BlackBerry pokračuje v restrukturalizaci a otřásá se v základech

12

Kanadská společnost BlackBerry se otřásá v základech. Po měsících relativního klidu, kdy se BlackBerry snažilo najít cestu, po které by se dostalo pryč ze současných finančních problémů, se nyní konečně začínají dít opravdu výrazné změny. BlackBerry vyměnilo generálního ředitele a následují ho také provozní, finanční a marketingový.

Před několika týdny jsme vás informovali, že BlackBerry již není na prodej a místo toho se dočkalo výrazné finanční injekce ve výši více než jedné miliardy amerických dolarů od klíčových investorů výměnou za konvertibilní dluhopisy se sedmiletou dobou trvání. To je samo o sobě opravdu velký důkaz důvěry ve značku BlackBerry a v celou společnost jako takovou, nic však není takříkajíc zadarmo. Investoři, v čele s finanční skupinou Fairfax Financial Holdings, se rozhodli kompletně přeobsadit nejvyšší vedení. BlackBerry se doslova ostřásá v základech.

Nepřehlédněte:BlackBerry není na prodej: mění vedení a vydává dluhopisy

Při změnách ve vedení totiž nezůstalo pouze u odvolání, nyní již bývalého, CEO Thorstena Heinse, kterého ve funkci dočasně nahradil John S. Chen. Thorsten Heins vedl společnost BlackBerry již od začátku roku 2012 a i když jeho plány zněly velice působivě, nakonec se ukázalo, že Thorsten ve společnosti BlackBerry nezměnil prakticky nic. Firma nedokázala dynamicky reagovat na potřeby trhu a nedokázala efektivně pracovat se zpětnou vazbou od svých zákazníků. Situace se ovšem nyní dramaticky mění - BlackBerry včera vydalo tiskové prohlášení, ve kterém veřejnost informuje o velkých změnách na těch nejvýznamnějších pozicích ve vedení společnosti. Cíl je jasný - oživit ostružinový kolos.

Aktuální modely BlackBerry 10 - zleva modely Z10, Z30, Q5 a Q10

Z BlackBerry tak odchází současný provozní ředitel, Kristian Tear, stejně jako marketingový ředitel, Frank Boulben. Kdo nastoupí na jejich pozice, zatím není známo, rozhodující slovo ve jmenování jejich nástupců však bude mít aktuální CEO John S. Chen stejně jako CEO společnosti Fairfax Financial Holdings, Prem Watsa, který byl jmenován ředitelem a předsedou řídícího výboru a výborů pro kompenzace a nominace. Konkrétní změna je však známá v případě pozice finančního ředitele. Brian Bidulka, který si svou pozici drží již čtyři roky, bude na svém postu vystřídán Jamesem Yershem. Dokáže ukočírovat povoz, který se potácí na okraji propasti?

John S. Chen
John S. Chen, nový CEO společnosti BlackBerry

"Děkuji Kristianovi a Frankovi za jejich úsilí, které do společnosti BlackBerry vložili. Těším se na užší spolupráci s inženýrskými, prodejními a marketingovými týmy po celém světě s cílem pomoci BlackBerry v tomto těžkém období," řekl současný CEO BlackBerry John S. Chen. "Děkuji Brianovi za jeho osmiletou službu pro BlackBerry. Těším se na spolupráci s Jamesem a jeho finančním týmem, se kterými nyní míříme za spuštěním našich plánů vytvořit dlouhodobou hodnotu pro naše akcionáře."

BlackBerry v minulém čtvetletí vykázalo ztrátu téměř jednu miliardu amerických dolarů, která šla na vrub především velkým zásobám modelu BlackBerry Z10, které se nepodařilo s velmi sebevědomou cenovkou prodat. BlackBerry na tento fakt zareagovalo skokovým snížením ceny modelu Z10, uvedlo na trh svou aktuální vlajkovou loď Z30 s mnohem rozumnější cenovou politikou, ale především se jednalo o počáteční impuls pro velké změny, jejichž součástí je také výše popisovaná kompletní obměna vedení společnosti.

Nepřehlédnětě: Video: podrobný přehled novinek v aktualizaci OS BlackBerry 10.2.1

BlackBerry také nadále tvrdě pracuje na svém operačním systému BlackBerry 10. Před několika týdny byla uvolněna velká aktualizace na verzi 10.2, která přináší desítky klíčových novinek a změn, o kterých jsme vás informovali v našem dřívějším článku. Možná ještě významnější update však na uživatele BlackBerry čeká v nadcházejících dnech a týdnech, neboť chystaná verze OS BlackBerry 10.2.1 přináší zásadní inovace týkající se především vylepšeného Android Runtime, které nyní bude moci přímo instalovat Android aplikace stažené do paměti zařízení. Díky tomu BlackBerry nově dokáže pracovat například s obchody s aplikacemi jako je Amazon Appstore nebo 1Mobile Market a s trochou snahy dokonce i Google Play. Více informací o chystané aplikaci najdete ve článku a také v podrobném videopohledu na serveru BlackBerryCzech.

Zdroje: press.blackberry.com

Diskuze ke článku
RN
BlackBerry držím pěsti, aby ty změny jako firma ustála a vrátila se zpět mezi špičku. Bylo by opravdu škoda, kdyby tu BlackBerry nebylo. Sám vlastním Z10 a musím uznat, že bych ji nevyměnil ani za zlaté prase, jsem s ní velmi spokojen a psaní i Hub jsou doslova návykové.
iOSHater
Mě by zejména zajímalo, zdali nakonec dodají i verzi Z10 s LTE na náš trh, když tu ty sítě mají během příštího roku být.
Tomáš b.
Zdravím. Tak Já mám Z10 zatím jen pár dní ale musím říct že už se k androidu nevrátím. Po S3 je tohle naprosto dokonalé. Pro mě.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze