Apple prodal o něco méně iPhonů, přesto vydělal více

12
Apple prodal o něco méně iPhonů, přesto vydělal více
Fotografie: apple.com
  • Applu se v uplynulém čtvrtletí podařilo prodat 50,76 miliónů iPhonů
  • Jde o meziroční pokles, ještě méně se pak daří iPadům
  • Čistý zisk společnosti však vzrostl, zejména díky službám

Apple k poslednímu březnu tohoto roku završil 2. fiskální čtvrtletí, což znamenalo jediné – zhruba do měsíce se dočkáme tiskové zprávy hodnotící finanční a prodejní výsledky. Všechny patrně nejvíce zajímají prodeje iPhonů. Těch Apple během prvních třech letošních měsíců prodal 50,76 miliónů, což úplně dobrá zpráva není. Mezičtvrtletní pokles se po Vánocích dal očekávat, jenže prodeje mírně klesly také v meziročním srovnání, byť jde jen o 1 % a rozdíl několik set tisíc kusů.

Tim Cook, CEO Applu, tuto skutečnost komentoval tím, že jsme aktuálně svědky jakési pauzy v kupování nových iPhonů. Důvodem má údajně být až nezvykle mnoho spekulací nad budoucími modely, které slibují zásadní změny a někteří uživatelé tak prý vyčkávají. Stabilně se příliš nedaří iPadům, počty prodaných kusů nadále klesají a aktuálně jich Apple prodal jen 8,9 miliónů, oproti více než 10 miliónům za stejné období v loňském roce. O něco příznivější je situace u počítačů Mac, jejichž meziroční prodeje narostly o 4 % na 4,2 miliónů kusů.

prodeje 2Q 2017 (mil.) prodeje 2Q 2016 (mil.) meziroční změna
iPhony 50,76 51,2 - 1 %
iPady 8,92 10,25 - 13 %
Macy 4,2 4,03 4 %

Čím se Apple však rozhodně může nadále chlubit, jsou jeho tržby a čistý zisk. Americká společnost za čtvrtletí utržila 52,9 miliard dolarů, což je o 5 % více než loni, kdy byly tržby zhruba ve výši 50,5 miliard dolarů. Vzrostl také čistý příjem, a to z 10 na 11 miliard dolarů. Nyní se jistě nabízí otázka, jak to Apple dělá. Největším podílem se na jeho finanční situaci podílí iPhony a ty tentokrát neposilovaly. Ani další hardware nemůže stát za lepšími finančními výsledky. Prvním důvodem vyšších tržeb je kladné přijetí červených iPhonů, což řekl sám Tim Cook, a současně i 2% navýšení průměrné ceny zařízení.

2Q 2017 (mld. dolarů) 2Q 2016 (mld. dolarů)
Tržby 52,9 50,56
Čistý zisk 11 10

Druhým důvodem pozitivních finančních výsledků jsou služby Applu. Ať už jde o běžný software nebo službu Apple Music, platících zákazníků přibývá a Applu se plní jeho konto. Za uplynulé čtvrtletí vynesl segment služeb Applu přes 7 miliard dolarů, což je 18% meziroční nárůst. Apple čísla doplnil i informací, že v posledním čtvrtletí evidoval historicky nejvyšší počet nových platících zákazníků.

Zdroj: tisková zpráva

Diskuze ke článku
Lukáš
Tak iphone 7 byl leda k nasr..... Třetí rok stejný design, jediná novinka je kapacitní tlačítko a odstranění jacku. Tohle koupily jen opravdové nemyslící ovce. Apple záměrně neuvádí počty jednotlivých prodaných modelů, protože by se ukázalo jaké iphony vlastně prodává. Ty čísla udělaly iphony 6S a SE, sedmička se prodává snad ještě hůř jako 6S. Jejich služby úzce souvisí s jejich zařízenímy a když bude klasat prodej, půjdou dolů i tržby ze služeb. Jsem zvědavý co bude letos, třeba mě Apple překvapí a já se k iphonu vrátím.
Pesedm
Apple zachraňují prodeje starších verzí. Pokud nevydají nějakou fakt inovaci tak půjdou postupně dolů.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze