Apple žaluje Samsung za kopírování designu

3

Design dnešních dotykových smartphonů se často liší pouze v několika málo detailech. Není proto divu, že se může čas od času objevit i nějaká ta žaloba za kopírování designu. Podobnou žalobu podal minulý pátek u soudu i Apple na Samsung. Co je jejím předmětem?

Výrobce Apple se rozhodl podat na jihokorejský Samsung Electronics žalobu na ochranu duševního vlastnictví - zneužití ochranných známek, průmyslových vzorů a patentů chránících design. Apple v žalobě napadá kopírování designu svých smartphonů a tabletů, konkretně iPhonu a iPadu. V hledáčku právníků Apple se tak objevují výborně prodávaný Samsung Galaxy S 4G, ale také i modely Epic 4G, Nexus S a také nejmenší tablet Samsung Galaxy Tab (starší 7 palcový).

TIP: Recenze Samsung Galaxy Tab: recenze příjemného společníka

Tablety Apple iPad vs. Samsung Galaxy Tab

O tom, na kolik si jsou mobilní telefony od Applu a Samsungu podobné, se můžete přesvědčit na následujících fotografiích. Uznat se musí jedna věc. Příchodem iPhonu na světový trh došlo k tomu, že všichni výrobci začali usilovně pracovat a následně produkovat dotykové telefony, které si jsou tak trochu všechny podobné. Samsung je však znám tím, že se svým designem mnohdy snaží opravdu silně přiblížit a některé výrobky ty jablečné opravdu připomínají.

TIP: Recenze Apple iPhone 4 – Napočtvrté a úspěšně?

Pohled na Samsung Galaxy S, Apple iPhone, Samsung Epic 4G, Samsung Nexus S

Žaloba poukazuje na shodnost v designových prvcích jednotlivých mobilních přístrojů, vzhledu ikon v uživatelském prostředí a dokonce i balení samotných zařízení. Samotný Apple prohlásil: „Místo toho, aby se Samsung věnoval zdokonalování a vývoji vlastní technologie a jedinečnosti svých chytrých telefonů a tabletů, rozhodl se jít cestou zkopírování Apple technologie, uživatelského prostředí a celkového inovativního stylu".

Srovnání patentů Apple a Samsungu

Na celém sporu je delikátní jedna věc. Samsung totiž zásobuje Apple řadou součástek (např. procesory) a představa, že by najednou došlo z důvodu soudních tahanic k omezení či dokonce přerušení dodávek se nezdá příliš reálná. Pro Samsung by to byla citelná ztráta, vždyť v roce 2010 patřil Apple k předním odběratelům.

TIP: Recenze Samsung i9000 Galaxy S: král je mrtev, ať žije král

Samsung nějakou dobu na žalobu nereagoval, ale to se nyní změnilo. Samsung kontruje rovněž žalobou a pro změnu opět na ochranu vlastního duševního vlastnictví. Samsung v prohlášení napadá Apple za porušení několika vlastních patentů a iniciuje žalobu navzdory spolupráci, která mezi těmito dvěma světovými giganty v dodávkách komponentů nadále existuje.

Bude velmi zajímavé sledovat, jak se celý tento soudní spor bude nadále vyvíjet a zda dojde mezi těmito rivaly k nějaké rozumné dohodě. Je velmi pravděpodobné, že celý spor skončí mimosoudním finančním vyrovnáním, jak je v těchto případech obvyklé.

Zdroje: engadget.com, mobileburn.com

Diskuze ke článku
Santini
„Místo toho, aby se Samsung věnoval zdokonalování a vývoji vlastní technologie a jedinečnosti svých chytrých telefonů a tabletů, rozhodl se jít cestou zkopírování Apple technologie, uživatelského prostředí a celkového inovativního stylu" :D Místo toho aby se Apple začal zdokonalovat a přišel konečně s nějakým novým nápadem a nestavěl pouze na tom, že podle něj začali ostatní dělat dotykové telefony takové, jak je známe dnes, tak tady bude bazírovat na naprostých bezvýznamných "kravinách" a otravovat ostatní výrobce. Ten Apple už neví, jak znepříjemňovat život konkurenci, raději by měl udělat konkurenceschopný přístroj, který by si koupil i někdo jiný, než "zazobanej blbeček" co tomu vůbec nerozumí. Upřímně, nikdo jiný si "jabko" koupit nemůže.
Martin
Přesně tak a je divný ,že žaluje po takový době, vždyť galaxy se prodává 3/4 roku, spíš je to o závisti, že s tím samsung slaví úspěchy. Navíc u galaxy S podoba je , ale nexus je designově úplně jiný, to už můžou rovnou žalovat jablotron. Špičkové modely samsung, ale například i HTC nebo sony ericsson iPhone hravě překonávají, tam bych hledal skutečnou příčinu nepříčetnosti applu.
Dejva
Přesně, jak tady píšete. Nejde o nějaké kopírování, ale o neschopnost Applu udělat nějaký konkurence schopný přístroj (ať už jde o cokoliv), takže proč to nezkusit takto...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze