Android se pořád jmenuje po sladkostech. Jen ne veřejně

1
Android se pořád jmenuje po sladkostech. Jen ne veřejně
Fotografie: Marianna Ole, unsplash.com
  • Google dřív dával verzím Androidu pojmenování podle cukrovinek
  • Od této praxe však upustil
  • Uniklé dokumenty ukazují, že tuto tradici stále drží, avšak pouze interně
  • Uhádnete, podle čeho se bude jmenovat Android 13?

K označení verze operačního systému se obvykle používají čísla. Programátoři nebo znalejší uživatelé pak mohou podle posunu v jednotkách, desetinách nebo setinách snadno rozpoznat, jak se dané sestavení liší od aktuálního a také, jestli přinese nějaké nové funkce nebo jen opravy chyb. Z marketingového hlediska je však takový přístup poměrně fádní, a tak se k nezáživným číslům přidávají ještě snadno zapamatovatelná slovní spojení. Google se u Androidu rozhodl, že to budou sladkosti, jejichž první písmeno odpovídá číslu verze. Možná si tak ještě vzpomenete, že váš mobil kdysi poháněl KitKat, Oreo nebo Pie.

S příchodem Androidu 10 se tak spekulovalo, jaká cukrovinka bude začínat na písmeno Q. Ukázalo se, že žádná. Google společně se změnou loga zjednodušil označování a ponechal pouze číslo. Otázkou je, jestli byla snaha o přehlednost jediným motivem. Možná už Google nechtěl působit příliš infantilně. Anebo bylo záměrem, aby lidé o verzích Androidu moc nepřemýšleli – pak by totiž mohli zjistit, jak moc daleko jsou mnohdy za aktuálním vydáním.

Jak totiž ukazují materiály na xda-developers.com, sladkosti byly příliš lákavé, než aby se jich programátoři dokázali jen tak vzdát. Takže zatímco se teprve testuje beta Androidu 12, bylo již rozhodnuto o jméně pro „třináctku“ – Tiramisu.

Tento původem italský dezert není potřeba v našich končinách blíže představovat. Naopak americké weby se často diví, že nebyla vybrána některá z mnohem rozšířenějších alternativ. Rozdílem však je, že tento název není oficiálně prezentován na veřejnosti, slouží jen k interní potřebě. Stejně tak jako pojmenování připravovaného Androidu 12 – Snow Cone. To je varianta ledové tříště ochucené sirupem, která se běžně jí z kornoutu, z čehož je odvozen její název. Android 11 se mohl jmenovat Red Velvet Cake, což je dort s typicky červeně zabarveným korpusem. „Desítka“ pak měla nést označení Quince Tart.