Apple ve svém vyjádření brání bezpečnost iOS, Google podle něj šíří strach

9
Apple ve svém vyjádření brání bezpečnost iOS, Google podle něj šíří strach
Fotografie: apple.com
  • Apple tvrdí, že dopady chyby nebyly tak masově zneužívané, jak prezentuje Google
  • Zpochybňuje také uvedený časový rámec

Mezi dvěma giganty na poli operačních systémů pro mobilní telefony se opětovně rozhořel spor. Jeho podstatou je zjištění týmu Google Day Zero, že iPhony šlo napadnout pouhým navštívením závadné stránky. I když Google spustil projekt hlavně pro odhalování bezpečnostních chyb ve svých produktech a také k obecnému zvýšení bezpečnosti elektronického světa, tak zásadní zjištění neváhal využít ani v marketingové kampani.

Apple se totiž chlubí vysokým stupněm zabezpečení svých produktů. Proto se Apple ve svém tiskovém prohlášení ohradil proti některým faktům a způsobům jejich prezentace.

Je potřeba říci, že tento sofistikovaný způsob útoku byl vysoce cílený a nedošlo k jeho masovému zneužívání, jak bylo popisováno. Součástí útoku byl méně než tucet webových stránek s obsahem, který byl zaměřen na ujgurskou komunitu. I bez ohledu na velikost útoku bereme všechny bezpečnostní otázky extrémně vážně. Příspěvek Googlu, který byl zveřejněn 6 měsíců po vydání oprav, vytváří mylný dojem masového zneužívání ke sledování celých skupin obyvatel v reálném čase. To má za cíl vzbuzovat strach ve všech uživatelích iPhonů, že jejich zařízení bylo kompromitováno. To se však nestalo.

Apple rovněž zpochybňuje časový rámec, který předkládá Google: „Dále podotýkáme, že toto bezpečnostní riziko existovalo pouze po krátký čas, nikoli celé dva roky, jak naznačuje Google. K opravě došlo v únoru, díky extrémnímu nasazení našich vývojářů pouhých deset dní od nahlášení chyby. K tomu by došlo, i kdyby Google chyby neodhalil.

Ve zbytku prohlášení Apple vysvětluje, že zabezpečení je „nikdy nekončící cesta“. I přes odhalené chyby je bezpečnost iOS bezkonkurenční, a to díky neustávající práci vývojářů, kteří mají pod kontrolou jak hardware, tak software. Apple dále slibuje, že v tomto snažení nebude polevovat.

Diskuze ke článku
End
Ještě aby Apple si svoje chyby nevyvracel a neříkal že jsou bez chyby ani chybu neumí uznat a to je důvod proč nenávidím Apple ten vše svede na druhé.. banda lhářů a podvodníků.
OSN
Jak už si všimlo dost lidí: zapomněli zmínit, že pachatel je Čína.
Me
"K opravě došlo v únoru, díky extrémnímu nasazení našich vývojářů pouhých deset dní od nahlášení chyby. K tomu by došlo, i kdyby Google chyby neodhalil.“
Mám to chápat tak, že o chybách už věděli?
Ondrej Nekola
Ondrej Nekola
Taky zapomněli Google resp Proj. Zero poděkovat.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze