Jak využít AI aneb umělá inteligence od Huawei pomáhá číst neslyšícím dětem

1
Jak využít AI aneb umělá inteligence od Huawei pomáhá číst neslyšícím dětem
  • K používání není potřeba vlastnit smartphone značky Huawei
  • Aplikace bude zdarma ke stažení v Obchodu Play a v Huawei AppGallery

Osvojit si schopnost číst v dětství dělá potíže nejednomu žákovi. Několikanásobně složitější to však mají děti neslyšící, které si nemohou vytvořit vazbu mezi slovy a jejich zvukové podobě, neboť ji nikdy neměly šanci poznat. Vidí tak pouze shluk čar a znaků. Navíc často ani jejich okolí, včetně vlastních rodičů, znakovou řeč neovládá a vše se ještě víc komplikuje. Slyšící lidé si totiž obvykle čtená slova nejprve převedou do jejich fonetické podoby a podvědomě si je „přehrají“ v hlavě, neslyšící nikoliv.

A to je něco, s čím se snaží bojovat Huawei pomocí aplikace StorySign. Aplikace funguje jednoduše – fotoaparát telefonu s nainstalovanou aplikací namíříte na dětskou knihu a následně využijete umělou inteligenci k tomu, aby přeložila jednotlivá slova do znakového jazyka. Roli tlumočnice zastává animovaná postavička jménem Star, která byla navrhnuta designerským studiem, jež stojí za tvorbou Wallace a Gromita. Úkolem Star je zastat roli staršího sourozence, který děti provede příběhem v knize. Kromě pomoci dětem s učením psaných slov se mohou zároveň rodiče přiučit něco ze znakové řeči.

Aplikace bude zdarma ke stažení v Obchodu Play a v Huawei AppGallery. Navíc k jejímu používání nepotřebujete vlastnit smartphone značky Huawei. V současné době podporuje deset znakových jazyků včetně většiny těch, které jsou používány v Evropě. Výběr knih je bohužel zatím omezený – každý znakový jazyk má přeloženou pouze jednu knihu. Aplikace je však teprve v počátcích a my ji rozhodně držíme palce.

Stáhnout StorySign

Google Play (zdarma)