vzhled

Nelíbilo se nám:

  • nepodsvícená senzorová tlačítka
  • horší čtečka otisků prstů

Displej: jemných 5,5 palců s Full HD

U inovované verze použil ASUS větší 5,5palcový displej, který rovnou dostal i vyšší Full HD rozlišení místo předchozího HD. Ve výsledku nám to tak dává hustotu pixelů 401 PPI. S žádným hrubším rastrem tak nebudete mít problém ani při zevrubném zkoumání, natož pak při běžném používání.

ASUS ZenFone 3 Max (5.5)

Výrobce se chlubí jasem až 450 nitů pro dobrou čitelnost i na prudkém slunci. Počasí nám sice během testování příliš nepřálo, abychom to mohli otestovat v praxi, ale při maximálním manuálním nastavení je jas displeje skutečně výrazný, přesto však neoslňuje. Naopak i při stažení jasu na minimum zůstává ještě čitelný. Praktickou funkci, kterou oceníte při práci večer a v noci, představuje také filtr modrého světla, který nabízí pět úrovní. Modré světlo zářící z displeje jinak způsobuje nepříjemnou únavu a toto ji pomáhá eliminovat.

S dotykovou vrstvou 2.5D zakřiveného skla jsem nezaznamenal žádné problémy. Výrobce navíc displej vybavil i podporou ovládání v rukavicích. Co se týče odolného skla, o něm výrobce mlčí. Ve specifikacích nicméně alespoň zdůrazňuje oleofobní povlak, který má zabránit ulpívání otisků prstů a zapatlání displeje. V praxi se však bez pravidelného leštění stejně neobejdete, protože otisky se na displej chytají i tak.

Líbilo se nám:

  • široké pozorovací úhly
  • dobré barevné podání
  • vysoká jemnost
  • filtr modrého světla

Nelíbilo se nám:

  • displej přitahuje nečistoty
  • výrobce mlčí o odolném skle

Zvuk: slušný zvuk a bohaté nastavení

Hlasitý reproduktor, který se přesunul na spodní hranu telefonu, nejen hraje dostatečně hlasitě, ale nabízí i celkem prokreslený zvuk se znatelnými výškami a objevují se i basy. Díky jeho umístění přitom nedochází ke zkreslení, ani když máte telefon položený na měkké podložce. Sluchátka k telefonu výrobce nepřibalil, takže musíte použít svá. My jsme telefon testovali s uzavřenými sluchátky Sony MDR-ZX110W a zvukové podání bylo subjektivně ještě o něco lepší než z hlasitého reproduktoru. V aplikaci Průvodce hudbou si navíc můžete zvuk doladit. Kromě nastavení hlasitosti, basů a výšek zde nechybí i uživatelsky nastavitelný ekvalizér.

Líbilo se nám:

  • dostatečně hlasitý reproduktor
  • široké možnosti nastavení zvuku v aplikaci Průvodce hudbou

Baterie: funguje i jako powerbanka

Stejně jako předchozí verze, i tato nabízí nevyměnitelnou baterii s kapacitou 4 130 mAh. Obávali jsme se proto, jak moc klesne výdrž s větším a jemnějším displejem a výkonnějším hardwarem. Ve výsledku se nejednalo o nic tragického. Při střední zátěži, která zahrnuje i stálou synchronizaci přes mobilní data i Wi-Fi, se dostanete na dva a půl dne nebo na dva dny s velkou rezervou. Bez každodenního nabíjení se tak určitě obejdete.

ASUS ZenFone 3 Max (5.5)

Provedli jsme rovněž náš standardizovaný test výdrže, při kterém telefon s připojenými sluchátky a hlasitostí i jasem nastavenými na 50 procent přehrával přes Wi-Fi přijímané streamované video v rozlišení 1080p. Vypnul se přitom po 11 hodinách a 55 minutách. Velká kapacita baterie pak vyžaduje dostatek času pro plné nabití. Za hodinu se nabije na 39 procent a na 80 procent to trvá 2 hodiny 2 minuty. Plný stav pak hlásila za 2 hodiny 51 minut.

Velkou kapacitu baterie můžete použít i jako náhradu powerbanky, tedy k nabití třeba jiného telefonu. K tomu využijete dodávaný OTG adaptér, do kterého zapojíte nabíjecí kabel. Není tak problém se o svou energii v případě potřeby podělit.

Líbilo se nám:

  • velká kapacita baterie
  • slušná výdrž
  • funkce powerbanky

Nelíbilo se nám:

  • pomalé nabíjení

Hardware a výkon: osmijádro s 3GB RAM

Jako procesor použil výrobce osmijádrový Snapdragon 430 se čtyřmi jádry taktovanými na 1,4 GHz a čtyřmi jádry na 1 GHz. Potěší také 3 GB RAM, ze kterých při prvním spuštění zbývá 1,9 GB volných. Ve výsledku tak máte dostatek výkonu na všechny běžné operace i na náročnější hry. Vše je plynulé a bez zadýchávání.

ASUS ZenFone 3 Max (5.5)

Výrobce dal telefonu do vínku interní paměť s kapacitou 32 GB. Z těch má uživatel přístupných 23,2 GB, kde je po vybalení telefonu obsazeno 240 MB. Pořádně velká interní paměť je důležitá kvůli současnému trendu používat u Dual SIM telefonu hybridní slot. Musíte si tak vybrat, zda chcete použít druhou SIM ve formátu „nano“ nebo paměťovou microSD kartu, která může mít maximální kapacitu až 256 GB.

Telefon jsme podrobili i několika benchmarkům. V AnTuTu v6.2.7 získal 44 292 bodů, v NenaMarku 2 dosáhl výsledku 59,9 FPS. Ve Vellamo v sekci Metal obdržel 1 207 bodů, v Multicore 1 726 bodů, v Chrome 2 162 bodů a v Android WebView Browseru 2 156 bodů. V benchmarku Quadrant to bylo 21 216 bodů, v 3DMarku v doporučeném benchmarku Sling Shot Extreme získal 290 bodů.

Líbilo se nám:

  • výkonný hardware
  • 3GB RAM
  • dostatečně velké úložiště

Nelíbilo se nám:

  • hybridní slot

Prostředí: praktické vychytávky i spousta balastu

Jako operační systém použil ASUS dnes již postarší Android 6.0 Marshmallow, který si upravil pomocí své nadstavby ASUS ZenUI 3.0. Celý systém je barevnější s jinými ikonami a animacemi. ASUS si však nijak nehrál s rozmístěním ovládacích prvků a na rozdíl od většiny asijských nadstaveb zde nechybí ani menu aplikací. To naopak proti čistému Androidu doznalo vylepšení a nabízí například funkci chytré složky. Ta umí aplikace v menu automaticky seskupit do složek podle typu, což se nám zdá jako šikovný nástroj, jak udržovat pořádek v aplikacích.

Těch předinstalovaných je totiž v systému velké množství a mnohé zřejmě ani nevyužijete. ASUS nejen nahradil systémové aplikace svými, ale přibalil i další bloatware, který pravděpodobně nikdy nevyužijete. Některé aplikace jako TripAdvisor nebo internetový prohlížeč Puffin můžete odinstalovat. Ty systémové, a to včetně Facebooku a Messengeru, pak lze alespoň deaktivovat. Z vychytávek, které systém nabízí, můžeme zmínit například hledání napříč celým systémem, ke kterému se dostanete jednoduše tahem prstu na domácí obrazovce shora dolů, nebo jednoruční režim, který vyvoláte poklepáním na tlačítko domů. Především pro starší uživatele je pak určený tzv. Easy Mode, který zvětší ikony a zjednoduší ovládání.

Zatímco v recenzi předchozí verze ZenFonu 3 Max jsme kritizovali špatnou plynulost prostředí, které se zasekávalo a zpomalovalo, zde výkonnější hardware problém vyřešil. Stejně jako na dražších telefonech od ASUSu bylo vše plynulé a s žádným zpomalením a záseky jsme se během testování ani jednou nesetkali. Zde musíme výrobce pochválit.

Líbilo se nám:

  • svižné prostředí
  • praktická vylepšení

Nelíbilo se nám:

  • starší Android 6.0
  • množství bloatwaru

Fotoaparát: laserový a fázový detekční autofokus

Další oblastí, kde se ZenFone 3 Max dočkal většího vylepšení, jsou oba fotoaparáty. Ten zadní dostal rozlišení 16 Mpx a rychlé automatické ostření zajišťují hned dvě technologie, kterými jsou laserový a fázový detekční autofokus, díky nimž ostří skutečně rychle i v případě rychlého pohybu a horších světelných podmínek. O přisvětlení se pak postará duální LED dioda.

Tak jako ostatní systémové aplikace si ASUS přizpůsobil i prostředí fotoaparátu. To je přehledné a vše máte při ruce. Nechybí zde nastavení ISO, vyvážení bílé, kompenzace expozice, samospoušť, sériové snímání, HDR nebo panorama. Najdete zde však i speciální režimy například pro slabé osvětlení, focení dětí nebo režim čtečky QR kódů, takže si nemusíte instalovat samostatnou aplikaci.

Už předchozí variantu, která nabízela vzadu rozlišení 13 Mpx, jsme označili za pěkný standard, který patří k tomu lepšímu v nižší střední třídě. Novinka si v tomto ohledu vede ještě o něco lépe. Fotografie jsou barevně věrné a ostré. Výsledky nejsou špatné ani při nižší úrovni osvětlení, kde sice výrazně přibývá šumu, ale fotografie jsou stále použitelné. Slušné výsledky poskytuje i přední fotoaparát s rozlišením 8 Mpx, i když nenabízí možnost přisvětlení ve zhoršených světelných podmínkách.

Asus ZenFone 3 Max (5.5) – testovací video, 1080p, exteriér

K navýšení rozlišení došlo i u nahrávaného videa. Místo HD tak můžete natáčet až Full HD s 30 snímky za sekundu. Video je plynulé, bez trhání a stejně jako u fotografií nabízí věrné podání barev a dobrou ostrost.

Líbilo se nám:

  • dobrá kvalita obrazu
  • laserový a fázový detekční autofokus
  • vysoké rozlišení předního fotoaparátu
  • přehledné prostředí fotoaparátu

Nelíbilo se nám:

  • horší obrazová kvalita při nedostatku světla

Výbava: LTE na obou SIM

Jádrem konektivity ASUS ZenFone 3 Max (5.5) je LTE Cat 4 (150/50 Mb/s), které máte k dispozici nejen na primární SIM ve velikosti „micro“, ale i na sekundární nanoSIM. Co je důležitější, telefon podporuje všechna u nás používaná pásma LTE včetně frekvencí 800 a 900 MHz. Z dalších bezdrátových možností připojení pak zde máte Wi-Fi ve verzích 802.11 b/g/n a Bluetooth 4.1. Zamrzí však absence NFC. Kabelové připojení zajišťuje microUSB. Telefon přitom disponuje i podporou OTG, které dovoluje připojit například flashku nebo různé periferie. Chvályhodné přitom je, že součástí balení tvoří OTG adaptér s klasickým USB, takže vás nečeká další výdaj.

Při navigaci se telefon nespoléhá pouze na americký systém GPS s podporou A-GPS, ale nabízí k nim i konkurenční ruský GLONASS a čínské BeiDou. Díky tomu netrvá nalezení a zafixování polohy déle než pár sekund a telefon si polohu drží i při horším výhledu na oblohu. Především pěší turisté pak ocení přítomnost elektronického kompasu.

Líbilo se nám:

  • LTE na obou SIM
  • USB OTG
  • elektronický kompas

Nelíbilo se nám:

  • chybí NFC

Závěr: vylepšení, která se vyplatí

Přepracovaný ASUS ZenFone 3 (5.5) je v řadě parametrů lepší než jeho předchůdce. Nabízí povedený design s kovovým tělem a příkladným dílenským zpracováním. Vylepšení se dočkala i jeho výbava. Někomu se může zdát 5,5palcový displej už přerostlý a 5,2palcový displej, který nabízel jeho předchůdce, ještě akorát. Faktem je, že stálé zvětšování displeje je jedním ze současných trendů. Za co musíme ASUS pochválit, je fakt, že když už zvětšil displej, nezapomněl ani navýšit jeho rozlišení.

ASUS ZenFone 3 Max (5.5)

Potěší i další hardwarová vylepšení v podobě osmijádrového procesoru a 3 GB RAM. Interní paměť s kapacitou 32 GB pak zůstala zachována. Díky výkonnějšímu hardwaru je pak celý chod telefonu plynulý bez jakéhokoli zadrhávání, na které jsme si stěžovali u původní verze. Zachována zůstala i nadprůměrně velká baterie, která vám navzdory výkonnějšímu hardwaru vystačí na přibližně 2,5 dne. Telefon navíc můžete přes OTG adaptér, který tvoří součást balení, použít i k nabíjení jiného telefonu. Vylepšení se dočkaly i oba fotoaparáty, přičemž ten zadní disponuje i laserovým ostřením.

Abychom však jen nechválili... Některé neduhy zde zůstaly zachovány. Například čtečka otisků prstů je stále jakoby do počtu. Rovněž zamrzí hybridní slot, kdy si musíte vybrat, jestli chcete používat dvě SIM nebo paměťovou microSD kartu Pokud se přesto rozhodujete, který ze dvou ZenFonů 3 Max zvolit, tak ZC553KL je i přes výrazně vyšší cenu dobrá volba. Za necelých 7 tisíc Kč získáte líbivý telefon s dostatečně vysokým výkonem a nadstandardní výdrží.

Konkurence

Kromě již zmiňovaného původního ZenFonu 3 Max ZC520TL, který v současnosti vyjde na 5 500 Kč a nyní se začátkem prodeje inovované verze jistě půjde s cenou dolů, můžete zvolit z nejbližší konkurence například Xiaomi Redmi Note 3 Pro, které můžete mít i s podporou u nás používaných frekvencí LTE za necelých 6 tisíc Kč. Za tyto peníze dostanete rovněž v kovovém těle 5,5palcový IPS displej s Full HD rozlišením, 3 GB RAM a interní paměť 32 GB. Uvnitř však tepe šestijádrový Snapdragon 650. Baterie má o něco menší, ale stále nadprůměrnou kapacitu 4 000 mAh.

Xiaomi Redmi Note 3 Pro
Xiaomi Redmi Note 3 Pro

TIP: Xiaomi představilo Redmi Note 3 Pro se Snapdragonem 650

Dalším kovovým adeptem s 5,5palcovým Full HD displejem je pak žhavá novinka Honor 6X, jejíž hardwarová výbava se podobá té u ZenFone 3 Max (5.5). Najdete zde rovněž osmijádrový procesor, byť v tomto případě se jedná o firemní Huawei Kirin 655, 3 GB RAM a 32GB interní paměť. Čím však boduje, je zadní duální fotoaparát.

Honor 6X
Honor 6X

TIP: Recenze Honor 6X – Evoluce správným směrem

V případě, že už je na vás 5,5 palců moc, pak by se nabízel inovovaný Huawei P8 Lite (2017), který by měl zanedlouho zamířit na pulty českých obchodů. Jeho cena by se měla pohybovat pod 7 tisíci korun. Za ty nabídne 5,2palcový Full HD displej, osmijádrový Huawei Kirin 655 a 3 GB RAM. Jeho interní paměť je sice proti ASUSu pouze poloviční, avšak nabídne například NFC.

Huawei P8 Lite (2017)
Huawei P8 Lite (2017)

TIP: Huawei P8 Lite (2017): oblíbený model prošel omlazovací kúrou

asus-zenfone-3-max-55
Klady
  • OTG adaptér součástí balení
  • velká kapacita baterie
  • LTE na obou SIM
  • laserový a fázový detekční autofokus
  • povedené fotoaparáty
  • výkonný hardware
  • kvalitní displej
  • výborné dílenské zpracování
  • kovové tělo
Zápory
  • množství bloatwaru
  • hybridní slot
  • nepodsvícená senzorická tlačítka
  • nepřesná a pomalá čtečka otisků prstů
Diskuze ke článku
Pet
Gigantické rámečky a hmotnost :-(

Průměrné a staré Lg G3 má 146 mm a 149 g. Tahle cihla 151 km a neuvěřitelných 175 g. To koupi jen masochista :-)
Tomtom
Nie OTA adaptér, ale OTG!!!!!
Jirka
Telefon mám asi týden. Nesouhlasím z recenzí ze špatnou čtečkou. Tato informace je v recenzích českých i zahraničních. Čtečka reaguje naprosto perfektně na první přiložení a reakce je rychlá. Trochu jsem se toho bál, protože jsem čtečku u předchozího mobilu Sony neměl a četl negativní recenze. Jinak s mobilem spokojenost. Problém je nyní spíše v příslušenství. Pouzdra musí člověk hledat hodně dlouho a v kamenných obchodech nejsou. Ochranné sklo jsem sice koupil, ale je asi o 4 mm menší z každé strany. Celkem je potom mobil při pohledu divný, takže jsem jej nenalepil. Snad se něco objeví i pro hrany 2,5D.
Roman
Po vložení paměťové karty microSD se telefon začne samovolně restartovat stále dokola, a když paměťovou kartu vytáhnu, přestane se restartovat a funguje bez problémů.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze