Apple má problém. Německý soud zakázal prodej některých iPhonů

12
Apple má problém. Německý soud zakázal prodej některých iPhonů
Fotografie: Lukáš Sál, mobilenet.cz
  • Qualcomm dosáhl dílčího vítězství ve sporu s Applem
  • Německý soud vydal na základě porušení patentů zákaz prodeje iPhonů 7 a 8
  • Apple však již pracuje na odvolání

Není to tak dlouho, kdy se Apple dostal do problémů na velkém čínském trhu a stál za nimi Qualcomm. Tehdy Qualcomm u nejvyššího soudu v Kalifornii prohlásil, že Apple odcizil rozsáhlé množství utajených informací v rámci obchodního tajemství za účelem zlepšení výkonu čipů konkurenčního Intelu. Výrobce procesorů rovněž uvádí, že Applu dal přístup k důvěrným materiálům pod striktně ujednanými podmínkami, které dovolaly tyto informace využít pouze u zařízení Qualcomm, což Apple porušil. Jednalo se však o softwarový problém, který se Applu podařilo aktualizací vyřešit a rozhodnutí soudu odvrátit. iPhony se tak na čínském trhu mohou prodávat dále.

Dnes ráno však pro Apple přišla další rána. Německý soud v Mnichově řešil žalobu společnosti Qualcomm, která se týká Applem porušovaných patentů. Jedná se o údajně o technologii úspory energie, která je nasazena v čipech, jež Apple používá. Ty Applu dodává společnost Qorvo, která však uvedla, že využívá odlišný způsob úspory energie. Qualcomm se domnívá, že tuto skutečnost nelze obcházet pouze softwarovou úpravou. Qualcomm nyní musí zaplatit dluhopis ve výši 66,8 miliónů eur ohledně patentů. Uhrazením by vstoupilo rozhodnutí soudu v platnost. Společnost vyrábějící procesory oznámila, že tak v následujících dnech hodlá učinit.

Aktuálně se však Apple musí zařídit dle soudního rozhodnutí a stáhnout iPhone 7 s iPhone 7 Plus a iPhone 8 s iPhonem 8 Plus ze svých kamenných obchodů po celém Německu. Konkrétně se jedná o celkem 15 poboček, ve kterých uživatelé zmíněné modelové řady již neuvidí. Soudní rozhodnutí se netýká letošních modelů Xs, Xs Max a Xr, které budou prodávány bez omezení. Současně také dodejme, že Apple nebude čekat se založenýma rukama a proti rozhodnutí soudu se hodlá odvolat. Němečtí zákazníci však o iPhony 7 a 8 zcela nepřijdou. Budou moci být nadále prodávány prostřednictvím nezávislých obchodů či operátorů.

Diskuze ke článku
Blue Sun
Blue Sun
Tohle se vcelku dalo čekat... Zajímalo by mne, jak Applu chutná jejich vlastní medicínka. Zjevně moc ne.
ZakazatIPHOnE
Už jim teče do bot, sladká pomsta huawei udeřila ????????????
Offečka Jablečna
tak jasně, když to nemůžou s Applem vyhrát obchodně, tak si najmou právníky, podplatí soudce a budou trollit .. měli by zakázat hlavně tady ty čínský špionážní sračky
skacelp
Hlavně, že se v USA křičí ohledně kopírování ze strany čínských výrobců. Jak typické pro USA! Zloděj křičí chyťte zloděje. A stejné je to i v případě obvinění firem Huawei a ZTE ohledně krádeží dat! USA jsou zlem tohoto světa!

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze