Apple prohrává soudy po celém světě. Patentová válka se obrací?

17

Armádě právníků ve společnosti Apple pomalu začíná docházet dech. Zdá se, že přecenila své síly. Rozehrála partii v patentové válce, která ale může skončit pro Apple velkou prohrou. V poslední době začíná prohrávat v mnoha soudních sporech, kde si ještě donedávna byla jistá úspěchem.

V posledních týdnech jste mohli zaznamenat, že soudní spory, které firma Apple vede proti jiným společnostem se obracejí v její neprospěch a patentová válka pro ni může skončit zle. Tam, kde Apple čekal jasné vítězství, se situace začíná komplikovat a ani miliardy dolarů na účtech mu nedopomůžou k úspěchu. Vzal si Apple do úst příliš velké sousto, se kterým se nyní nedokáže poprat? Podívejme se na některé kauzy, kde v posledních týdnech Apple zaznamenal neúspěch.

Apple nebude moci v Číně prodávat iPad?

Když minulý rok začal Apple v Číně prodávat tablet iPad, snažil se v této asijské zemi samozřejmě zaregistrovat stejnojmennou ochranou známku, kterou vlastnila společnost Proview Technology. Ta v minulosti pod stejným názvem vlastní tablet prodávala, ale nebyla s ním úspěšná (stejně jako většina výrobců v té době). Dohodl se s její pobočkou na Tchajwanu o právu název iPad používat (v přepočtu zhruba pouze za milion Kč), ale čínská pobočka tuto dohodu neuznala a se společností Apple se začala soudit.

iPad 2

Výsledek soudního sporu je takový, že lidový soud ve Shenhzenu (jedno z největších čínských měst) prohlásil, že majitelem značky iPad je stále společnost Proview Technology. Ta následně požádala o okamžitý zákaz prodeje iPadu v regionu Shenhzenu. Pokud uspěje, hodlá tento zákaz požadovat pro celou Čínu. Pro Apple by to bylo velmi nepříjemné, Čína je přece jen hodně velký trh. Nedá se očekávat, že by Apple svůj tablet přejmenoval. Buď na prodej iPadu v Číně rezignuje (což je pro něj sice nepříjemné, ale v žádném případě to není likvidační), nebo se bude snažit s Proview Technology finančně vyrovnat, což by ho ale vyšlo určitě na několik miliard dolarů.

Bude iPhone a iPad zakázaný i v Německu?

Německý soud v Mannheimu 9. prosince 2011 rozhodl, že Apple nesmí v Německu prodávat telefony iPhone (3G, 3GS, 4) a tablety iPad a iPad2. Podle rozhodnutí soudu porušuje evropský patent 1010336 (B1) zaregistrovaný společností Motorola. Apple se dle očekávání odvolal a v únoru příštího roku se očekává odvolací řízení.

Soud v Mannheimu rozhodl ve prospěch Motoroly

Žaloba o zákaz prodeje Samsung Galaxy Tab 10.1 v Austrálii nevyšla

Určitě víte o tom, že Apple v Německu vyhrál soudní spor, kterým docílil zákaz prodeje tabletu Samsung Galaxy Tab 10.1. O to samé se Apple snažil i v Austrálii, kde ale narazil. V létě tohoto roku sice soud v Austrálii zakázal prodej tabletu Galaxy Tab, ale nyní otočil a rozhodl o ukončení předběžného opatření, zakazující tento prodej. Stejně jako v případě Německa si Apple stěžoval na to, že tablety Galaxy Tab porušují jeho patenty. Australský soud ale shledal, že Apple pro toto tvrzení nemá dostatek důkazů.

Je opravdu iPadu tolik podobný?

Pokud by Samsung stejně jako v Německu spor prohrál, patrně by zákaz obešel upravenou verzí tabletu, který se jmenuje Galaxy Tab 10.1N. Oproti tomu původnímu se sice liší jen v detailech, ale hlavní je, že zákaz prodeje pro něj neplatí.

Apple si zadělal na problém i ve Španělsku

Apple se ohledně tabletů nesoudí jen s giganty, jako je Samsung, ale políčeno měl i na malou španělskou společnost NT-K, která chystala uvést do prodeje vlastní tablet NT-K Pad A91. Těžko říct, proč se zaměřil právě na tuto společnost, a ne na očividné čínské plagiátory. Zřejmě to má spojitost s mnohem lepší vymahatelností práva v evropské unii než v Číně. Ovšem tato společnost si to nenechala jen tak líbit a nakonec vyhrála. Španělský soud rozhodl, že žádné patenty Applu neporušila a Apple musí platit soudní náklady.

NT-K Pad A91 má do iPadu daleko

Proti nařčení Apple se NT-K chystá samozřejmě bránit žalobou kvůli porušení dobrého jména a pověsti společnosti a je velmi pravděpodobné, že ji vyhraje.

Kdo z nich bude vítěz?

Bude zajímavé sledovat, jak právní válka dopadne a zda Apple skutečně nakonec odejde jako ten poražený na mnoha frontách.

Zdroje: engadget.com, engadget.com, engadget.com, engadget.com

Diskuze ke článku
Michal
Jen dobře když Apple dostane pořádně přes prsty, kdyby radši uváděl nové modely na trh , zatím jen vylepšuje staré.
Neo
jojo jen tak dal, mozna si to priste rozmysli az zas bude mit tendenci porazet konkurenci u soudu a ne na poli technologie.
Radim
Apple přece poráží konkurenci na poli technologií, designu a kvality, proto se ho taky snaží kde kdo kopírovat.
Antonín Slejška
Apple se ale nevzdává a spojil se s patentovým trollem, na kterého převedl své patenty, aby ten útočil na konkurenční firmy místo něj. Je to pro Apple zřejmě mnohem méně riskantní, viz: http://techcrunch.com/2011/12/09/apple-made-a-deal-with-the-devil-no-worse-a-patent-troll/

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze