Apple macOS High Sierra je tu: působivá evoluce jablečného systému

Apple macOS High Sierra je tu: působivá evoluce jablečného systému
  • Apple na dnešní keynote představil novou verzi systému macOS
  • Nese název High Sierra a přináší mnoho vylepšení, hlavně na pozadí
  • Urychlí běžné úkony a znatelně vylepší předinstalované aplikace

Nová verze systému macOS se názvem příliš neliší od svého předchůdce. Před Sierru Apple jen dosadil „High“ a nová verze je na světě. Ač může název napovídat, že vylepšení není mnoho, opak je pravdou. Apple zapracoval především na vnitřních záležitostech, se kterými se uživatel setkává nejčastěji. High Sierra bude rychlejší, svižnější při duplikaci souborů, nabídne vylepšené předinstalované aplikace a mnoho dalšího.

Souborový formát APFS

Čtyři písmenka, která mění mnohé – to je APFS. Apple nasadil nový souborový formát, o kterém se již delší dobu spekulovalo. Tato novinka například umožní to, že duplikování náročných videosouborů potrvá minimum času oproti dnešním standardům. Apple novinku demonstroval na duplikaci několika velkých videosouborů, kdy u staré verze proces trval něco okolo 10 vteřin a po updatu zabral necelou vteřinu! I když jde na první pohled o drobnost, rychlejší přesun různých souborů napříč systémem ocení všichni – nejenom uživatelé, kteří často manipulují s objemově náročnými soubory. Nový souborový formát bude také bezpečnější, neboť ochrání data před nechtěným zničením.

High Sierra

Safari

Velkého vylepšení dozná také prohlížeč Safari. I nadále trhá rekordy v rychlostech a nová verze bude o desítky procent rychlejší než Chrome. Kromě toho Safari ve verzi High Sierra posílí také bezpečnost, když bude blokovat sledování stránek (cílené sledování), které vám následně vnucují svůj obsah napříč celým webem. Užitečnou novinkou je i funkce, která na pozadí blokuje automatické spouštění zvuků a videí. V Safari bude vždy nutné nejdříve povolit, že máte o přehrání daného obsahu zájem a až v návaznosti na tento příkaz se obsah spustí.

Safari

Photos

Vylepšení se dočkala také aplikace Photos, respektive Fotky. Ta nově poskytne pokročilé možnosti úprav, které se budou rovnat vyspělým grafickým editorům. Ne, že by snad Apple měl v plánu konkurovat Photoshopu, avšak pokud se uživatel „bude cítit“, může se vrhnout do složitějších editací.

High Sierra

A další...

Vylepšení se týkají i dalších aplikací. Například Mail bude mnohem šetrnější na paměť a zabere o 35 % méně místa než v současné době. Rovněž bude lépe zacházet se zobrazením a při roztažení na celou obrazovku vám pomůže režim SplitView, jenž elegantně rozdělí část s e-maily a část, ve které e-maily připravujete. Apple nezapomněl ani na Final Cut Pro X, který bude podporovat zpracování sférických videoklipů.

I když to na první pohled nevypadá, High Sierra přináší velkou porci vylepšení pro všechny uživatele. První beta verze pro registrované vývojáře bude dostupná již dnes, Public beta později v tomto měsíci. Konečné verze se jako vždy dočkáme během podzimu.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze