BlackBerry koupilo Secusmart, specialistu na šifrované hovory

37

Kanadská společnost BlackBerry si odjakživa zakládá na bezpečnosti. Jejich MDM řešení BES, nově BES 10, je považováno za nejbezpečnější MDM řešení na světě. Rozšířit portfolio nabízených služeb zaměřených na bezpečnou komunikaci chce BlackBerry díky akvizici společnosti Secusmart, specialisty na šifrované hovory.

Kanadská společnost BlackBerry se v posledních měsících potýkala s mnoha problémy, které by se daly označit dokonce i jako existenční. Nyní se však zdá, že BlackBerry konečně naskočilo na drezínu a pomalu začíná dohánět vlak, který jim před několika lety s nástupem Androidu a iOS ujel. V BlackBerry proběhla masivní reorganizace, tisíce zaměstnanců přišlo o práci, bylo kompletně vyměněno vedení a novým CEO o sobě BlackBerry začíná dávat čím dál hlasitěji vědět. BlackBerry se přestalo snažit stát se masivně rozšířenou značkou, ale uvědomilo si, že na svém písečku toho může dokázat mnohem víc. V oblasti bezpečnosti, firemních MDM řešení a zařízení s hardwarovou klávesnicí je totiž stále mnoho peněz a BlackBerry je v této oblasti opravdu silnou značkou.

Angela Merkelová a její BlackBerry Z10
Angela Merkelová a její BlackBerry Z10

Jendou z nejsilnějších stránek BlackBerry je bezesporu firemní MDM řešení BlackBerry Enterprise Server, nově pak BlackBerry Enterprise Service 10 (BES 10). Řešení BlackBerry je v této oblasti považováno za vůbec nejbezpečnější dostupné řešení, kterému důvěřují mimo jiné i největší světové ropné, energetické a farmaceutické společnosti, všechny země ze skupiny G7, 16 zemí ze skupiny G20 a má na svém kontě největší počet bezpečnostních certifikací včetně certifikace FOC amerického ministerstva obrany. Ne náhodou je tedy BlackBerry bráno jako synonymum pro bezpečnou komunikaci, a proto se pro BlackBerry řešení po aféře s odposlechy americkou NSA nedávno rozhodla například německá vláda. Německo již nasadilo více než 3 000 zařízení s operačním systémem BlackBerry 10 a dalších 20 000 zařízení údajné plánuje nasadit v nadcházejících měsících.

Německo nyní využívá BlackBerry řešení na všech ministerstvech a ve většině vládních agentur a kromě zabezpečené datové komunikace vybavilo zařízení BlackBerry také technologií německé společnosti Secusmart, která se zaměřuje na zabezpečení a šifrování hovorů, textových zpráv a podobně. Řešení Secusmart s balíčkem SecuSUITE for BlackBerry 10 zajišťuje pomocí speciální paměťové karty s vlastním šifrovacím modulem maximální zabezpečení hlasových hovorů, SMS zpráv, emailů a veškeré datové komunikace.

Aplikace SecuVOICE pro BlackBerry 10 a speciální šifrovací karta řešení Secusmart

Společnost BlackBerry využila dobrých zkušeností s řešením Secusmart a jednání vyústila v následnou akvizici této společnosti. BlackBerry tak do svého portfolia přidalo další produkt, díky kterému bude jeho řešení v oblasti bezpečné komunikace ještě atraktivnější. Zájemci tak nyní mohou jednoduše získat kompletní bezpečné řešení od hardwaru, přes celou infrastrukturu až po software. Akvizice je navíc výhodná pro obě strany – BlackBerry získá další úroveň zabezpečení svých produktů a Secusmart získá větší prostor pro rozvoj mezinárodních aktivit a samozřejmě také přístup k výzkumu a vývoji kanadské společnosti. Vzhledem k nedávné dohodě společnosti Apple a IBM, které spolu budou exkluzivně spolupracovat na poli firemních řešení, je toto pro BlackBerry velice důležitý krok, který poskytuje značnou konkurenční výhodu.

Rozhodně to neznamená, že BlackBerry je v tuto chvíli takříkajíc za vodou, stále mu ještě zbývá mnoho práce k tomu, aby se dostalo zpět do stabilních černých čísel a získalo si zpět status společnosti, která je do budoucna stabilní a plně funkční. Přesto se jedná o další pozitivní krok, díky kterému je vidět, že si BlackBerry uvědomilo své silné stránky a začíná s nimi nakládat mnohem lépe, než v minulých letech. Vývoj jde neustále kupředu a všechny technologické firmy se agresivně snaží ukousnout si svůj kus koláče. BlackBerry v minulých letech usnulo na vavřínech, myslelo si, že jejich pozice je neotřesitelná a prakticky zastavilo veškeré inovace. Vrátit se zpět nebude snadné, ale rozhodně BlackBerry držíme palce, protože bychom se opravdu nechtěli dožít doby, kdy na trhu bude na výběr pouze mezi Applem a Samsungem. Nebo vy snad ano?

Zdroje: press.blackberry.com

Diskuze ke článku
bb fall
Co tady zas šíříte za demagogii, že "BlackBerry naskočilo na drezínu a pomalu začíná dohánět vlak", pane Dalekoreji? Podle výsledků za 2Q 2014 naopak BlackBerry opět drtivě propadlo a aktuálně má třní podíl jen 0.6%, zatímco minulý rok to bylo ještě 2.4%! Prodali 1,9mil ks, ale před rokem to bylo ještě 5,7mil ks!
Mudr.Kozina
Sakra! zacinam vazne premyslet o BB Q5,,jejich zabezpeceni je na vysoke urovni. Momentalne jsem uzivatel androidu uz 5 let. .System BB10 je dobre odladen a cena Q5 Je super. ..
Ondřej Kalman
Ondřej Kalman
Problém BB je, že zaměření na firemní a státní sféru jim bussines neutáhne, tam se telefony točí s mnohem delším než dvouletým cyklem. Jednotlivci si jejich telefony nekoupí, protože jim víc jak o bezpečnost jde o širokou paletu aplikací, kterou BB nemá.
BlackBerry
no Blackberry klade velky duraz na bezpecnost. A bere to poradne od podlahy. Nejdrive je potreba aby BB nemel jen tak nekdo cili snizit trzni podil na minimum idelane skokove z nejakych 30% na 2,4 a z roku na rok na 0,6 procenta. A pak sifrovat hovory. :-). Dopadne to tak, ze BB bude mit jen 5 lidi a tio budou v max bezpeci

Bezpecnost zajistena

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze