Čím zaujme Android Q? Temným režimem kdekoliv i lepší kontrolou nad telefonem

Čím zaujme Android Q? Temným režimem kdekoliv i lepší kontrolou nad telefonem
  • První střípky naznačují, že Android Q nabídne tmavý režim napříč celým systémem
  • Google také zvažuje svou vlastní alternativu k režimu DeX od Samsungu
  • Nová verze vylepší správu veškerých aplikací

V současné době většina uživatelů často netrpělivě čeká na aktualizaci na Android 9.0 Pie. Nejde o nic neobvyklého. Výrobcům pravidelně trvá několik měsíců, než nejnovější Android dostanou na starší kousky. To Google už má myšlenky jinde. Na Pixelech má Android 9 již bezmála půl roku a vývojářský tým se soustředí na budoucí Android Q. Na fóru XDA se objevily informace pocházející z počátečního sestavení Android Q, které se datovalo na minulý týden a nabízelo například únorové bezpečnostní záplaty. Testování dle všeho probíhá na Pixelu 3 XL.

Android Q

První věc, která by mezi novinkami měla figurovat a zaujmout, je tmavý režim. Ten by měl fungovat v celém prostředí, šetřit oči i kapacitu baterie. To však není vše. Android Q by měl být schopen aplikovat tmavý režim i na jakoukoliv aplikaci třetí strany. Došlo k testu na různých aplikacích, včetně Facebooku, a vše fungovalo až překvapivě spolehlivě. V nastavení si budete moci vybrat také časový interval, kdy má být tmavý režim aktivní.

Android Q

Změn se dočká také nastavení oprávnění aplikací. Oprávnění každé jednotlivé aplikace bude možné vidět přehledněji a například u konkrétní aplikace dočasně vypnout GPS či mikrofon. Snadnější má být odinstalace aplikací a v informační liště okamžitě uvidíte, jaká aplikace například aktuálně využívá služeb GPS, a tudíž ví o vaší poloze.

Android Q má výrazně vylepšit možnosti nastavení oprávnění aplikací

Neméně lákavou novinku představuje desktopový režim. V nastavení se má objevit možnost vynucení desktopového režimu na větších displejích. Zdá se, že Google hodlá přinést odpověď na prostředí Samsung DeX. Díky nativní přítomnosti v Androidu by takový režim nabízely v podstatě všechny telefony. Vše bude zřejmě záležet na hardwaru daného zařízení.

Z dalších novinek lze jmenovat návrat možnosti otevření více libovolně velkých oken dlouhým přidržením ikonky aplikace. Uživatel také získá možnost dočasně vypnout veškeré senzory, kterými daný telefon disponuje. V tuto chvíli jde o zajímavý nástřel možných novinek Androidu Q. Mnohé se však může změnit. Na další generaci systému Android si totiž počkáme ještě minimálně půl roku.

Diskuze ke článku
Pesedm
Nejdříve Google nabarví vše na bílo a najednou některým bláznům, které tam zaměstnávají dojde o čem je černá.
kjkszpj
Ake vtipne, ze tmavy rezim cez cely system mal mobilny windows uz pred x rokmi a do androidu ho neboli dodnes achopni implementovat.
Jaro
Mna by zaujimalo aky nazov vymyslia q.....???
Allname
Dark mode - už bylo na čase!

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze