Bezpečí v aplikacích nám není cizí, za větší si i připlatíme, ukázal průzkum

10

Bezpečnost mobilních operačních systémů a v návaznosti samozřejmě také aplikací je čím dál důležitější. Nedávno proběhnutý průzkum globální asociace MEF ukázal, že například 41 % uživatelů sdílí své osobní údaje pouze z donucení. Téměř polovina uživatelů by si navíc byla ochotna připlatit za bezpečnější aplikace, které ochrání jejich citlivé údaje. Více než pětina uživatelů pak nečiní žádná opatření k zabezpečení svého zařízení.

MEF

Globální obchodní asociace Mobile Ecosystem Forum (MEF) ve spolupráci se společností AVG Technologies oznámila výsledky své studie Global Consumer Trust Report, která každoročně zkoumá postoje a trendy spojené s ochranou soukromí a zabezpečením mobilních technologií na vzorku více než 5 000 uživatelů z osmi zemí po celém světě.

Studie Global Consumer Trust Report 2016 odhalila, že více než jednu třetinu (36 %) spotřebitelů od stahování a používání více mobilních aplikací a služeb odrazují obavy o soukromí a zabezpečení. Důvěra uživatelů tedy v každoročních průzkumech již počtvrté figuruje jako hlavní bariéra pro růst mobilního ekosystému. 52 % respondentů v osmi zemích podezřelé aplikace odstraňuje, více než třetina (38 %) je přestane používat a pětina (21 %) zanechá negativní hodnocení nebo varují své známé.

Navíc je čím dál tím méně uživatelů ochotno sdílet své osobní údaje s poskytovateli mobilních aplikací a služeb. V roce 2013, 21 % dotázaných uvedlo, že jim nikdy nevadilo tyto informace zanést do aplikace. O dva roky později, v roce 2015 toto číslo spadlo na pouhých 6 %. Přitom počet těch, kteří sdílejí své osobní údaje neradi a jen protože to aplikace vyžaduje, vzrostl na 41 % z loňských 33 %.

Téměř polovina respondentů (47 %) by pak byla ochotna si připlatit za aplikace, které by garantovaly, že sebrané informace nebudou sdílet se třetími stranami. 17 % dotázaných by pak za aplikaci rádo zaplatilo více než 10 % navíc, pokud by měli jistotu, že jsou jejich údaje chráněny.

Když dojde na zabezpečení mobilních zařízení, 23 % uživatelů, kteří své přístroje chtějí zabezpečit, tak činí více než jednou metodou, přičemž použití biometriky vzrostlo z roku na rok ze 7 na 11 %. Nicméně 21 % respondentů studie MEF stále neplánuje učinit žádné kroky k zabezpečení svého zařízení, což naznačuje, že osvěta uživatelů má před sebou stále ještě spoustu práce.

Zdroj: Tisková zpráva MEF

Diskuze ke článku
satai
1. Vazne AVG? Proc je nekdo bere vazne po tom vsem, co za posledni roky delali?
2. Je velky rozdil mezi tim, co lide rikaji, a tim, co delaji. S timhle omezenim metodiky bych celkem pocital, nez bych delal zavery.
Daniel Kmec
Daniel Kmec
väčšina ľudí má android = väčšine ľudí je bezpečnosť u P.R.D. el e
Daniel Kmec
Daniel Kmec
otvorenosť systému - otvorenosť vírusom, ostatné OS nie sú uzavreté len tak zo srandy
Petr
AVG ? Směšná firma co sama podvádí uživatele a cucá jejich data.
Rozdíl mezi nebezpečnými/ škodlivými programi a AVG ? U AVG za to ještě zaplatíte. ;)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze