Program Android O beta je konečně tady! A další novinky...

2
Program Android O beta je konečně tady! A další novinky...
  • Android O bude mnohem příjemnější používat díky novým konceptům Fluid Experiences a Vitals
  • Zjednoduší se označování textu, přibude režim picture-in-picture a automatické doplňování
  • Zlepší se také notifikace
  • Systém se rovněž výrazně zrychlí optimalizacemi a objeví se nové bezpečnostní funkce
  • Oznámen byl konečně beta program, jenž je k dispozici již dnes pro vybraná zařízení od Googlu

Google v rámci své včerejší konference nezapomněl ani na prezentaci Androidu O, i když mnoho velkých novinek jsem se nedočkali. Namísto toho se prezentace zaměřovala na představení dvou zcela nových konceptů, kterým se Google bude v O nejvíce věnovat.

Fuid Experiences

Picture-in-picture

Prvním z konceptů je „Fluid Experiences“, jenž má opět o něco zjednodušit a zpříjemnit používání systému. V rámci této snahy ukázal Google čtyři nové funkce, kterými bude Android O oplývat. V první řadě je tu picture-in-picture režim (obraz v obraze), o kterém jsme již věděli. Ukázán byl na YouTube aplikaci, kde si můžete zapnout video a pokud chcete dělat něco jiného, stačí zmáknout domovské tlačítko a video se zmenší do okénka, s kterým si můžete hýbat, jak jen chcete. Stejně bude funkce fungovat i s jinými aplikacemi, jako je Google Duo, Mapy či Netflix a bude jen na vývojářích, jak si s funkcí dokáží vyhrát.

Google I/O 2017

Notification Dots

Úplnou novinkou jsou „Notification Dots“, které vylepšují notifikace v Androidu. Nově bude u ikon aplikací, jež mají nějaké notifikace, zobrazena tečka. Pokud poté na ikonku s tečkou klepnete a podržíte, vyskočí na vás nabídka s rychlými akcemi, což má už Android 7.1, ale nově se k těmto akcím přidá i menší okénko s náhledem notifikace. Můžete tak vybrat, kde se na ní podíváte – buď v notifikační liště, nebo takto z ikony s tečkou. Tato funkce přitom nevyžaduje žádné úpravy aplikací od vývojářů, Google vše zařídil, aby vše zkrátka samo fungovalo.

Google I/O 2017

Chytré označování textu

Užitečnou funkcí je také chytřejší výběr textu a jeho následné kopírování. Standardně se text kopíruje dvojitým poklepáním či přidržením prstu na textu, který chcete označit. Nově bude možné po tomto označení ve vyskakovacím okně vybrat nové možnosti v závislosti na označeném textu. Pokud půjde o číslo, můžete jedním klepnutím do okna ihned volat a pokud je to třeba adresa, stačí jedno klepnutí pro spuštění navigace k dané lokaci. Dokonce i samotný výběr slov je chytřejší. Možná znáte, že pokud chcete označit třeba adresu restaurace se třemi slovy, tak Android označí jen jedno slovo, případně celý text, a vy musíte pole ručně upravit na požadovanou adresu. Nyní rozpozná Android, zda je dané slovo v nějaké známé frázi a tu poté označí automaticky celou.

Google I/O 2017

Automatické doplňování

Poslední funkcí konceptu Fluid Experiences bylo v prezentaci automatické doplňování, jež vám pomůže s rychlejším přihlašováním do různých služeb. Vývojáři musí sice tuto funkci sami implementovat do své aplikace, ale pokud tak udělají, bude si Google pamatovat vaše přihlašovací jméno a v některých případech i heslo a vždy tyto údaje následně doplní při přihlašování do aplikace. Pomoci má tato funkce nejvíce při přechodu na nové zařízení, kdy urychlí opětovné přihlašování ke všem vašim oblíbeným aplikacím a službám.

Google I/O 2017

Vitals

Druhou koncepcí jsou takzvané „Vitals“, jež se zaměřují na maximalizaci rychlosti Androidu a výdrž baterie. Android O bude implementovat v rámci Vitals nové bezpečnostní nástroje, optimalizace systému i prostředky pro vývojáře. V rámci bezpečnosti se nabízí například Google Play Protect, což je v podstatě skener virů pro všechny aplikace. Všimnete si jej na obrazovce s aktualizacemi s aplikacemi v Google Play, kde bude nová kolonka, které vám řekne, zda byl nalezen nějaký problém, nebo zda je vše v pořádku.

Google I/O 2017

Dále se optimalizace systému projevila na bootovacím čase Pixelů, který se zkrátil na polovinu. Tento skok v rychlosti přitom platí i pro aplikace, které prošly mnoha interními změnami, díky čemuž jsou výrazně rychlejší. Rovněž procesy v pozadí se dočkaly dalších vylepšení a změn, což má za následek drastické snížení spotřeby energie a tím pádem výrazně lepší výdrž telefonu.

Google I/O 2017

Posledním oznámením v rámci Android O byly nové nástroje pro vývojáře. Ti budou moci například živě sledovat, jak si jejich aplikace vede na jakémkoli zařízení, což určitě pomůže k snazší lokalizaci možných problémů/bugů a jejich rychlejší opravě. Velmi slibně vypadají také komplexní nástroje, jež budou vývojáře vést k lepší optimalizaci spotřeby energie a zrychlení různých procesů v jejich aplikaci.

Beta je konečně k dispozici!

Asi největší zpráva přišla až na úplném konci prezentace o Androidu O, kdy bylo oznámeno oficiální spuštění beta programu. Přihlásit se můžete už dnes, přičemž je beta k dispozici pro zařízení Pixel, Pixel XL, Pixel C, Nexus 6P, Nexus 5X a Nexus Player.

Zdroje: events.google.com

Diskuze ke článku
Adam0918
Dnes naistalováno na N5X a možná jsem něco udělal zle, ale ani obraz v obraze ani zmíněné notifikace jsem nepostřehl. Z vizuálních změn pouze barva lišty, přepracované menu a nové smajlíky. tyto 3 věci vypadají o dost hůř než na Nku...
Nejsem robot
Nejsem robot

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze