BlackBerry ohlásilo vysokou ztrátu a partnerství s Foxconnem

9

Kanadský výrobce mobilních telefonů BlackBerry ohlásil vysokou ztrátu za třetí čtvrtletí roku 2013, která dosáhla celkové hodnoty 4,4 miliardy dolarů, což je zhruba 89 miliard korun. Potvrdily se tak nejhorší předzvěsti a BlackBerry je tedy stále v existenčních problémech. Kromě ztráty ''ostružina'' ohlásila také partnerské spojení s tchajwanskou společností Foxconn.

Nepřehlédněte:

BlackBerry
BlackBerry ohlásilo ztrátu za Q3

Hospodářský výsledek kanadské společnosti BlackBerry za třetí čtvrtletí bohužel není příliš optimistický, celková ztráta dosáhla hodnoty 4,4 miliardy dolarů, což je v přepočtu zhruba 89 miliard korun. Pro srovnání, ve stejném období v minulém roce BlackBerry vydělalo 9 milionů dolarů. Celkové tržby se propadly na 1,19 miliardy dolarů. Původní spekulace hovořily o vyšších tržbách, konkrétně 1,59 miliardy dolarů.

Za poklesem tržeb a tedy celkové ztráty stojí především nejistá budoucnost této firmy. Ta i přes své špatné výsledky nakonec odmítla veškeré dohady o odkupu a místo toho se rozhodla vydat dluhopisy. BlackBerry prodalo za třetí čtvrtletí jen 4,3 milionu chytrých telefonů, z toho pouze 1,1 milionu jsou chytré telefony s novým systémem BlackBerry 10, který měl nastavit zcela nový, úspěšný směr společnosti, místo toho se staly i přes pozitivní recenze zařízení s tímto systémem prodejním i finančním propadákem.

BlackBerry řeší existenční problémy

Špatnou situaci pocítí také samotní zaměstnanci, dojde totiž k dalšímu razantnímu propouštění (40% všech zaměstnanců, což znamená přibližně 4 500 lidí). BlackBerry však také ohlásilo partnerské spojení s tchajwanskou společností Foxconn po dobu následujících 5 let. Společně budou vyvíjet a vyrábět telefony pro rozvojové se trhy. Již na začátku roku 2014 se budou společně soustředit na Indonésii, v první polovině roku 2014 se očekává představení společného nového telefonu na platformě BlackBerry 10.

Zdroje: slashgear.com, pocket-lint.com, theverge.com

Diskuze ke článku
RN
Tak nevím, buď je ten článek starý a nebo ho milý autor jen překopíroval z jiných webů. Podle toho, co píšete by BlackBerry mělo mít už jen cca 2500 lidí, poněvadž před půl rokem to také bylo 4500 lidí a to bylo také 40%. No nějak mě ty počty nesedí.
pedro
Nechapu, co je to za debilni modu, napsat prvni dva odstavce, temer identicke.
Anonymous
Je až neuvěřitelné, jak postupem času klesá hodnota obsahu článků na úkor objemu. Lidé se už vůbec nedozví podstatu věci a zkratky "copy/paste" jsou na denním pořádku... Jedním slovem "Banánová republika"... Promiňte pánové, ale je mi z toho až k bli*í. Ještě, že v době internacionalizace již není problém umět minimálně jeden svět. jazyk a vše si přečíst jinde, kvalitněji, in real time...
Steve
Já si myslím, že za tak malé prodeje může i ta "vizitka" krachující firmy. Kdyby zde nebyla ta pravděpodobnost, že si koupím mobil a za půl roku spolu s firmou skončí i podpora, tak už se Z30ka hřeje v mojí kapse. Blackberry OS 10 je bezesporu něco fantastického.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze