Bitva displejů: Xperia S Vs. Galaxy Nexus a Galaxy Note

Kvalita současných displejů ve smartphonech se lepší takřka každým měsícem a my už se nemůžeme dočkat, až dosáhne potenciálu FullHD. Letošní rok v tomto směru značně napomůže, což dokazuje například model Sony Xperia S se displejem s vysokou jemností. Na trhu jsou však již nyní velmi kvalitní displeje, jež patří mimo jiné modelům Galaxy Nexus a Galaxy Note. Pojďme si je tedy srovnat.

Rozlišení všech tří displejů se pohybuje takřka na jedné hranici a zcela pochopitelně má tedy s ostrostí převahu ten, jehož úhlopříčka je menší. V tomto případě se jedná o Xperii S, která se může pochlubit TFT displejem s úhlopříčkou 4,3 palce a rozlišením 1280 x 720 pixelů. Displej nabízí úžasnou 342 pixelů na palec, což je nejvyšší úroveň ze všech tří přístrojů. Barevná paleta Xperie S má však tendenci přiklánět se k více chladné, namodralé straně, což sice přidává přirozenosti, ale ubírá na živosti.

Oba přístroje od Samsungu se chlubí Super AMOLED displejem, s jehož úrovní kontrastu a živostí barev se v současné době nemůže srovnat žádný jiný, včetně toho z Xperie S. Galaxy Nexus nabízí úhlopříčku 4,65 palců a rozlišení 1280 x 720 pixelů, zatímco Galaxy Note povyšuje na 5,3 palců a 1280 x 800 pixelů. Ze všech tří displejů je však právě Note tím nejhrubějším (pokud se to tak dá vůbec nazvat), jelikož na největším displeji vykazuje takřka stejné rozlišení, jako ostatní dva konkurenti.

Jak můžete vidět v přiložené galerii, Super AMOLED zcela jasně vítezí v pozorovacích úhlech, sytosti a kontrastu, čímž se ostatně tento typ displejů také prokalmuje nejvíce a Xperia S se mu nepřiblíží ani na míli. Na druhou stranu jsou občas barvy výrazně přesycené a chladnější podání Sony má přirozenější zobrazení. TFT displej je úspornější také při častém zobrazení bílé barvy, například při prohlížení webu. Níže přinášíme srovnání displejů všech soutěžících. Který preferujete vy?

Jenom taková drobnost na závěr. Všimněte si, že na prototypu Xperie S ještě nalezneme nad displejem hrdé označené Sony Ericsson, přičemž v sériové verzi se na tomto místě nachází jen logo Sony.

Xperia S uprostřed, Galaxy Note povětšinou zprava.

Zdroje: xperiablog.net

Diskuze ke článku
Romualdo
Dobrý den,
velmi pěkné srovnání HD displejů.
Mně osobně lahodí oku nejvíce displeje SA, mám rád jejich barevnost, trochu mi vadí ta chladnost a pozorovací úhly displeje Sony Bravia.
Ale mám za to, že na přímém slunečním světle bude lepší displej Sony Bravia.
Chtělo by to do budoucna srovnání všech nej displejů ve všech světelných podmínkách (SA+, NOVA displej od LG, LCD Sony Bravia, nějaký IPS).
Určitě bude velmi zajímavý letošní rok v podání nových displejů Sony WhiteMagic, Samsung Super Amoled III, LG Ultra Amoled a další, které už konečně budou lépe čitelné na slunci;-)
peter
NOTE jednoznečný vitaz, či už podanie bariev, pozorovacie uhly alebo rozlíšenie.
Michal
Tak s amoledy na sluníčku problém nemám, ale teď mám nexus a některý vlastnosti tohoto displeje mi vadí. Umí černou, ale zase bílá je hnus, má problém se zobrazením šedé plochy, jsou tam jakoby šmouhy a to jsem měl u všech těchto displejů.Předtím jsem měl note a celkově byl jeho displej lepší, než u nexusu. A jsem zvědav, jestli se časem nevypálí horní, nebo spodní lišta, jak se mi to stalo u sgs2. Docela mně mrzí, že samsung tentokrát udělal verzi s lcd displejem, asi bych ho bral víc.
Michal
Pardon, neudělal verzi s lcd tam mělo být.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze