Apple prohrál u čínského soudu patentový spor o Siri

6

Čínské společnosti jsou známé tím, že příliš duševní vlastnictví neřeší a okopírují úspěšné výrobky. Přesto čínský soud v Pekingu vynesl verdikt, který přidělá vedení společnosti Apple nejednu vrásku. Podle rozsudku porušil americký výrobce patenty šanghajské společností Zhizhen na technologii rozpoznávání řeči.

Toho se měl Apple dopustit jejím použitím ve své virtuální asistentce Siri. Společnost Zhizhen Internet Technology zažalovala Apple pro porušení duševního vlastnictví již v roce 2012, na což Apple odpověděl protižalobou nejen na Zhizhen, ale i na čínský Úřad průmyslového vlastnictví, a u soudu se domáhal zrušení patentu čínské firmy. K jeho smůle však soud první instance rozhodl, že Zhisen má na patenty skutečně právo.

Virtuální asistentka Siri

TIP: Siri už nemá přídomek Beta, změna přichází s iOS 7

Apple se proti rozhodnutí hodlá odvolat k vyššímu soudu. „Bohužel jsme si nebyli vědomi patentu Zhizhenu, než jsme zavedli Siri, a nevěříme, že jsme použili tento patent,“ komentoval rozsudek čínský mluvčí Applu. Firma se nicméně nebrání ani rozumné debatě se Zhizhenem. Vzhledem k velikosti čínského trhu a k tomu, že má Siri ústřední roli v mobilním ekosystému Applu, je přitom pro výrobce rychlá dohoda s čínskou firmou jedinou schůdnou cestou, jak celou záležitost řešit.

Zdroje: reuters.com, slashgear.com