BlackBerry Q10 v redakci: první dojmy z očekávané ostružiny

25

BlackBerry Q10, dlouho očekávaný smartphone s operačním systémem BlackBerry 10 a hardwarovou QWERTY klávesnicí, dorazil konečně i na český trh a zároveň také k nám do redakce. Testování v ostrém provozu běží na plné obrátky a my si v dnešním článku shrneme první dojmy z tohoto unikátního zařízení.

Možná by se hned na začátku slušelo zmínit, proč jsem v perexu zvolil slovní spojení "unikátní zařízení". BlackBerry Q10 totiž skutečně unikátní je, a to především podle dnešních měřítek. Jedná se totiž o jediný nový smartphone vyšší třídy, který nabízí hardwarovou QWERTY klávesnici. Tento aspekt prakticky BlackBerry Q10 řadí do zcela samostatné kategorie, protože na dnešním trhu fakticky nemá konkurenci.

Oficiální fotografie BlackBerry Q10 v černé a bílé variantě

Samozřejmě se bavíme především o celkovém zařazení tohoto přístroje, protože hardwarové parametry, ač velmi dobré, letos rozhodně nepatří na absolutní špičku. Nicméně pro milovníky hardwarových klávesnic je BlackBerry Q10 tak jako tak jedinou volbou. Neberte to ale tak, že se jedná o nějakou "znouzectnost". BlackBerry Q10 nabízí spoustu zajímavých i praktických funkcí, kvalitní konstrukci a vysoký výkon a beze strachu se staví přímo proti dnešním top smartphonům jako je Samsung Galaxy S4, Sony Xperia Z nebo HTC One. Nyní ale k samotným prvním dojmům.

BlackBerry Q10 má velice povedenou konstrukci a jako první si všimnete, že velice dobře padne do ruky. Zaoblené hrany poskytují skvělý úchop a speciální úprava zadního krytu působí v ruce nejen velice příjemně, ale zároveň vypadá velice stylově. BlackBerry Q10 designově přináší mnoho zajímavých prvků, které na první pohled zaujmou a dělají přístroj velice elegantním. Ačkoliv je konstrukce plastová, rozhodně nepůsobí lacině. Vzhledem k ceně zařízení snad ani nic jiného očekávat nelze.

BlackBerry Q10 – videopohled

Samozřejmě hlavní prvek, který si na Q10 budete chtít vyzkoušet, je hardwarová QWERTY klávesnice, která je jedním slovem perfektní. Psaní je naprosto precizní, stisk kláves velmi jistý a odezva naprosto bez výhrad. Při psaní navíc můžete využít pokročilé predikce slov, která za vás velmi efektivně dokáže doplňovat diakritiku a vy tak můžete bez problémů psát i dlouhé emaily včetně diakritiky přímo z telefonu aniž byste museli dělat kompromisy. Klávesnice skvěle využívá také samotný operační systém, k dispozici je totiž celá řada klávesových zkratek napříč všemi aplikacemi a přímým zadáváním textu můžete provádět příkazy (call, bbm, tweet...) nebo vyhledávat napříč celým obsahem telefonu.

Zmínit se musíme také o novém operačním systému BlackBerry 10.1, se kterým přichází BlackBerry Q10 na trh. Ten oproti verzi 10.0 přináší několik novinek, mezi kterými je například možnost pořizování HDR fotografií, lepší práce s textem a další. Po zkušenosti s BlackBerry Z10 jsem měl trochu strach, jak bude systém vypadat na podstatně menším displeji o úhlopříčce pouze 3,1 palce, ale mé obavy se naštěstí nenaplnily. Displej je naprosto dostačující a zcela vyhovuje požadavkům, které jsou na BlackBerry Q10 kladeny. Tedy ne multimediální zařízení na sledování filmů a konzumaci spousty obsahu, ale zařízení určené pro pracovní nasazení a perfektní komunikaci. Více se o samotném OS dozvíte například v naší recenzi BlackBerry Z10.

U displeje ještě chvíli zůstaneme, protože to je jeden z velmi zajímavých prvků celého BlackBerry Q10. BlackBerry totiž jako jeden z mála výrobců v Q10 použil displej s technologií Super AMOLED. Důvod? Výdrž. Super AMOLED displeje mají mnohem nižší spotřebu než klasické LCD panely. Samozřejmě mají některé další výhody jako jsou například velice výrazné barvy (někdy až přesaturované) nebo vynikající kvalita černé barvy, na druhou stranu však zaostávají v čitelnosti na slunci nebo kvalitě bílé barvy.

Nicméně je třeba uznat že plán s dobrou výdrží přístroje na jedno nabití se BlackBerry opravdu povedl a samotný displej na tom jistě udělal své. BlackBerry Q10 si díky baterii s kapacitou 2100 mAh, úspornému hardwaru a malému Super AMOLED displeji bez problémů poradí s celodenním náročným provozem, při lehčím využitím pak nemá problém s výdrží dva dny a možná i více. Palec nahoru, že BlackBerry vyslyšelo stížnosti uživatelů u předchozího BlackBerry Bold 9900 a zaměřilo se na výdrž baterie.

BlackBerry Q10 nás v redakci opravdu oslovilo a jsme velmi rádi, že jediný zástupce smartphonu vyšší třídy s QWERTY klávesnicí není žádný nedodělek, ale propracovaný smartphone s mnoha zajímavými vlastnostmi a že zájemci o dobře vybavený smartphone s QWERTY klávesnicí nemusí nijak zvlášť slevovat ze svých nároků na moderní smartphone dnešní doby. V samotné recenzi se můžete těšit na podrobné otestování tohoto přístroje, vaše případné dotazy nám můžete samozřejmě psát do diskuze přímo pod článkem.

Technické parametry BlackBerry Q10

Kompletní specifikace
Konstrukce119,6 × 66,8 × 10,3 mm, 139 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejSuper AMOLED, 3,1" (720 × 720 px)
Fotoaparát8 Mpx (3 264 × 2 448), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm S4 Plus MSM8960, CPU: 2×1,5 GHz, GPU: Adreno 225
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 16 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ano
Operační systémBlackBerry OS 10
Akumulátor2 100 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 3:10 hodin
Dostupnostčerven 2013, 14 700 Kč
Diskuze ke článku
Franta
Proč BB nedává rádio?Dá se alespon dokoupit jako příslušenství?
Martin
Pouzivam ho asi tyden. S tou vydrzi bych to zase tak neprehanel. Realne mi pri mem zaprahu da neco podobneho jako muj druhy telefon (iPhone 5), zatim spise mene. Firmware mi oproti Z10 prijde ponekud nevyladeny (pomalejsi, obcas mirne lagy) a v appstoru chybi dost aplikaci, ktere pro Z10 jsou, ale to se asi zlepsi. Hodne mi vadi, ze rada aplikaci jsou android porty, takze jsou pomalejsi, laguji a nerespektuji GUI BB, ale to je obecny problem nove BB platformy. Tezka volba, mit aplikace z droidu a nebo nemit vubec.
Janko
Kdy bylo melo byt BB Q10 v nabidce operatoru? Je jiz nejaky termin?
Hporez
Udajne ma byt nova platforma BB jiz bez BIS/BES. Skutecne to tak je?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze